Çalışma Ekonomisi Doktoru Murat Özveri: İşçinin özne olduğu bir hukuk gerekli
“Cumhuriyetin 100. yılında çalışma hayatı” temasıyla yapılan toplantıda patronlar iş hukukunda değişiklik talep etmişti. Murat Özveri, işçinin özne olduğu bir iş hukukuna ihtiyaç olduğunu belirtti.
Murat Özveri | Fotoğraf: Evrensel
Patronların talebi üzerine AKP iktidarı iş hukukunda değişiklik hazırlığı yapacağını duyururken Çalışma Ekonomisi Doktoru Murat Özveri, işçinin özne olduğu bir iş hukukuna ihtiyaç olduğunu belirtti.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) 5 Ocak’ta Çırağan Sarayı’nda “Cumhuriyetin 100. yılında çalışma hayatı” temasıyla 5’incisini düzenlediği Ortak Paylaşım Forumunda konuşan patronlar iş hukukunda değişiklik talep etmişti.
TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, “Kasım ayında çalışma hayatı istişare toplantısı düzenledik. İş dünyası ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızı bir araya getirdik. Ekim ayında ‘birlikte daha güçlü bir gelecek zirvesi’ yaptık. Sektörlere yönelik sorunlarımızı değerlendirdik. İki senedir İş Hukuku Değerlendirme Sempozyumu düzenliyoruz. Bu sempozyum, Bölge Adliye Mahkemesi kararlarının objektif şekilde istişare edildiği ilk ve tek örnek” demişti.
ERDOĞAN: BİR ÇALIŞMA YAPIYORUZ
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Hukuk Politikaları Kurulumuz bünyesinde çalışma hayatımıza ilişkin mevzuat dağınıklığının giderilmesine yönelik bir çalışma yapıyoruz. Bireysel iş kanunlarına ve bireysel iş hukukuna ilişkin diğer kanunlarda yer alan düzenlemeleri tek bir temel iş kanunuyla bütüncül bir yapıya kavuşturmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede ortaya çıkacak Türk İş Kanunu ile etkinliği ve verimliliği artırabileceğimize inanıyorum. Hazırlıklarımızı tekemmül ettirdikten sonra bu meseleyi Meclisimizin ve kamuoyumuzun takdirine sunacağız” ifadelerini kullanmıştı.
İLK TOPLANTI HAZIRLIKSIZ YAPILDI
Çalışmanın ayrıntıları henüz paylaşılmazken iktidar temsilcileri, 9-10 Ocak tarihlerinde işçi ve kamu emekçisi konfederasyonlarıyla bir araya geldi. Evrensel’e konuşan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Çalışma Bakanlığı temsilcilerinin elinde bir taslak olmadığını belirtti. Tarafların hazırlık yaparak tekrar buluşacağını, bir dahaki toplantı için Bakanlıktan çağrı beklediklerini dile getiren Bozgeyik, kendi gündemlerinde 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun demokratikleşmesi, grev hakkının önündeki engellerin kaldırılması ve özgür bir toplu iş sözleşmesi, hakem kurulunun yapısının değişmesi gibi başlıklar olduğunu vurguladı.
DİSK’in gündeminde ise iş kolu barajı, yetki tespitlerinde süreçlerin uzaması, grev yasakları gibi sorunlar olduğu öğrenildi.
"İŞÇİSİZ BİR İŞ HUKUKU SÖZ KONUSU"
İş hukukunda bir dağınıklık olduğunu ve bir birliğin sağlanması gerektiğini dile getiren Çalışma Ekonomisi Doktoru Avukat Murat Özveri, “Ancak önemli olan bu hareket noktasından sonrası” dedi. Bugün işçiler açısından gerekli olanın, var olan hakları da erozyona uğratacak değil, iş hukukunu işçi hukukuna çevirecek bir kanun olduğunu belirten Özveri, “Şu an işçisiz bir iş hukukundan bahsediyoruz. Neden işçinin iş hukukunda özne olmasını tartışamıyoruz?” diye sordu.
Uzun süreden bu yana, hukukun işçi ile patron arasında bir denge oluşturan süreç olarak tarif edildiğini dile getiren Özveri şöyle devam etti: “Bunda başarılı da oldular. Mesela esnekliği makul bir uygulamaymış, var olan iş hukukunu işçinin hakkını koruyan bir alanmış gibi gösterdiler. Sanki bir iş hukuku var da bu uygulanıyormuş gibi bir hava yarattılar. Şimdi asıl sorun iktidarın ne yapacağından daha çok işçilerin ve sendikaların işçi hukukunun ne olduğunun yanıtını vermek ve bu kapsamda talepte bulunmak. Mesela kıdem tazminatı gasbedilmek istendiğinde tüm sendikalar tümüyle savunma hattında. ‘Kıdem tazminatı feshe bağlı kalınmadan nasıl dönüştürülebilir’, ‘Bir yerde konkordato ilan edildiği zaman neden işçi alacaklarının güvencesi yok’, “Neden ara buluculuk sistemi devreye sokuldu?’ Bu gibi soru ve başlıklar üzerinden ele alınarak işçinin özne haline geldiği bir işçi hukukuna ihtiyaç var.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)