14 Ocak 2024 14:15

ABD Yemen'e yeniden saldırdı, Husiler ‘Yanıt vereceğiz’ dedi

ABD’nin gece saatlerinde Yemen’de bir saldırı daha gerçekleştirmesinin ardından Husi hareketi, “güçlü ve etkili bir yanıt” vereceklerini açıkladı.

Yemen'de ABD ve İngiltere'nin saldırılarının ardından geçtiğimiz cuma günü kitlesel bir protesto gerçekleşmişti. | Fotoğraf: Mohammed Hamoud/AA

Paylaş

Yemen'e yönelik saldırılarını artıran ABD, gece saatlerinde bir saldırı daha gerçekleştirdi. Saldırının ardından Husi hareketi, “güçlü ve etkili bir yanıt” vereceklerini açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden ise, İran’a Husi saldırılarıyla ilgili özel bir mesaj gönderdiğini söyledi. Ayrıntı vermeyen Biden gazetecilere “Özel olarak ilettik ve iyi hazırlandığımıza eminiz” dedi.

ABD’nin bir radar bölgesini vurduğunu söylediği ve dün gerçekleşen son saldırı, Yemen’deki Husi tesislerine yönelik Amerikan ve İngiliz saldırılarından bir gün sonra geldi. ABD Merkez Komutanlığı X/Twitter platformunda yaptığı açıklamada, güdümlü füze destroyeri Carney’in cumartesi günü erken saatlerde “Husilerin ticari gemiler de dahil olmak üzere deniz araçlarına saldırma kabiliyetini azaltmak için” Tomahawk füzelerini kullandığını duyurdu.

HUSİLER: YANIT VERECEĞİZ

Al Jazeera’ye konuşan Husi Sözcüsü Nasruldeen Amer, “Bu yeni saldırıya sağlam, güçlü ve etkili bir yanıt vereceğiz” dedi ve herhangi bir yaralanma ya da “maddi hasar” olmadığını sözlerine ekledi.

Bir başka Husi Sözcüsü Muhammed Abdülselam da Reuters’a yaptığı açıklamada, gece Sanaa’daki bir askeri üssü vuran saldırı da dahil olmak üzere, saldırıların grubun İsrail’e bağlı gemilerin Kızıldeniz ve Umman Denizi’nden geçmesini engelleme kabiliyeti üzerinde önemli bir etkisi olmadığını söyledi.

‘ACIMASIZ SALDIRGANLIK’

Reuters’a konuşan ve Sanaa’da bir hükümet çalışanı olan Mohammed Samei saldırıların “acımasız bir saldırganlık” eylemi olduğunu ve Yemen’in 10 yıldır sürdürdüğü savaşın yeni bir aşamasına işaret ettiğini söyledi. Emekli bir hükümet çalışanı olan Hüseyin Kabsi ise Filistinlileri desteklemenin “dini ve ahlaki bir görev” olduğunu belirtti. “Duruşumuz sarsılmaz, zafere kadar ve sadece Gazze değil tüm Filistin toprakları özgürleşene kadar Filistin ve Gazze’deki kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Geçtiğimiz cuma günü Sanaa’da yüz binlerce kişi İsrail ve ABD’yi protesto eden sloganlar atarak gösteri yaptı.

BM: DURUM TEHLİKELİ BİR HAL ALIYOR

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg ise yaptığı açıklamada “tüm taraflara” azami itidal çağrısında bulundu ve bölgedeki durumun giderek daha tehlikeli bir hal aldığı uyarısında bulundu.

Husiler 19 Kasım’da Kızıldeniz’de İsrail ile bağlantılı ticari gemilere müdahale ediyor. Şu ana kadar 26 gemiye saldırı düzenlendi. Husi saldırıları nedeniyle birçok şirket gemilerini Kızıldeniz yerine Ümit Burnu rotasına kaydırmıştı. Bu rota daha uzun ve daha tehlikeli olduğu için şirketler tarafından tercih edilmiyordu. Husiler, İsrail ile bağlantılı olmayan gemilerin ise hedefleri olmadığını vurguluyor.

2014’te hükümete karşı ayaklanarak başkent Sanaa’yı ve Yemen’in batısı ile kuzeyinin büyük bölümünü kontrol etmeye başlayan Husiler ve Yemen, 2015’te başlayan Suudi Arabistan liderliğindeki hava bombardımanlarının hedefi olmuş, bu saldırılar nedeniyle ülkede binlerce sivil ölürken açlık krizi baş göstermiş ve BM “insani kriz” konusunda sık sık uyarılar yayımlamıştı. Suudi Arabistan ile varılan ateşkes sonucu ülkede bir süredir çatışmalı durum büyük ölçüde sona ermişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mahkeme, ODTÜ Yurt Yönetmeliği'nin "Genel ahlak" ve "yöneticilere hakaret" maddelerini iptal etti

SONRAKİ HABER

Saldırıların 100. gününde Filistin için sokağa çıkıldı: Acil ateşkes!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa