HSK Yargıtay'a 4 yeni üye seçti: Rüşvet çarkı yazısı ile gündeme gelen Uçar da üyeler arasında
Rüşvet çarkı yazısı ile gündeme gelen İsmail Uçar, Kaşıkçı suikasti ile ilgili başvuruyu reddeden Hasan Yılmaz ve yaz Kuran kursu ile gündeme gelen Ahmet Akça da atananlar arasında.
Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel
HAKİMLER ve Savcılar Kurulu (HSK), boş bulunan 4 Yargıtay üyeliği için seçim yaptı. Adalet Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Akça, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar ve İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekili İhsan Kamil Akçadırcı Yargıtay'ın yeni üyeleri oldu. Yargıtay üyeliklerine seçilen başsavcı ve başsavcıvekillerinin yerine HSK tarafından daha sonra atama yapılacak. Yargıtay üyeliklerine yapılan atamalar ise 18 Ocak tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı.
UÇAR, HSK'YE YAZDIĞI RÜŞVET ÇARKI MEKTUBUYLA GÜNDEME GELMİŞTİ
Yargıtay üyeliğine atanan İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar HSK’ye gönderdiği dilekçede “Kimi yargı mensupları her türlü kirli işi yapmayı kendinde hak görmeye başladı. Uyuşturucu gibi kötü bir melaneti hoş gören, örgüt elebaşlarını yargılama yapmadan salıveren örgütlü ya da örgütsüz yapılar çökertilmeli” demişti. Uçar’ın, HSK'ye verdiği dilekçede adliyede para karşılığında erişim engelleme ve tahliye kararları veren hakimler olduğu da ifade edilmişti.
Uçar’ın, HSK'ye verdiği dilekçede adliyede para karşılığında erişim engelleme ve tahliye kararları veren hakimler arasında adı geçen ve görevden alınan Sidar Demiroğlu ise Uçar hakkında HSK'ye şikâyet dilekçesi vermiş, "Uçar, iş adamlarının özel uçaklarına kaç defa bindi?" diye sormuştu. İddiaların ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Başsavcı İsmail Uçar'ın gönderdiği ihbar dilekçesi kapsamında soruşturma başlatıldığını duyurmuştu. Rüşvet ve usulsüzlük iddialarında ismi geçen İstanbul Anadolu 21. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan Sidar Demiroğlu da görevden uzaklaştırılmıştı.
YILMAZ, KAŞIKÇI BAŞVURUSUNU REDDETMİŞTİ
16 Ekim 2020 tarihinde Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı olarak atanan Hasan Yılmaz ise Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesine ilişkin cinayet davasını açan savcı, aynı davanın Suudi Arabistan’a devri kararını bozmak için Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz’in ve avukat Gökmen Başpınar’ın bakanlığa yaptığı başvuruyu reddeden isim biliniyor.
KURAN KURSUNDAN SİNAN ATEŞ’E: AHMET AKÇA
Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Akça’nın atamasına ilişkinse ilk tepki suikast sonucu hayatını kaybeden Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’ten gelmişti. Ayşe Ateş “Dosyaya bakan savcı Ayhan Ay’ın iki ay izne çıkması, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Akça’nın görev yerinin değiştirilerek Yargıtay üyeliğine getirilmesi akıl ve mantık dışı olmakla birlikte, adalete olan inancımızın daha da derinden sarsılmasına yol açmıştır” demişti.
Akça, daha önce de Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Mert Kerim Ejder ve kardeşi Servet Ejder tarafından yönetilen “Orhun Haber” isimli sosyal medya hesabı tarafından ‘FETÖ’cülükle suçlanmıştı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Akça’nın adı Ankara Adliyesi’nde açılması öngörülen ve “çalışanları ayrıştıracağı ve fişleyeceği” ifade edilen yaz Kuran kursu nedeniyle de tartışma konusu olmuştu. Konuyla ilgili Akça hakkında HSK’ye şikayette bulunulurken Akça hakkında yapılan şikâyet HSK tarafından bir yıl bekletilmiş, sonra ise işleme dahi konulmamıştı.
Akça ayrıca Selahattin Demirtaş’ın da dahil olduğu 108 sanık hakkında hazırlanan Kobane davası iddianamesini kabul eden isim olarak biliniyor. (HABER MERKEZİ)