Menemen’den işçiler: Aldığımız zamlarla geçinemiyoruz
Menemen işçi durağında görüştüğümüz işçiler, "Ne kadar zam verirlerse versinler hayat şartları o kadar zorlaştı ki aldığımız zamla geçinmek mümkün olmuyor" diyor.
Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel
Eren SARAN
Eda AKTAŞ
İzmir
İzmir Menemen işçi durağında metal, tekstil, petrokimya iş kolunda çalışan işçilerle ocak ayı zammı beklentilerini ve MESS sözleşmesini konuştuk. Geçinmekte zorlandıklarını söyleyen işçiler, “Bir beklentimiz kalmadı. İşçiyi oyalıyorlar” dedi. En düşük işçi maaşının 30 bin lira olması gerektiğini ifade eden işçiler, “Ne kadar zam verirlerse versinler hayat şartları o kadar zorlaştı ki aldığımız zamla geçinmek mümkün olmuyor” diye ekledi.
Demir Çelik İşçisi Teyfik, “MESS grup toplu sözleşmesi ay sonuna kadar imzalanmazsa greve çıkacağız. Şu an zaten vardiya giriş çıkışlarında yürüyüş yapıyoruz” dedi. “MESS resmen bizimle dalga geçiyor. Çok komik rakamlar şu anki enflasyona göre. Yüzde 73 artı 1.5 lira saat ücretine koyarak veriyor, bu zaten kıdem zammı değil. 1,.5 lira çıkarılınca zaten 63 liraya düşüyor ve herkes bu rakamı alamıyor” diyen Teyfik, verilen zam oranının düşük olduğunu söyledi. Demir çelik işçileri için tamamlayıcı sağlık sigortasının önemli olduğunu belirten Teyfik, “Diğer fabrikalarda işçilerin ailelerine de bu hak tanınmaya çalışılırken bizim fabrikada MESS iptal etmeye çalışıyor” dedi. Yüzde 75 ila 80 arası bir zam beklentisi olduğunu dile getiren Teyfik, “Saat ücretine de 1.5 lira değil en az 2,5 lira olması lazım” diye ekledi.
"İŞÇİLERİ OYALIYORLAR"
Eltaş’ta çalışan Hüseyin, ocak zammına ilişkin beklentilerinin en az yüzde 60 olduğunu söyleyerek, “Ama yüzde 60 vermezler. Büyük bir ihtimalle asgari ücrete yapılan enflasyon zammı ile yüzde 49 ila 55 arası olabilir. Geçinmek zor. Ben bekar olduğum halde geçinemiyorum, evli bir insanın geçinebilmesi için asgari ücretten daha fazla bir ücret alması gerekiyor” dedi.
Metal sözleşmesini de takip ettiklerini ifade eden Hüseyin, “Oradan da iyi bir şey çıkacağını sanmıyorum. Türk Metal Sendikası devletle birlikte yürüyor. Karşı durun bir başkan yok sendikada. Şu an kararlar alınmıştır sadece işçileri oyalıyorlar” diye konuştu.
"EN DÜŞÜK İŞÇİ ÜCRETİ 30 BİN LİRA OLMALI"
Deri fabrikasında çalışan Mehmet ve Ümit ise, “Sendikalı olduğumuz için biraz daha iyiyiz ama hayat şartları zor. 3 yıllık sözleşme yapılıyor. Ne kadar zam verirlerse versinler hayat şartları o kadar zorlaştı ki aldığımız zamla geçinmek mümkün olmuyor. 10 bin lirayla insanlar geçinemiyor artık. Bugün en düşük işçi maaşı 30 bin lira olmalı. Çünkü sabah kalkıp durağa geldiğimizde 100-150 lira bireysel harcamamız oluyor. Bir insanın 30 bin liradan aşağı almaması lazım. Biz burada ağır iş kollarında çalışıyoruz ücretler 30 bin liraya yaklaşmıyor, yanından bile geçmiyor. Bugün burada 20 bin üstünde para alan yok” dedi.
"SÖZLEŞME 3 YILLIK OLURSA SENDİKA KENDİ KAYBEDER"
HABAŞ işçisi de “Asgari ücret 17 bin lira, burada 15-16 yıllık işçi 15 bin liraya çalışıyor. Sendika fazla mesaiye kalmama eylemi yapalım diyor topu bize atıyor. Mesele fazla mesaiye kalmama eylemiyle değil grev kararı varsa bunun uygulanması gerekiyor, 24 saat fabrikayı durduralım” diyerek, sendikanın tutumunu eleştirdi. İşçi, sözleşmede zam oranları üzerinde illa bir anlaşma yapılabileceğini ama asıl önemli sorunun MESS’in 3 yıllık sözleşme dayatması olduğunu belirtti.