14 Ocak 2024 14:03

Saldırıların 100. gününde Filistin için sokağa çıkıldı: Acil ateşkes!

Gazze’ye saldırılar 100. gününde devam ediyor. ABD’den Endonezya’ya dünyanın birçok ülkesinde saldırıların durdurulması için yüz binler yine sokaklara çıktı.

Fotoğraf: Mostafa Bassim/AA

Paylaş

İsrail’in Gazze’ye saldırıları 100. gününde devam ediyor. Öldürülen Filistinli sayısı 24 bini bulurken ABD’den Endonezya’ya dünyanın birçok ülkesinde saldırıların durdurulması için yüz binler yine sokağa çıktı.

ABD’nin başkenti Washington D.C’de İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için destek gösterisi düzenlendi. Ellerinde Filistin bayrakları ve pankartlarla Özgürlük Meydanı’nda bir araya gelen göstericiler, Gazze için acil ateşkes çağrısında bulundu. Kitlesel bir diğer eylem de New York kentinde gerçekleştirildi.

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da yüzlerce kişi, Müzeler Meydanı’nda toplandı. İsrail saldırılarında öldürülen Filistinli çocuklar için Dam Meydanı’na binlerce çift ayakkabı bırakıldı.

İtalya’nın başkenti Roma’da “Filistinlilere yönelik soykırım dursun” çağrısıyla miting ve yürüyüş yapıldı. Fori Imperiali Caddesi’nde toplanan 5 binden fazla kişi, “Soykırımı durdurun” yazılı dövizler ile Filistin bayrakları taşıdı. Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’e soykırım suçlamasıyla dava açan Güney Afrika Cumhuriyeti bayrakları da dikkat çekti. Eylemde sık sık “Özgür Filistin”, “Siyonist İsrail” sloganları atıldı.

Bir başka kitlesel gösteri İrlanda’nın başkenti Dublin’deydi. Binlerce kişi İsrail’in Gazze saldırılarını protesto etmek ve Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı davayı desteklemek için sokağa çıktı. Dışişleri Bakanlığı’na yürüyen kitle, acil ateşkes çağrısında bulundu.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da acil ateşkes çağrısı öne çıktı. İnsan Hakları Meydanı’nda toplanan göstericiler, Filistin bayraklarının yanı sıra “Gazze’ye özgürlük”, “Soykırıma hayır”, “Acil ateşkes” ve “Terörist İsrail” yazılı pankartlar taşıdı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de “Savaşı ve saldırganlığı durdurun” sloganıyla Filistin’e destek gösterisi düzenlendi. Alexander Meydanı’nda bir araya gelen binlerce kişi, Almanya Dışişleri Bakanlığı önünden Potsdamer Platz Meydanı’na kadar yürüdü.

İngiltere’nin başkenti Londra’da da binlerce kişi Filistin halkıyla dayanışma için Parlamento meydanına yürüyerek ateşkes çağrısında bulundu.

Yunanistan’ın başkenti Atina’da Eleftheria (Özgürlük) Parkı’nda bir araya gelen binlerce kişi Filistin bayraklarıyla ve “Filistin’e özgürlük” sloganlarıyla İsrail’in Atina Büyükelçiliğine yürüdü. İlk olarak ABD’nin Atina Büyükelçiliği önünde duran eylemciler bir süre İngilizce sloganlar atarak hem İsrail’i hem de İsrail’e destek veren ABD’yi protesto etti. Yürüyüş sırasında Yunanistan hükümeti de Filistin’e yeterince destek vermediği gerekçesiyle protesto edildi.

FRANSA'DA İŞÇİ SENDİKALARI ALANDA

Fransa’da da Filistin halkıyla dayanışma eylemleri sürekliliğini koruyor. Ülke genelinde birçok şehirde yürüyüş yapıldı. Katliamların durması ve ateşkesin sağlanması talep edildi.

Filistin’le dayanışma kolektiflerinde yer alan CGT (Genel İş Konfederasyonu), FSU, Solidaires gibi İşçi-emekçi sendikaları, FI (Boyun Eğmeyen Fransa), PCOF (Fransa İsçileri Komünist Partisi), PCF (Fransız Komünist Partisi), NPA, EELV gibi siyasi partiler ve MRAP (Irkçılığa Karşı Mücadele Derneği) ile DİDF (Fransa İşçi ve Gençlik Dernekleri Federasyonu), ATIK, ATMF gibi birçok derneğin de imzacısı olduğu yürüyüş ve mitinglerin önümüzdeki haftalarda da sürdürmeye devam edeceği açıklandı.

İsveç’in başkenti Stockholm’de Odenplan bölgesinde toplanan yüzlerce kişi, “Gazze’de çocuklar öldürülüyor”, “Soykırımı durdurun”, “Sonsuza kadar Filistin” yazılı pankartlarla İsrail Büyükelçiliğine yürüdü.

"SOYKIRIMI DURDURUN"

Norveç’in başkenti Oslo’da da Filistin Komitesi ve Filistin-Norveç Derneği tarafından düzenlenen mitinge yaklaşık yirmi kurum ve örgüt katıldı. Youngstorget Alanında başlayan eylemde İsrail’in boykot edilmesi, ablukanın kaldırılması, büyükelçiliğin kapatılması talep edildi. Konuşmalarda Norveç’in saldırıların durdurulması için harekete geçmesi istendi, İsrail’in Gazze saldırılarının soykırım olduğu vurgusu yapıldı.

Mitingde konuşan Filistinli 9 yaşındaki Elias, Norveç başbakanına “Filistin’deki çocuklara yardım edecek misin? Artık dünyanın bir şeyler yapması gerekiyor” diye seslendi.

İsrail Hava Kuvvetlerinde eski pilot olan Yonatan Shapira da Norveç devletini eleştirerek, “İsrail’e silah satmayı bırakın. Norveç de soykırımın suç ortağıdır, çocukları öldüren silahların satışından milyonlar kazanıyor. Filistinlilerin yok edilmesine karşı olduğunuz için Yahudi düşmanı değilsiniz. Soykırımı durdurun” dedi.

Polonya’nın başkenti Varşova’daki gösteride de Gazze’de öldürülen çocukları temsilen maketler taşıdı. Göstericiler, daha sonra İsrail Büyükelçiliğine yürüdü.

Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’e karşı soykırım davası açmasıyla gündeme gelen Güney Afrika’da da eylem vardı. Johannesburg kentindeki ABD Başkonsolosluğu önünde toplanan yüzlerce kişi, İsrail’in Gazze’ye devam eden saldırılarını protesto etti.

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da Gazze Şeridi’nde100’üncü gününü dolduran İsrail saldırılarını kınama ve Filistin halkıyla dayanışma gösterisi yapıldı.

Kuzey Afrika ülkesi Fas’ta ise Gazze’ye destek için 56 kentte 113 gösteri düzenlendi. Eylemlerde “Filistinlilerin tehcirine hayır” sloganı öne çıktı. Göstericiler ayrıca Fas yönetiminden, İsrail ile yapılan “normalleşme” anlaşmasından geri adım atmasını istedi.

Fas ile İsrail, Fas’ın Batı Sahra’daki egemenliğinin tanınması karşılığında Fas’ın İsrail ile diplomatik ilişkilerini yeniden başlatmasını öngören normalleşme anlaşmasını 10 Aralık 2020’de imzalamıştı.

İZMİR'DE İNSAN ZİNCİRİ

Filistin'e Özgürlük Platformu Alsancak ÖSYM binası önünde basın açıklaması yaptı. Filistin'de katledilen insanların isimlerinin yazılı olduğu pankart açıldı, insan zinciri oluşturuldu. "Filistin direnişi kazanacak", "İşgalci İsrail terörüne son" ve "İsraille askeri ekonomik anlaşmalara son" dövizleri taşınanan açıklamayı Filistin’e Özgürlük Platformu adına Sıdıka Çetin ve Hacer Yeşilçay okudu. 

filistin için İnsan zinciri 
Açıklamada, dünyanın gözü önünde Filistin halkının katledildiği belirtilerek, "Gazze Sağlık Bakanlığı son 24 saat içinde İsrail saldırılarında en az 113 kişinin öldüğünü, 250 kişinin de yaralandığını bildirdi. Hâlâ enkaz altında oldukları tahmin edilen en az 8 bin kişi ise kayıp durumda. Öldürülenlerin 11 bini çocuk ve 6 bine yakınının kadın olduğunu biliyoruz. Öldürülenlerin yüzde 90’ı sivil. Dünyanın gözü önünde bir halk yok ediliyor, bir soykırım yaşanıyor. Hala ateşkes yok, İsrail hala durmuyor. Her 10-15 dakikada bir çocuk öldürülüyor. Bir halk, bir şehir yok ediliyor gözlerimizin önünde. Bu yüzden soykırım yaşanıyor diyoruz ve İsrail’in savaş suçları nedeniyle yargılanması için mücadele ediyoruz" denildi.

"TÜRKİYE İLİŞKİLERİNE SON VERSİN"

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Bir katliamın kanıksanmasına, bu soykırım girişiminin 'normalleştirilmesine' asla ama asla izin vermeyeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti devleti ile İsrail devleti arasında nasıl bir askeri ve ticari ilişki var? Devletler arası bu ikili anlaşmalar hemen sona erdirilmeli. Gazze halkının yanında görünüp, limanlardan gemilerin kalkmasına izin vermek ve İsrail devletiyle ilişkileri normalmiş gibi, olağan zamanlardaymış gibi sürdürmek kabul edilemez." (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD Yemen'e yeniden saldırdı, Husiler ‘Yanıt vereceğiz’ dedi

SONRAKİ HABER

Ahmet Türk: Aktif siyasetten çekiliyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa