17 Ocak 2024 15:36

DEM Parti: Meşru görmediğimiz için HSK üye seçimine katılmıyoruz

DEM Parti Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit HSK üye seçimlerine katılmayacaklarını duyurdu.

Fotoğraf: Gülüstan Kılıç Koçyiğit

Paylaş

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, HSK üye seçimini meşru görmediklerini belirterek, üye seçimine katılmayacaklarını bildirdi. Özellikle 2017’deki HSK’deki değişikliklere dikkat çeken Koçyiğit, AYM ve AİHM kararlarına uymayan yargının siyasallaşma sürecini eleştirdi. “Artık hukukun kırıntısı bile kalmadı” diyen Koçyiğit, görüşmelerde eleştirilerini gündeme getireceklerini ama oylamaya katılmayacaklarını söyledi.
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Meclis Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Hakim ve Savcılar Kurulu’na (HSK) üye seçecek olan Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nun toplantısına katılmama kararları ile gündemdeki gelişmelere ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına ön seçimlere değinerek başlayan Koçyiğit, "Halk ciddiye aldı hem de kendi iradesinin sandığa yansıması için büyük ve dikkat gösterdi" dedi. 

Türkiye’de yaşanan ekonomik krize dikkat çeken Koçyiğit, AKP imzası ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na yeni bir torba kanun geleceğini ve bu torba ile sermaye, patron ve yandaşlara işsizlik fonundan kaynak aktarılacağına işaret etti. Fonun işçilere ait olduğunu belirten Koçyiğit, "İşçiler dışında işsizlik fonunu herkese kullandıran bu akıldan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

2024 AÇLIK VE SEFALET YILI

2023 yılı bütçe açığının 2022 yıllına göre yüzde 864 artığını belirten Koçyiğit, bütçenin kara deliğe dönüştüğü tespitinde bulundu. Bütçenin halka harcanmadığını bunun yerine savaşa harcandığını belirtti.

Emeklilere yapılan zamma da tepki gösteren Koçyiğit, "Erdoğan, 10 bin TL’lik bir maaşı kalkıp milyonlarca emekliye ‘müjde’ diye duyurabiliyor. Bu 10 bin TL neye tekabül ediyor? Bakın; açlık sınırının bile çok çok altında olan bir sefalet ücretini konuşuyoruz. Ama bunu bir müjde gidip topluma ilan ettiler! Yetmedi bir de 2024 yılının emekliler yılı ilan ettiler. Buradan söyleyelim; biz isim öneriyoruz. 2024 yılı emekliler yılı değil ama emeklilerin açlık ve sefalet yılı olabilir! Emeklilerin canını okuma yılı ya da emeklilerin kırım yılı olarak ifadelendirilirse hiç de yanlış olmaz” diye belirtti.

"HSK ÜYE SEÇİMİNİ MEŞRU GÖRMÜYORUZ"

HSK’ye üye seçme toplantısına katılmama gerekçelerine dair ise Koçyiğit, şunları söyledi: "Başta 2017’deki değişiklikler olmak üzere HSK’nin oluşumu ile oynanması, Adalet Bakanının bu kurulun başkanı olmasının, bu kurulun bağımsızlığına gölge düşürdüğünü, daha önce ifade ettik, bugün de söylüyoruz. Yürütmenin başındaki bir bakanın HSK başkanı olması asla kabul edilebilir bir durum değildir. Yerel mahkemelerin AYM ve AİHM kararlarına uymaması, mahkemelerini siyasetin sopası haline gelmesi ve en son Can Atalay kararı üzerinden yargıya yapılan darbe, Yargıtay’ın hukuki karar verdikleri için AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmaya cüret edebilmesi; kendisi artık hukukun kırıntısının bile bu ülkede kalmadığının açık ve net göstergesidir. 
 
HSK’nin diğer kurumların etkisiyle hareket ettiğini ispatlayan dünya kadar uygulama var. Kurul kararlarının yargı denetiminin dışında tutulması temel bir problem, kurul kararlarına karşı etkili bir itiraz mekanizmasının oluşturulmaması da yapısal bir sorun olarak önümüzde duruyor. Bu nedenle biz yapılacak HSK üye seçimini meşru görmüyoruz. Orada sözümüzü söylemekle beraber kurul seçimine katılmayacağız.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bursa Firoz köylülerinin mermer ocağına karşı mücadelesi sürüyor: Rızamız yok!

SONRAKİ HABER

HABAŞ işçileri: Taslaklar revize edilmezse ek zam şart

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa