17 Ocak 2024 19:02

Metal işçileri: Onayımız alınmadan sözleşme imzalanmasın

Metal işçileri onayları alınmadan sözleşmenin imzalanmamasını istiyor. İşçiler "Geçen dönem yaptığınız gibi 3 sendikada bir satış sözleşmesinin altına imza atarsanız fabrikaları size dar ederiz" dedi.

Eylemdeki metal işçileri | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

150 bin işçiyi ilgilendiren MESS grup toplu iş sözleşmesi kapsamında patron örgütü MESS, işçi sendikaları Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş’i görüşmeye çağırdı. Saat 16.00’da başlayan görüşmeler devam ederken, işçiler onayları alınmadan sözleşmenin imzalanmamasını istiyor.

150 bini aşkın işçiyi ilgilendiren MESS grup toplu iş sözleşmesi eylül ayında başladı. Sözleşme masasına ilk 6 ay yüzde 80 zam talebiyle oturan Türk Metal’in taslağında, 20 yılla sınırlı olmak üzere, her kıdem yılı için saat ücretine 3 TL artış talepleri yer aldı.

Türk Metal’le aynı taslağı açıklayan Özçelik-İş’in taslağında ek olarak vergi dilimlerinin yüzde 15’inin MESS tarafından karşılanmasını ve tamamlayıcı sağlık sigortasının aile bireylerini de kapsaması istenirken, Birleşik Metal-İş’in taslağında ise 2,5 lira kıdem zammı, yüzde 140,5 ücret zammı talepleri yer aldı.

İlk teklifi yüzde 35 olan MESS ise daha sonra teklifini yüzde 60’a çıkardı. MESS’in 13 Ocak’taki son teklifi ise ilk altı ay için önce yüzde 32 zam, yüzdelik zam uygulandıktan sonra saat ücretlerine seyyanen 20,5 TL zam, 10 yıllık kıdemle sınırlı olmak üzere yine saat ücretlerine her kıdem yılı için 1,5 TL zam oldu. MESS teklifinin ortalama ücrete toplam getirisinin yüzde 73 oranında olduğunu açıkladı.

Grup sözleşmesi süreci kapsamında ilk grev 19 Ocak’ta başlayacakken, MESS bugün işçi sendikalarını görüşmeye çağırdı. Taraflar bugün saat 16.00’da görüşmeye başladı.

FORD İŞÇİLERİ: GREVSE GREV

Görüşmeler devam ederken, Ford Otosan işçileri, sosyal medya hesabı Ford İşçi Bülteni aracılığıyla yaptıkları açıklamada, “Dikkat, dikkat! Arkadaşlar MESS aynı saatte diğer sendikaları da görüşmeye çağırmış! Belli ki bu akşam sözleşmeyi imzalama niyetindeler. Bir kez daha altını çiziyoruz. Geçen dönem yaptığınız gibi 3 sendika da bir satış sözleşmesinin altına imza atarsa fabrikaları size dar ederiz. Kırmızı çizgimiz belli! En düşük ücret 1 yıllık işçinin ücreti net 30 bin TL olmalı. Bu rakamın üzerine 3 lira kıdem tazminatı istiyoruz. Diğer altı aylık dilimler için enflasyon artı refah payı istiyoruz. Vergi dilimi yüzde 15’te sabitlensin, üzeri işverence ödensin ve sözleşme biz işçilere sorulmadan imzalanmasın. Bu talepler hayat bulmadığı takdirde kavgaysa kavga grevse grev!”

METAL İŞÇİSİNİN KIRMIZI ÇİZGİLERİ

Bir grup metal işçilerinin oluşturduğu Metal İşçilerinin Sesi de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Devasa kârlar elde eden metal patronlarının dayatmalarını işçilerin birliği olmadan püskürtemeyiz. Üyesi olduğumuz sendikalar da adımlarını işçilerin çıkarını gözeterek atmalıdır. Kırmızı çizgilerimiz: İşçiye sorulmadan imza atılmasın. Vergide adalet sağlansın, ücretlerde kayıp yaşanmasın. İş yerlerinde temsilciler açıklama yapıp işçiyi anında bilgilendirsin. İşçinin onayı yoksa greve gidilsin.”

Sarkuysan ve ZF Sachs işçileri de yaptıkları açıklamada grevde kararlı olduklarını söyleyerek tüm metal işçilerine grev çağrısı yaptı. MESS kapsamındaki diğer fabrikalarda çalışan işçiler de “Talepleri talebimizdir” şeklinde destek mesajları paylaştı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Musk’ın roketiyle ‘milli’ yolculuk

SONRAKİ HABER

Bir şehir hastanesi Körfez sermayesine satılıyor, devamı gelebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa