19 Ocak 2024 00:21

dilop dergisinin Ocak-Şubat sayısı çıktı

Türkçe-Kürtçe yayınlanan kültür-sanat-politika dergisi dilop’un Ocak-Şubat sayısı çıktı.

dilop dergisi kapağı

Paylaş

İki aylık periyotlarla Türkçe-Kürtçe yayınlanan dilop dergisinin Ocak-Şubat sayısı çıktı.

Dergide Yüksel Genç ve Erdoğan Aydın’la yapılmış kapsamlı iki söyleşi dikkat çekici… Dosya sayfalarında Yüksel Genç, Kürt sosyolojisinden Kürt siyasetine kadar uzayan skalada değişen veya dikkate alınması gereken dinamiklere dair sorulara yanıt arıyor ve çarpıcı veriler sunuyor. Yerel seçimlerin eşiğinde çok daha önem kazanan veriler bunlar. Erdoğan Aydın ise yakın zamanda tartışmalara konu olan Şeyh Sait üzerine tarihsel ve güncel boyutları içeren ayrıntılı değerlendirmelerde bulunuyor. Milletvekili Sevda Karaca’nın Urfa’daki Özak Tekstil işçilerinin direnişini gözlem ve tanıklıklarından hareketle irdelediği dergide, akademisyen Kemal İnal da bazı sosyalistlerin Atatürkçülüğe evrilmeleri sürecini anlatıyor.  

2024’ün bu ilk sayısında ‘Yeni yıl’ vesilesiyle yazılmış Yıldız Çakar ve Vedat İlbey imzalı yazılar ise yüz yıllar öncesinden bugüne uzanan hayatın nasıl ‘yeni’ olacağı sorusuna yanıt arıyorlar.

Sezai Sarıoğlu’nun Dersim izlenimlerini yine o şaşırtıcı ve şiirsel diliyle yazdığı dergiye, ressam Fewzi Bilge de her sayıda olduğu gibi hem çizdiği hem de üzerine yazdığı bir resimle katkı sunuyor.

Muzaffer Oruçoğlu’nun klasik Kürt şairlerine dair yazı serisi bu sayıda Melayê Cizîrî ile devam ediyor.

Zelal Sahidenur Sari, Serhat bölgesi masallarına ilişkin derleme çalışmalarını anlatırken, Dicle Üniversitesi öğrencilerinin kurduğu Kürt Dil Topluluğu’yla yapılmış röportajda ise anadilin korunması ve geliştirilmesinin imkân ve olanakları irdeleniyor. Kürt Böreği mi Küt Böreği mi?​’ tartışmasına Börekçiler Derneği Başkanı Bülent Dilbağı’yla yapılan röportajla değinen dilop’ta yer alan bir diğer röportaj da Arjen Arî Şiir Ödülü sahibi Rêzan Diljen ile yapılmış.

Kapağında Haydar Toprakçı’nın fotoğrafına yer veren dergide Cemil Oguz, Şahin Çiçek, Mehmet Özyazanlar, Elif Eser, Özkan Zülfikar, Rizalîyê Reşîd, Mehmet Ufuk Gültekin, Özgün E. Bulut, Şêxmûs Ozpolat, bu sayıda yazı ve şiirlerine yer verilen diğer isimlerden bazıları...

dilop dergisi emekkitap.com, babil.com, odakitap.com, eganba.com adreslerinden de temin edilebilir. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Adıyaman'da 4 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

150 gündür direnen Agrobay işçileri: İnsanca yaşamak ve çalışmak istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa