15 Ocak 2024 13:30

İzmir Barosu düşük CMK görevi ücretlerine karşı oturma eylemi başlattı

İzmir Barosu, Resmi Gazete’de yayımlanan CMK görevi ücret tarifesinin avukatın emeğinin sömürü belgesi olduğunu ifade ederek, İzmir Adliyesi’nde oturma eylemi başlattı.

İzmir Barosu düşük CMK görevi ücretlerine karşı oturma eylemi başlattı

Fotoğraf: İzmir Barosu

İzmir Barosu, 13 Ocak 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan CMK Görevlendirmelerine Yapılacak Ödemelere İlişkin Ücret Tarifesinin avukatın emeğinin sömürü belgesi olduğunu ifade ederek, İzmir Adliyesi’nde oturma eylemi başlattı.

Eyleme ilişkin açıklama yayımlayan İzmir Barosu, ilan edilen tarifeyle CMK görevi ücretlerinin, yeniden değerleme oranı gözetilerek sadece yüzde 58 oranında artırıldığını belirtti. Açıklamada, “Ülkemizde yaşanan benzeri görülmemiş ekonomik altüst oluş sürecinde, yurttaşların yaşadığı mağduriyeti gidermeye dahi yetmeyen ve arka arkaya yapılan asgari ücret artışları ortadayken, aynı dönemde hiçbir artış yapılmayan CMK ücretlerine getirilen yeni düzenleme asla kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.

“YAŞADIĞIMIZ EKONOMİK VE FİZİKSEL ŞİDDETE KARŞI SUSMAYACAĞIZ”

Avukatların hem itibarsızlaştırmanın hem fiziksel şiddetin hem de ekonomik şiddetin mağdurları olduğu ifade edilen açıklamada, özellikle mesleğe yeni başlayan avukatların ekonomik düzenin yarattığı zorluklarla karşı karşıya geldiğinde, mutsuzluğun ve umutsuzluğun sürüklediği bir zeminde var olma savaşı verdiği dile getirildi.

Avukatın, bir kamu hizmetinin öznesi olarak var olduğu en belirgin alanın CMK görevlendirmeleri olduğu belirtilen açıklamada, “Bu kamu hizmeti için belirlenen ücret, asla bu hizmetin, verilen emeğin karşılığı olarak kabul edilemez. Yaşadığımız ekonomik ve fiziksel şiddete karşı ne dün sustuk ne bugün susuyoruz ne de yarın susacağız” denildi.

İzmir Barosu Yönetim Kurulu ayrıca aldığı karar ile kadın ve çocuğa yönelik şiddet ve istismar dosyaları ile acil görülen diğer işler hariç olmak üzere otomatik CMK atama sistemini de kapattı. (İzmir/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

‘Nasıl dayanalım bu koşullara!’

‘Nasıl dayanalım bu koşullara!’

Antep’in de aralarında olduğu bölge illerinde ortalama işçi ücreti asgari ücretin altında, haftanın 7 günü, pazarları 12 saat çalışma, üretim baskısı! Devletin ve patronların yasaklar, kolluk gücü ve sendikacı tutuklamasıyla devam ettirmek istediği bu düzenin dayanılmaz hale geldiğini söyleyen Çelikaslan işçisi, tüm işçileri BİRTEK-SEN çatısı altında birleşmeye çağırdı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et