16 Ocak 2024 05:05

Afet anında haberleşme için bakanlığın ayırdığı bütçe 250 bin lira!

Afet anlarında haberleşmeye ilişkin yaşanan sorunlar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının raporuna yansıdı. Bu sorunları çözmek için ayrılan bütçe ise 2024'te yalnızca 250 bin lira.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Hemen her büyük depremin ardından ülke genelinde yaşanan iletişim kesintisine yönelik halen yeterli önlemlerin alınmadığı ve afet anlarında haberleşmede yaşanmaya devam eden problemlerin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının raporlarına yansıdığı ortaya çıktı.

Bakanlığın kendi hazırladığı raporda, “Afet ve acil durumlar ile seferberlik planlarına ilişkin görevlerin hangi birim sorumluluğunda yürütüleceğinin belirsiz ve yasal altyapısının yetersiz olması nedeniyle olağanüstü hallerde bakanlığımızın sorumlu olduğu ulaştırma ve haberleşme alanlarında koordinasyon sağlanamamakta, afet ve acil durum müdahale çalışmalarından istenilen verim alamamakta” ifadeleri yer alıyor.

Rapordaki dikkat çeken bir diğer ifade ise şöyle: “AFAD Başkanlığı ile MGK Genel Sekreterliği tarafından talep edilen bilgi ve belgelerin bakanlıkta yasal altyapısı olmayan bir birim tarafından yürütülmesi, iş ve işlemlerin etkinliğini ve verimliliğini düşürmekte, zaman ve iş gücü kaybına neden olmaktadır.”

ÖNLEM ALINMADI, KAYNAK YETERSİZ

İstanbul’da 2019 yılında meydana gelen 5.8 şiddetindeki depremin ardından bir gün boyunca neredeyse ülkenin tamamında iletişim kesintisi yaşandığını, cep telefonlarının çalışmadığını hatırlatan CHP Milletvekili Murat Emir aradan geçen dört yılda yeterli önlemlerin alınmadığını söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Emir, tüm bu süreçlerin planlamasına yönelik 2024 yılı için 250 bin TL, 2025 yılı için 500 bin TL, 2026 yılı için 750 bin TL, 2027 yılı için 1 milyon TL, 2028 yılı için ise yalnızca 3 milyon 750 bin kaynak ayrıldığını söyleyerek “Yandaş müteahhitlere, garanti ödemelere milyarlarca TL’lik kaynaklar aktaran bakanlığın, afet anında haberleşme süreçlerinin aksamaması için yürütülecek projelere bu kadar az kaynak ayırmış olması kabul edilemez” dedi.

Emir, Bakan Uraloğlu’na 2019’da İstanbul’da yaşanan depremin ardından gündeme getirilen ‘ortak deprem hattı’nın akıbetini de sordu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Guatemala'da devlet başkanı seçilen Arevalo, yaklaşık 5 ay sonra yemin etti

SONRAKİ HABER

Mithat Fabian Sözmen: Nefret için fırsatı kaçırmıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa