16 Ocak 2024 00:55
Son Güncellenme Tarihi: 16 Ocak 2024 13:32

İran, Erbil'de birçok noktaya füze ve İHA saldırısı düzenledi: 4 kişi öldü

İran, Erbil'deki birçok noktaya füze ve İHA saldırısı düzenledi, 4 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.  Irak Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Bağdat'taki Maslahatgüzarına protesto notası verdi.

Fotoğraf: Abdulhameed Husseın Karam/AA

Paylaş

İran, Irak Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’e füzeler ve insansız hava araçları (İHA) ile çeşitli saldırılar düzenlendi. İran Devrim Muhafızları ordusundan yapılan saldırıda İsrail dış istihbarat teşkilatı “Mossad’ın ana karargahının vurulduğu” ileri sürüldü. Ancak Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminden yapılan açıklamalarda ise vurulan hedeflerin sivil hedef olduğu belirtildi. İran ayrıca Suriye’de de IŞİD hedeflerini vurduğunu açıkladı. 

Saldırıların, IŞİD’in üstlendiği Kirman’daki bombalı saldırılar, Rask kentinde güvenlik güçlerini hedef alan saldırı ile Suriye’de Devrim Muhafızları ordusunun üst düzey komutanlarından Razi Musevi’nin öldürüldüğü saldırılara karşı gerçekleştirildiği belirtildi. 

İŞ ADAMININ EVİ VURULDU

Yerel medyada yer alan haberlerde, pazartesi gecesi yerel saatle saat 23.30’da gerçekleştirilen saldırılarda kullanılan füzelerin bazılarının sivillerin yaşadığı evlere isabet ettiği, bazılarının da evlerin yakınlarına düştüğü belirtildi. Saldırılarda bazı evlerde yangın çıktığı belirtilirken, 4 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Hayatını kaybedenler arasında saldırı sonrası evinde yangın çıkan İş Adamı Peşrev Dizeyi, henüz 1 yaşını doldurmamış kızı Jina ve evde misafir olduğu belirtilen Iraklı İş İnsanı Kerem Mikhail’in ölenler arasında bulunduğu, Dizeyi’nin eşi, 2 çocuğu ve 2 çalışanının ise yaralandığı belirtildi. Erbil merkezli Rudaw ajansının haberine göre, Mikhail, Samsung Şirketi ile ortak çalışan Rewa isimli elektronik malzeme satan bir şirketin sahibiydi. 

10 balistik füze atılan saldırılarda toplamda 8 yerleşim yeri isabet aldı ve toplam 17 sivil yaralandı.

Öte yandan Erbil Uluslararası Havalimanı yakınında bulunan ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı Uluslararası Koalisyon Üssünü hedef alan bomba yüklü 3 İHA’nın da düşürüldüğü bildirildi.

IKBY: İRAN’IN İDDİALARI ASILSIZ

Erbil Valisi Ümit Hoşnav, yaptığı açıklamada saldırıların “insanlık dışı terörist” saldırılar olduğunu söyledi. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), saldırılara gerekçe gösterilen iddiaların “asılsız” olduğu açıklaması yaptı. IKBY Güvenlik Konseyi tarafından yapılan açıklamada, Devrim Muhafızlarının “İran karşıtı grupların karargahlarını hedef aldığı” hatırlatılarak, “Bu bahane temelsizdir ve reddediyoruz. Maalesef daima asılsız gerekçelerle Erbil’e yönelik saldırılar düzenlendi. Erbil istikrarlı bir yer olarak hiçbir taraf için tehdit kaynağı olmadı” denildi. Açıklamada, saldırıların Irak ve IKBY’nin “egemenliğinin açık bir ihlali” olduğu vurgulanarak, Irak merkezi hükümeti ve uluslararası toplumun “Bu suça karşı sessiz kalmamaları” çağrısında bulunuldu.

IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, Irak’tan tavır sahibi olmasını, uluslararası toplumdan da duruma sessiz kalmamasını istedi. Barzani, “Önümüzdeki günlerde masum insanlarımıza yönelik bu vahşi saldırıları durdurmak için uluslararası toplumdaki ortaklarımızla birlikte çalışacağız” dedi. 

TAHRAN BÜYÜKELÇİSİ GERİ ÇAĞRILDI

Irak Dışişleri Bakanlığı, İran’ın Bağdat’taki maslahatgüzarını çağırarak protesto notası verdi. Ayrıca Tahran Büyükelçisi Nasir Abdulmuhsin’in de “istişare için” ülkeye geri çağrılacağı açıklandı.

Irak Dışişleri Bakanlığı Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada ise, İran saldırısının kınandığı belirtilerek, “Irak hükümeti bu davranışı Irak’ın egemenliği ve güvenliğine saldırı ve iyi komşuluk ilişkilerine karşı ‘düşmanca’ olarak görüyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine şikayet gibi kanuni yollara başvurulacak” ifadelerine yer verildi.

Saldırıyla ilgili Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’nin ulusal güvenlik müsteşarının başkanlığında inceleme komisyonu kurulmasına karar verdiği aktarılarak, “İnceleme sonuçları Irak ve dünya kamuoyuyla paylaşılarak kınanacak bu eylemlerin ardındaki iddiaların asılsız olduğu Irak ve dünya kamuoyuna duyurulacak” denildi.

İRAN’DAN ‘SALDIRILAR MEŞRU’ SAVUNMASI

İran Dışişleri Bakanlığı, Irak ve Suriye’deki hedeflere Devrim Muhafızları ordusu tarafından düzenlenen balistik füze saldırılarının, “İran’ın egemenliğinin ve güvenliğinin teröristlere karşı hukuki savunulması çerçevesinde gerçekleştirildiğini” savundu.

Bakanlık Sözcüsü Nasır Kenani’nin yaptığı yazılı açıklamada, saldırılar “İran’ın ulusal güvenliğine karşı hareket edenlere yönelik bir tepki” olarak nitelendirilirken, Tahran’ın diğer ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu ancak aynı zamanda “Ulusal güvenlik tehditlerini caydırmak için meşru ve yasal hakkını” kullandığı kaydedildi.

ABD: SALDIRI BİZİ HEDEF ALMADI

ABD yönetimi, pazartesi akşam saatlerinde İran’ın, IKBY ve Suriye’nin kuzeyine yönelik füze saldırılarında hiçbir ABD personeli veya tesisinin hedef alınmadığı açıklaması yaptı. AA muhabirine e-posta yoluyla açıklama yapan Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, “Raporları gördük, Irak ve Suriye’nin kuzeyini etkileyen füzeleri takip ettik. Hiçbir ABD personeli veya tesisi hedef alınmadı” dedi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise basın toplantısında konuyu ele alarak, “ABD, İran’ın bugün Erbil’e düzenlediği saldırıları güçlü biçimde kınıyor ve saldırılarda ölenlerin ailelerine başsağlığı diliyor” ifadelerini kullandı. ABD’nin, Irak hükümetine ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimine (IKBY) verdiği desteğe dikkati çeken Miller, “İran’ın, Irak’ın istikrarını baltalayan pervasız füze saldırılarına karşı çıkıyoruz” dedi.

FRANSA DA TEPKİ GÖSTERDİ

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Açık, kabul edilemez ve endişe verici” şeklinde Irak’ın egemenliğinin ihlali olarak nitelenen saldırıların, Irak’ın “istikrarı ve güvenliğini” tehdit ettiği belirtildi. Açıklamada, İran Devrim Muhafızları ordusunun üstlendiği bu saldırıların “Bölgesel gerilimlerin tırmanmasına” yol açacağı ve bu nedenle durması gerektiği aktarıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Almanya'da çiftçiler hükümeti protesto etti

SONRAKİ HABER

Mersin'de devrilen yolcu otobüsündeki 9 kişi öldü, 30 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa