EMEP Çiğli İlçe Örgütü: İşçilerin canına kasteden bu düzen son bulsun
İzmir'de Odak Kozmetik fabrikasındaki iş cinayetinde 1 işçinin hayatını kaybetmesi sonrası EMEP Çiğli İlçe Örgütü açıklama yaptı.
Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel
İzmir'de Emek Partisi (EMEP) Çiğli İlçe Örgütü, Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Odak Kozmetik adlı parfüm fabrikasında çıkan yangında 1 işçinin yaşamını yitirmesi, 4 işçinin de yaralanması olayına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.
Çiğli Belediyesi önünde yapılan açıklamada “Odak Kozmetik’te yaşanan kaza değil cinayettir. İşçilerin canına kast eden bu düzen son bulsun” yazılı pankart açılırken sık sık, “İnsanca bir yaşam istiyoruz”, “İş cinayetleri politiktir”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Kaza değil cinayet, sorumlusu hükümet” sloganları atıldı.
“AÇLIKTAN ÖLMESEK İŞ CİNAYETLERİNDE ÖLÜYORUZ”
EMEP Çiğli İlçe Örgütü adına basın açıklamasını Barış İpek okudu. İşçi ve emekçiler için yaşam koşullarının giderek zorlaştığını ifade eden İpek, “Tüm bu sömürü ve soygun düzeninde açlıktan ölmesek iş cinayetlerinde ölüyoruz. Bunun son örneğini maalesef daha dün Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde Odak Kozmetik fabrikasında çıkan yangında gördük. Bir işçi hayatını kaybetti ve en az dört işçi ağır yaralandı” dedi.
“PATRONLARIN SERVETİ BÜYÜRKEN, İŞ CİNAYETLERİ ARTIYOR”
Çiğli Organizede faaliyette bulunan yaklaşık 600 fabrikanın 2023 yılında 7,8 milyarlık ciro, 2,5 milyarlık ihracat ve 1 milyarlık ithalatla kârlarına kâr kattığı bilgisini veren İpek, “Bu servetten onu yaratan işçilere ise açlık sınırında bir ücret, baskı ve tacizler düşüyor. Hakkını arayan ve en ufak bir sendikal örgütlenmeye başlayan işçilerin karşısına patronla birlikte iktidar ve tüm kolluk güçleri dikiliyor” diye ekledi.
Çiğli Organizede 2015 yılından itibaren iş cinayetlerinde bir artışın söz konusu olduğunu belirten İpek, “42 yaşındaki Egepen işçisi Kadim Karataş, Gimas’da çalışan 54 yaşındaki Ali Dağaşan ve taşeron şirkette çalışan 26 yaşındaki Ümit Deveci, Billurtuz işçisi Mustafa, 27 yaşındaki Bak ambalaj işçisi Emre Sedir, pandemi döneminde işçilerin hayatı pahasına çarklar dönecek dendiği için kaybettiğimiz Nemak işçisi Ali Kurtuluş ve Akar tekstil işçisi Hasibe Kurtgöz ve daha geçtiğimiz Aralık ayında iş cinayetinde hayatını kaybeden Dirinler döküm işçisi Zafer Çaylak. Tüm bu işçiler, 2023 yılında 1932 işçiyi ve AKP iktidarı boyunca 32 bin 478 işçiyi bulan iş cinayetlerinde yitirdiklerimizden en yakın tanıklıklarımız sadece” dedi.
“SORUMLULARIN CEZALANDIRILMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”
2024 yılının ilk ayının da iş cinayetleriyle başladığını söyleyen İpek, “Daha dün Çiğli’de hayatını kaybeden Kadir Zor bize 2024 yılının da iş cinayetleri yılı olacağını gösteriyor. Biraz önce adını saydığımız ve iş cinayetlerinde kurban verdiğimiz işçilerin çoğu ne tesadüftür ki İSO’nun ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu listesine giren 12 firmada çalışmaktaydı. 60 bin Çiğli Organize işçileri olarak örgütlenmediğimiz sürece, organizenin 600 patronu işçilerin sırtından elde ettikleri milyarlarca kârıyla övünmeye devam edecek. Bizlere açlığı, yoksulluğu ve ölümü dayatmaya devam edecekler. Emek Partisi olarak Çiğli organizede yaşanan bu iş cinayetinin takipçisi olacağız ve olayın meydana gelmesinde sorumluların cezalandırılması için mücadele edeceğiz” diye konuştu.
“ÖLMEMEK İÇİN VE İNSANCA BİR YAŞAM İÇİN ÖRGÜTLENELİM”
İpek son olarak şunları söyledi; “Hayatını kaybeden ve yaralanan Odak Kozmetik işçileriyle de her türlü dayanışma içinde olacağımızı bildiririz. Çiğli Organizedeki işçi ölümlerini durdurmak ve patronların dayattığı baskı ve sömürü koşullarına karşı tüm organize işçilerini örgütlenmeye çağırıyoruz. Fabrikalarımızda sendikal hak ve özgürlüklerimizi elde etmek ve koruyabilmek için fabrika komiteleri kuralım. Bunu başardığımız takdirde patronlara, makinelerin bir dişlisi olmadığımızı gösterebilir, hayatlarımızın onların kârından daha değerli olduğunu hatırlatabiliriz. İnsanca yaşayacak bir ücret ve çalışma koşulları için mücadele etmeliyiz. Artık yeter, işçilerin canına kast eden bu düzen son bulsun.” (İzmir/EVRENSEL)