Bölgeyi cehenneme çevirdiler!
ABD desteğiyle Gazze’yi yerle bir eden İsrail’in saldırganlığı bölgeyi ateşe çekiyor. Her gün yeni bir cephe açılıyor. Savaşın ateşi Lübnan, Suriye, Yemen, Irak, İran ve Pakistan’a da düşmüş durumda.
İLGİLİ HABERLER
Pakistan, İran'ın Sistan-Belucistan bölgesini vurdu
ABD ve İngiltere, Yemen'in 5 kentine hava saldırısı düzenledi
ABD, İngiltere ve Avrupa Birliğinin desteğiyle Gazze’yi işgal eden 24 binden fazla Filistinliyi öldürerek kan gölüne çeviren İsrail’in saldırganlığı, bütün bölgeyi ateşe çekiyor. İsrail, Lübnan’a ve Suriye’ye de saldırmayı sürdürürken Kızıldeniz’deki İsrail gemilerini engelleyen Husiler, Avrupa ve Arap ülkeleriyle Kızıldeniz’i militarize eden ABD’nin saldırısı altında. İran ise kendisine yönelik saldırılara yanıt olarak Irak, Suriye ve Pakistan’ı vurmuştu. Pakistan da dün İran topraklarına füzeli saldırı düzenledi. Tüm bu saldırılar çok sayıda can kaybına neden olmuş durumda.
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in ise “Ortadoğu dönüm noktasında” açıklaması yapması dikkat çekti.
PAKİSTAN İRAN TOPRAKLARINI VURDU
İran, önceki gün düzenlediği saldırıda Ceyşu’l Adl örgütünün Pakistan’daki kamplarının füze ve insansız hava araçlarıyla hedef alındığını duyurmuş, Belucistan eyaletinin Panjgur bölgesine düzenlenen saldırılarda 2 çocuğun hayatını kaybettiğini, 3 çocuğunun da yaralandığını açıklanmıştı. Pakistan, Tahran büyükelçisini de ülkeye geri çağırmıştı.
Pakistan bu saldırıya misilleme olarak İran’ın Sistan-Beluçistan eyaletine saldırı düzenledi. Pakistan ordusu, “terör örgütleri” olarak nitelendirdiği Belucistan Kurtuluş Cephesi (BLF) ve Belucistan Kurtuluş Ordusunun (BLA) İran’daki sığınaklarının, “Teröristlere ölüm” kod adlı istihbarat temelli operasyonla “başarılı şekilde” vurulduğu açıklaması yaptı. Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mümtaz Zehra Beluç ise Tahran ile yaşanan durumu tırmandırma niyetlerinin olmadığını ileri sürerek, “Ancak Pakistan’ın güvenliğinin ve egemenliğinin kutsal olduğunu ve Pakistan’ın kendini korumaya hazır ve istekli olduğunu da ifade ettik” dedi.
9 SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ
İran, Pakistan’ın saldırılarında 3’ü kadın, 4’ü çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Devlet televizyonuna konuşan Sistan-Beluçistan Eyaleti Vali Yardımcısı Ali Rıza Merhameti, “Bu saldırıda İranlı olmayan 3 kadın ve 4 çocuk hayatını kaybetti” dedi.
Bu arada İran Dışişleri Bakanlığı, saldırıya ilişkin kınama açıklaması yayımladı. Ayrıca saldırıyla ilgili açıklama yapması için Pakistan’ın Tahran maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.
ÇİN’DEN, ARA BULUCULUK TEKLİFİ
İki ülkeyle de ilişkilerini ilerleten Çin’den, tansiyonu düşürmek için yapıcı rol oynama teklifi geldi. Çin’in Karaçi Başkonsolosu Yang Yundong, Pekin yönetiminin İslamabad ile Tahran arasındaki farklılıkların müzakere ve diğer barışçıl yollarla çözülebileceğini umduğunu vurguladı.
İRANLI KOMUTANA SUİKAST
İran Devrim Muhafızları Ordusundan Albay Hüseyin Ali Cavidanfer, bir albayın, ülkenin güneydoğusunda kimliği belirsiz kişiler tarafından düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybettiğini bildirdi. Saldırganların tespit edilmesi ve yakalanması için geniş çaplı soruşturma başlatıldı. Geçtiğimiz haftalarda İran Devrim Muhafızlarının önemli komutanlarından Seyid Rezi Musevi de Suriye’de İsrail tarafından öldürülmüştü.
İRAN VE PAKİSTAN’IN BELUCİSTAN SORUNU NEDİR?
Hindistan ile jeopolitik rekabetine odaklanan ve Ortadoğu ve Arap ülkeleri arasındaki rekabette tarafsız kalmaya özen gösteren Pakistan’ın bu tarafsızlığının İran aleyhine bozulacağı yorumları yapılıyor.
2010’lu yıllardan itibaren iki ülke topraklarında yaşayan ve Sünni bir halk olan Beluciler arasında yaygınlaşan bağımsızlıkçı tutum iki ülkeyi yeniden karşı karşıya getiren önemli bir faktör oldu. 2010 sonrası dönemde İran’ın Sistan-Belucistan ve Pakistan’ın Belucistan bölgelerinde İran ve Pakistan güvenlik kuvvetlerini hedef alan çok sayıda saldırı meydana geldi. Her iki ülke de bu saldırılarda birbirini suçluyor.
Mardin Artuklu Üniversitesinden Siyaset Bilimci Dr. Necmettin Acar’ın AA’ya yaptığı analize göre, İran tarafı Pakistan hükümetinin İran topraklarında terör eylemleri gerçekleştiren Ceyşul Adl ve Cundullah gibi örgütlere güvenli bir alan sağladığını iddia ederken Pakistan tarafı ise İran’ın Belucistan Özgürlük Ordusu adlı örgüte destek verdiğini söylüyor.
Bu arada İran deniz ticareti için sınırlarının Hint Okyanusu’na bakan bölümünde yer alan Çabahar’da derin su limanı inşa ediyor. ABD’nin yaptırım listesinin dışında tuttuğu Çabahar Limanı İran-Hindistan iş birliğinde önemli bir sembol. Hindistan, Çin’in geliştirdiği Kuşak ve Yol İnisiyatifini dengelemek ve İran ve Afganistan üzerinden Hazar havzasına ve Avrupa’ya güvenli bir erişim elde etmek için liman ve limanın iç bölgelerle bağlantısına büyük yatırım yaptı. Çin ise uzun yıllardır 60 milyar doların üzerinde bir yatırım yaparak Çin-Pakistan ekonomik koridorunu inşa ediyor. Bu ekonomik koridorun güney ucunda Pakistan’ın Hint Okyanusu’nda yer alan ve dünyanın en derin su limanı olan Gwadar yer alıyor.
Hem Gwadar hem de Çabahar limanları Belucilerin yaşadığı bölgede yer alıyor. İran ve Pakistan arasında bölünen ve her iki ülkenin de ekonomik olarak en az gelişmiş bölgeleri olan Beluci toprakları jeopolitik ve jeoekonomik önemi sebebiyle son yıllarda Hindistan ve Çin yatırımlarının en önemli adreslerinden biri haline gelmiş durumda.
ABD BİR KEZ DAHA YEMENİ VURDU
ABD, çarşamba günü “terör ülkesi listesine” aldığı Yemen’deki Husi hareketine (Ensarullah) bir kez daha Yemen topraklarını vurarak saldırdı. İngiltere ile birlikte düzenlenen hava saldırılarında Sada, Zimmar, Hudeyde, Taiz ve Beyda kentlerinin hedef alındığı açıklandı.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) açıklama yayımladı. Açıklamada, “Kızıldeniz’de seyrüsefer serbestisini korumaya ve ABD ve ortak deniz trafiğine yönelik saldırıları önlemeye yönelik devam eden çok uluslu çabalar bağlamında 17 Ocak saat 18.00 (EST) sularında, CENTCOM güçleri Yemen’de İran yanlısı Husilerin kontrolündeki bölgelerde ateşlenmeye hazır olan 14 füze rampasını vurdu” denildi.
Husiler de, Aden Körfezi’nde Amerikan gemisi “Ginco Picardie”yi “bir dizi uygun deniz füzesiyle doğrudan vurarak” hedef aldığını duyurdu.
ARAP BİRLİĞİNDEN ETİYOPYA VE İRAN’A TEPKİ
Arap Birliği, Etiyopya’nın Somaliland ile imzaladığı mutabakat zaptı ve İran’ın Irak’a düzenlediği füze saldırılarına ilişkin dış işleri bakanları düzeyinde çevrim içi iki acil toplantı düzenledi.
Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Etiyopya’nın Somaliland ile imzaladığı mutabakat zaptının, “Arap, Afrika ve uluslararası değişmezlere açık bir darbe ve uluslararası hukukun bariz ihlali” olduğunu söyledi. Ebu Gayt, Somali devletinin topraklarının tamamı üzerindeki egemenliğini kesin bir şekilde teyit ettiklerini yineledi.
Somali’den 1991’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland, 1 Ocak’ta imzalanan mutabakat zaptıyla Etiyopya’ya ticari ve askeri amaçlar için kıyılarını kullanma izni vermişti. Etiyopya’nın kendisini tanıyacağını duyurmuştu. Somali hükümeti, bunun üzerine büyükelçisini Etiyopya’dan geri çekmişti.
Arap Birliği, İran’ın Irak’ın Erbil kentine yönelik saldırılarının ele alındığı ikinci toplantıda alınan kararda ise “Çok sayıda masum vatandaşın ölümüne ve sivil alanların tahrip edilmesine neden olan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin maruz kaldığı saldırının şiddetle kınandığı ve bu saldırının Irak’ın egemenliğine karşı açık bir saldırı olarak değerlendirildiği” kaydedildi.
ABD: ORTADOĞU’DA DÖNÜM NOKTASINA GELİNDİ
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ortadoğu’da “dönüm noktasına” gelindiğini ve “Zor kararların alınması” gerektiğini söyledi.
Blinken, İsviçre’nin Davos kasabasındaki Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) konuştu. Ortadoğu’da yeni bir “denklemin” oluştuğunu ve “dönüm noktasına” gelindiğini söyleyen Blinken, bölgede “İsrail ile ilişki kurmaya hazır” ülkelerin bulunduğunu, Filistinlilere de zor kararlar alabilmeleri için yollar ve araçların sunulması gerektiğini savundu. Blinken, “Filistin halkının, isteklerini gerçekten yerine getirme kabiliyetini en üst düzeye çıkaran bir yönetime ihtiyaç duyduğunu; bu yönetimin, İsrail’in de desteğiyle faaliyet gösterebilmesi gerektiğini” öne sürdü.
NETANYAHU "FİLİSTİN DEVLETİ" TEKLİFİNİ REDDETTİ
ABD merkezli medya kuruluşu NBC’nin haberine göre İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın geçen hafta yaptıkları görüşmede sunduğu normalleşme planını kabul etmedi. Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen üç ABD’li yetkili, söz konusu plan kapsamında Riyad yönetiminin normalleşme şartı olarak bağımsız Filistin devletinin kurulmasına yönelik adımlar atılmasını istediğini söyledi.
Habere göre başta Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman olmak üzere 4 Arap lider, Gazze’nin yeniden inşası için fon ayırmayı ve bölgede kurulacak yeni bir Filistin hükümetini desteklemeyi teklif etti. Riyad’ın bu süreçte bağımsız Filistin devleti kurulmasına müsaade edilmesi şartıyla Tel Aviv yönetimiyle normalleşme sürecini yeniden başlatmayı istediği de bildirildi.
Ancak Netanyahu’nun bağımsız Filistin devleti oluşturulmasını sağlayacak bir anlaşma yapmaya hazır olmadığını belirterek, Blinken’ın ilettiği teklifi reddettiği savunuldu.
ABD’li yetkililer, Washington’ın bölgedeki planların ilerleyebilmesi için artık Netanyahu’nun ötesinde bir vizyonla hareket ettiğini aktardı. Bazı yetkililer, “Netanyahu sonsuza dek yönetimde kalmayacak” dedi. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et