CHP’li Orhan Sarıbal: Gıda enflasyonu çiğ süt fiyatı baskılanarak düşürülemez
Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt fiyatlarını değerlendiren CHP'li Sarıbal, "Çiğ süt fiyatlarını düşük tutma politikalarından vazgeçilmeli, yem fiyatları sübvanse edilmelidir" dedi.
Orhan Sarıbal | Fotoğraf: CHP
CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt fiyatlarını değerlendirdi.
Ulusal Süt Konseyi’nin, 2023 aralık ayı çiğ süt üretim maliyetini litre başına 11,16 TL, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği’nin ise 12,43 TL olarak belirlediğini hatırlatan Sarıbal, “ Basında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği maliyetin ise 11,1 TL ile 12 TL arasında değiştiği; bu maliyet dikkate alınarak Gıda Komitesi tarafından belirlenecek olan süt fiyatının Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanacağına ilişkin haberler çıkmıştı. Ulusal Süt Konseyi tarafından yüzde 3,6 yağlı ve yüzde 3,2 proteinli çiğ süt tavsiye fiyatı 1 Ocak 2023’te 8,5 TL/litre, 1 Ağustos 2023’te 11,5 TL/litre, 22 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 13,5 TL/litre olarak açıklandı. Oysa üreticilerin beklentisi en az 15 TL yönündeydi” dedi.
“TÜRKİYE YEM HAMMADDELERİ BAKIMINDAN BÜYÜK ÖLÇÜDE İTHALATA BAĞIMLIDIR”
“Bu durumda son 13 ayda süt tavsiye artış yüzde 58,8, son 6 aydaki artış ise yüzde 17,4 olmaktadır. Buna karşılık son bir yıllık gıda enflasyonunu yüzde 72, altı aylık resmi enflasyon ise yüzde 37,6’dır. Bu rakamlar süt üreticilerinin kaybını çok açık şekilde ortaya koymaktadır” diyen Sarıbal, şöyle devam etti: “ Süt hayvancılığında üretim maliyetinin yüzde 50-75’ini yem oluşturuyor. Türkiye yem hammaddeleri bakımından büyük ölçüde ithalata bağımlıdır. Hayvan ithalatının yanı sıra hayvanları beslemek için karma yem üretiminde kullanılan hammaddeler için her yıl milyarlarca dolarlık ithalat yapılmaktadır Dolayısıyla döviz kurlarındaki yükselişe bağlı olarak yem fiyatları da hızlı ve kontrolsüz bir şekilde artmaktadır. Son 3 yılda süt yemi fiyatları yaklaşık yüzde 296 (yani 4 kat) artmıştır. Üstelik bu fiyatlar bayi değil toptan fiyatlardaki artışlardır.”
Süt üreticisinin 1 kg çiğ süt satıp 1,5 kg yem alabildiği taktirde ancak üretimini sürdürebildiğini belirten Sarıbal, talepleri ise şöyle sıraladı:
- Çiğ süt fiyatlarını düşük tutma politikalarından vazgeçilmeli, yem fiyatları sübvanse edilmelidir.
- Halen çiğ süt fiyatları üreticiler yerine sanayiciler tarafından belirlenmektedir. Öncelikle fiyatlar üretici örgütlerinin ağırlıkta olduğu bir kurul tarafından belirlenmelidir.
- Damızlık süt hayvanlarının kesime gitmemesi için halen litre başına 50 kuruş olan çiğ süt primi ile 13,5 TL olarak açıklanan çiğ süt fiyatları derhal revize edilmelidir.
(EKONOMİ SERVİSİ)