16 Ocak 2024 13:08

Zam isteyen öğretmenlere tehdit: Özel okul sendikayı illegal ilan etti

Eyüboğlu Eğitim Kurumlarında öğretmenler Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasına üye olmaya başlayınca yönetim öğretmenlere gönderdiği mailde sendikayı 'illegal' olarak niteledi.

Fotoğraf: Özlem Songül Abayoğlu/Evrensel

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Özel okullarda düşük ücret, mobbing, angarya ve güvencesiz çalışmaya karşı öğretmenlerin sendikaya üye olmaları çeşitli yollarla engellenmek isteniyor. Eyüboğlu Eğitim Kurumlarında çalışan öğretmenler, hakları için Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasına üye olmaya başlayınca baskılar başladı. Okul yönetimi tarafından öğretmenlere gönderilen mailde, sendika ‘illegal’ olarak nitelenerek, öğretmenlerin toplu halde hareket etmelerinin mesleki ilkelerle bağdaşmadığı ileri sürüldü.

Ek zam taleplerine kulak asmayan okul yönetimine tepki olarak siyah giyinen ve kuruma insanca yaşayacak bir ücret talebini ileten öğretmenlere, kurumdan cevap olarak iletilen mail tehdit gibiydi: “Sendika ‘illegal’dir. Siyah giyinmek, sendika için WhatsApp grubu kurmak yasaktır ve bunu yapanlarla ilgili işlem başlatılacak.”

"ZAM TALEBİMİZ DİKKATE ALINMADI"

Gazetemize konuşan Eyüboğlu Eğitim Kurumlarında çalışan bir öğretmen, kurum baskısı nedeniyle ismini vermedi. Artan enflasyonla öğretmenlerin geçinmekte zorlandıklarını dile getiren öğretmen “Asgari ücret zammının ardından neredeyse asgari ücretle aynı kalan maaşlarımıza zam talep ettik. Yöneticiler ise bu isteği görmezden geldi” diye konuştu. Sendikayla görüştüklerini duyan yöneticilerin, buna müdahale etmek için öğretmenlere mail attıklarını belirten öğretmen, “Bu maille illegal kişiler tarafından zorla WhatsApp gruplarına sokulduğumuz gibi bir iddia ortaya atılarak doğrudan sendikayı ve sendikalı öğretmenleri hedef gösterdiler. Bu mailde zam talebimizin karşılanmamasına tepki olarak siyah giymemiz de suç olarak gösterildi” dedi. Okulda öğretmenlerin çay ve kahveyi bile parayla almak zorunda bırakıldığını aktaran öğretmen “Talebimize rağmen çay ve kahve makineleri getirilmeyerek kantinden almamız istendi. Ama okulda Türk kahvesi 18 TL, çay 15 TL” dedi.

SENDİKALI AVINA ÇIKILDI!

Sendikalı oldukları için kurumda baskıların arttığını, kurumun attığı mailin ise sendikal faaliyetlere katılan öğretmenlere yönelik gözdağı verme amacı taşıdığına işaret etti. Sendikaya üye oldukları öğrenilince okulda korku iklimi yaratmak için müdürlere talimat verildiğini anlatan öğretmen “Siyah giyinenleri belirlemek için müdürler öğretmenlerin bulunduğu alanlarda devriye atmaya başladılar. Biz maaşlarımıza zam yapılmasını ve maaş eşitsizliğinin ortadan kalkmasını istiyoruz. Mecbur bırakıldığımız ders doldurmalara karşı daha insancıl şartlar istiyoruz, resmi tatil günlerinde zorla çağrılmak istemiyoruz” ifadelerini kullanarak tüm baskılara karşı geri durmayacaklarını söyledi.

"SENDİKALI OLMAK ANAYASAL BİR HAK"

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası İstanbul Temsilcisi Evin Turgut, özel okullarda öğretmenlerin örgütlenip haklarını talep ettiğinde patronların ve yöneticilerin kullandığı dilin ortak olduğuna dikkat çekti. Belirli süreli sözleşmelerin patronların elinde öğretmene karşı kullanılan bir sopa olduğunu ve bu sözleşmelerle öğretmenlerin her fırsatta tehdit edildiğini dile getiren Turgut “Sendikalı olmak anayasal bir haktır ve engellenemez. Eyüboğlu yönetiminin attığı maile bizler de hukuki olarak karşılık vereceğiz. Öğretmenlerine çay, kahve bile vermeyen, ek ders ücreti ödemeyen, türlü usulsüzlükler yapan Eyüboğlu Eğitim Kurumları velilerden fahiş ücretler alıyor ama öğretmenlerin yaşadıkları ortada. Tüm bu devasa ve şaşaalı kurumlarda yaşanan sömürüye karşı duracağız” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İSİG: AKP iktidarında en az 32 bin 478 işçi çalışırken hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Özgür Özel'den İYİ Parti'ye "bildiri" çağrısı: AKP'den ayrışarak kendi bildirgenizi imzalayın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa