ABD’nin terör listesine aldığı Husiler: Filistin’e desteğimiz sürecek
ABD, Yemen’deki Husi hareketini 2021’de çıkardığı terör listesine yeniden aldı. Husilerden yapılan açıklamada, “Karar bizi Filistin halkını desteklemekten alıkoymayacak” denildi.
Fotoğraf: Mohammed Hamoud/AA
ABD yönetimi, Yemen’de Husiler olarak bilinen Ensarullah hareketini, “yabancı terör örgütleri” listesine aldı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Sullivan, açıklamasında, Husilerin Kızıldeniz’deki gemi ticaretini aksatan saldırılarının Amerikan personelini de tehlikeye attığını ve hem ABD yönetiminin hem de uluslararası kamuoyunun bu saldırılara ortak tepki verdiğini söyledi.
Sullivan, “ABD, devam eden bu saldırılara karşılık olarak Husiler olarak da bilinen Ensarullah’ı Küresel Özel Terör Örgütü listesine ekledi” ifadesini kullanarak, Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarını sona erdirmesi durumunda bu listeden hızlı şekilde çıkarılabileceğini belirtti.
Husilerin söz konusu terör listesine 30 gün sonra ekleneceğini de kaydeden Sullivan, “Yemen’deki insani durumun daha da kötüleşmemesi adına” bu yönde bir değerlendirme yaptıklarını savundu.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Husiler faaliyetlerinden dolayı sorumlu tutulmalıdır. Ancak bu Yemenli sivillere mal edilmemelidir. ABD Dışişleri Bakanlığı eylemlerini gerçekleştirirken, Yemen halkına olası etkileri azaltmak için önemli adımlar atacak” ifadelerini kullandı.
Husiler, daha önce Donald Trump yönetiminin son günlerinde yabancı terör örgütleri listesine eklenmiş ancak Joe Biden’ın başkanlığı döneminde, 16 Şubat 2021’de bu listeden çıkarılmıştı.
HUSİLER: ABD’NİN KARARI FİLİSTİN’İ DESTEKLEMEMİZİ ENGELLEYEMEYECEK
Husilerin Sözcüsü Muhammed Abdusselam ise, Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna verdiği demeçte, “ABD’nin terörist olarak sınıflandırması bizi Filistin’i ve Filistin halkını desteklemekten alıkoymayacak” dedi.
Yemen’deki Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim’de Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.
Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı.
ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık’ta bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu “deniz görev gücü” oluşturulduğunu açıkladı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak’ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının talep edildiği kararı kabul etti. Ertesi gün ABD ve İngiltere Yemen’e hava saldırıları düzenledi. 5 Husi savaşçısının saldırılarda öldüğü açıklandı.
Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.
HUSİLER KİMDİR?
Peki Kızıldeniz’e ticaretin yönünü değiştirdikleri için terörist ilan edilen Husiler kimdir?
1990’larda Zeydi Şii hareketi olan İnanan Gençlik’ten ortaya çıkan Husi ya da Ensarullah hareketi 2004 yılında İnanan Gençlik’in kurucusu Hüseyin el-Husi’nin Yemen güvenlik güçleri tarafından öldürülmesi ile hareketlendi. 2011 yılında Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da diktatörleri deviren halk ayaklanmaları sırasında barışçıl hükümet karşıtı gösterilere katıldılar. Sonunda Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in otuz yılı aşkın iktidarına son verildi.
2014 yılında ise dönemin Yemen hükümetine karşı silahlı ayaklanma başlatarak üç büyük vilayeti ele geçirdiler. Bugün başkent Sanaa dahil Yemen’in önemli bir bölümünü yönetiyorlar. Mart 2015’te ise Suudi Arabistan devreye girerek devrik Yemen hükümetini desteklemek üzere Husilere karşı savaş açtı. Suudiler ABD ve Birleşik Krallık’tan askeri destek alarak Yemen’e şiddetli hava bombardımanlarına başladı. Binlerce Yemenli sivil öldürüldü, göç etti, aç bırakıldı. Bu arada Husiler de İran’dan siyasi ve maddi destek gördü. İran liderliğindeki “Direniş Ekseni”nin kilit bir üyesi haline geldi.
Husiler ile Suudi Arabistan arasında çeşitli müzakerelerle Yemen savaşında durulma yaşanırken, Husiler, kasım ayında İsrail’in Gazze saldırılarına karşı Kızıldeniz’de İsrail’e giden gemileri engelleyeceklerini ilan etti.
Yemen’in İsrail’le savaşa verdiği tepkinin tüm bölgesel aktörler arasında en etkili tepki oldu. (DIŞ HABERLER)