Akkuyu NGS'de yaşamını yitiren bir işçinin ölüm nedeni "menenjit"
Akkuyu NGS'de çalışan 2 işçi hayatını kaybetti. İşçilerden birinin menenjite bağlı hayatını kaybettiği doğrulandı. Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır "bir an önce inceleme yapılmalı" dedi.
![Akkuyu NGS'de yaşamını yitiren bir işçinin ölüm nedeni "menenjit"](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/244932.jpg)
Fotoğraf: Erçin Ertürk/AA
İLGİLİ HABERLER
![Akkuyu Nükleer Santrali'nde 1500 işçi yemekten zehirlendi](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/237669.jpg)
Akkuyu Nükleer Santrali'nde 1500 işçi yemekten zehirlendi
Kübra KIRIMLI
Ankara
Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatında çalışan 2 işçi yaşamını yitirdi. İşçilerden birinin ölüm nedenin menenjit olduğu açıklandı.
Konuya dair konuştuğumuz Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, "Akkuyu Nükleer Santrali'de işçilerin çalışma, yaşam ve barınma alanlarına gidip inceleme yapılması gerekiyor. Hastalığın kaynağının neyden kaynaklığının tespiti oldukça önemli. Menenjit için hijyen ve barınma alanlarının nasıl olduğu önemli. Çünkü kötü barınma koşulları, yetersiz beslenme ve yoksulluk bu hastalığın oluşum nedenleri arasında mevcut." diye konuştu. Menenjitin acil bir hastalık olduğu noktasnda da uyaran Dr. Nesanır, "Menenjit düşünülen hastada hemen tedaviye başlanmalıdır" dedi.
Mersin Tabip Odası Başkanı, aynı zamanda Halk Sağlığı Uzmanı olan Dr. Nasır Nesanır, işçileden birinin menenjite bağlı yaşamını yitirdiğini söyledi. Nesanır "22 ve 25 yaşındaki iki işçi yaşamını yitirdi. 22 yaşındaki işçinin kesin ölüm nedeninin menenjit olduğu kesinleşti. Diğer işçinin ölüm nedeni ise menenjit değil. Ancak bu işçinin de ölmeden önce antibiyotik aldığını bilgisine ulaştık. O işçinin de ölüm sebebi belkiKovid belki de gripti..." dedi.
"KÖTÜ ÇALIŞMA KOŞULLARI VE YETERSİZ BESLENME HASTALIĞIN NEDENLERİ ARASINDA"
Yaşamını yitiren iki işçinin yemekhane ve yatakhane alanlarının ayrı olduğunun bilgisinin kendilerine aktarıldığını söyleyen Dr. Nesanır, "Ancak bunlar kesin bilgiler değil. İşçilerin aynı yatakhane ve yemekhaneyi kullanmadığı iddia ediliyor. Bunlar ve diğer hususlar toplamında işçilerin barınma ve çalışma alanlarında inceleme yapmamız gerekir. Hastalığın kaynağının nerede olduğunu bulmak gerekir. Menenjit için hijyen ve barınma alanlarının nasıl olduğu önemli. Çünkü kötü barınma koşulları, yetersiz beslenme ve yoksulluk bu hastalığın oluşum nedenleri arasında mevcut. Bu yüzden Akkuyu Nükleer Santral çalışma alanının, barınma ve yaşam alanının inceleme için halk sağlığı uzmanlarına, hekimlere açılması gerekli" diye konuştu.
"16 SAĞLIK EMEKÇİSİNE AŞI VE ANTİBİYOTİK UYGULANDI"
Silifke Devlet Hastanesi'nde işçiler ile temas sağlayan 16 sağlık emekçisine tedbir ve koruma amaçlı aşı ve antibiyotik uygulanmaya başlandığı bilgisini de veren Dr. Nesanır, hastalığın önlemesi noktasında önlemlerin bir an evvel alınmasının önemli olduğunu vurguladı. Neisseria meningitidis’in neden olduğu meningokokal hastalığının tüm dünyada çocuk ve genç erişkinlerin en önemli morbidite ve mortalite nedenlerinden biri olduğunu ifade eden Dr. Nesanır, "Meningokok isimli bakteri çeşitli hastalık tablolarına yol açar. Bunlar arasında en sık görülenleri ve en tehlikeli olanları meningokoksemi ve menenjittir. Meningokok infeksiyonlarında tek rezervuar insandır. Meningokok menenjitinde bulaş, enfekte kişinin burun ya da boğazından direk temas ya da damlacık yolu ile gercekleşmektedir" dedi.
"MENENJİT DÜŞÜNÜLEN HASTADA HEMEN TEDAVİYE BAŞLANMALIDIR"
Meningokoksik menenjit'in acil bir hastalı olduğunu ifade eden Dr. Nesaır, "menenjit düsünülen hastada tedavi hemen başlanmalıdır. Antibiyotik tedavisine başlamak için mikrobiyolojik ve serolojik testlerin sonuçlanması beklenmemeli ve kullanılacak antibiyotiklerin ilk dozu 30 dakika içinde verilmelidir" diye uyardı. Neisseria meningitidis'in tüm dünyada menenjit ve sepsisin en sık nedenleri arasında yer almakta olduğunu da sözlerine ekleyen Dr. Nesanır, " Neisseria meningitidis dünya genelinde hem endemik hem de epidemik hastalığa neden olmaktadır. Menenjite karsı kemoproflaksi ve aşı ile korunma sağlanabilir. İnfekte hasta ile yakın teması olan kişilere profilaksi verilmesi ikincil vakaların önlenmesiaçısından çok önemlidir." dedi.
PERİHAN KOCA'DAN TEPKİ
DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca'da X hesabından yaptığı açıklamada duruma tepki gösterdi, "İşçilerin ölümlerinden işçileri kölelik ve insanlık dışı koşullarda çalışmaya mahkum edenler, hastalığa ve salgına karşı önlem almayanlar, bu doğrultuda soru önergelerimizi bile cevapsız bırakanlar sorumludur" dedi.
başkanı ve bölge tabiplerinden aldığımız acı bir haberle sarsıldık.… https://t.co/BHxbuTFTvu — Perihan Koca (@PerihanKoca) January 16, 2024
(HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et