Namibya’dan, İsrail’e destek veren Almanya’ya soykırım hatırlatması
20. yüzyılın başında Almanya'nın soykırımına uğrayan Namibya, Almanya'nın İsrail lehine müdahil olma talebine tepki gösterdi.
Fotoğraf: Selman Aksünger/AA
Almanya’nın soykırımına uğrayan Güney Afrika ülkelerinden Namibya, Almanya hükümetinin Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail lehine müdahil olma talebine tepki gösterdi.
Namibya Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Almanya’nın 20. yüzyılın ilk soykırımını Namibya topraklarında yaptığı, halen bu suçun sorumluluğunu tam olarak üstlenmediği hatırlatıldı.
“Namibya, Almanya’nın ırkçı İsrail devletinin Gazze’deki masum sivillere yönelik soykırım niyetini desteklemesini reddediyor” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, “Almanya, ahlaki olarak Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi’ne bağlılığını ifade edemez” denilerek, İsrail’in Gazze’de işlediği suçların soykırıma eş olduğu ve savaş suçlarının uluslararası insan hakları örgütleri tarafından da ortaya konduğu vurgulandı.
Anadolu Ajansında yer alan bilgiye göre açıklamada, şunlar kaydedildi: “Barışsever hiçbir insan, Gazze’de Filistinlilere karşı yürütülen katliamı görmezden gelemez. Bu bağlamda Geingob, Alman hükümetine, Uluslararası Adalet Divanı önünde İsrail’in soykırım eylemlerini savunmak ve desteklemek üzere üçüncü taraf olarak müdahil olma yönündeki zamansız kararını yeniden gözden geçirme çağrısında bulunuyor.”
Almanya, önceki gün Uluslararası Adalet Divanının çalışmalarını desteklediğini ve ana davada üçüncü taraf olarak İsrail lehine müdahil olma niyeti taşıdığını açıklamıştı.
NAMİBYA SOYKIRIMI
Almanya, 1904-1907 yılları arasında Namibya'da yerli Bantu halkından olan on binlerce Herero ve Nama vatandaşını katletmişti. Almanya'nın Afrika'daki sömürge yönetimi 9 Temmuz 1915'te sona ermişti. (HABER MERKEZİ)