19 Ocak 2024 02:28

KESK Adana Kadın Meclisi: Kadınlar en çok, hapsedilmek istendikleri evlerde öldürüldü

Adana'da KESK Kadın Meclisi, 2023 yılı kadın cinayetleri raporu hazırladı. Yapılan açıklamada "Adana’da en az 18 kadın öldürüldü, 5 kadın ölümü kayıtlara şüpheli olarak geçti" vurgusu yapıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

KESK Adana Kadın Meclisi, 2023 yılında ülkede ve Adana’da yaşanan kadın cinayetlerine dair bir rapor hazırladı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerinden faydalanılarak ve haberlere yansıyan kadın cinayetlerinden yararlanılarak hazırlanan rapora göre 2023 yılında erkekler tarafından 315 kadın öldürüldü, 248 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Adana’da ise en az 18 kadın öldürüldü, 5 kadın ölümü kayıtlara şüpheli olarak geçti.

Adana ile ilgili verilerin kadınların çoğunun birinci derece yakınları olan erkekler tarafından evlerinde öldürüldüğü gerçeğini ortaya koyduğunu ifade eden KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Belgin Işık, esnek çalışma modeliyle, kadınlar üzerindeki bakım emeği yükünün artırılarak kadınları evlere hapseden politikaların kadınların canına mal olduğuna vurgu yaptı.

“BİREYSEL SİLAHLANMANIN BEDELİNİ KADINLAR ÖDEDİ”

SES Adana Şube Binası’nda yaptıkları basın toplantısı ile verileri paylaşan KESK Kadın Meclisi, “18 kadından 11’i ateşli silahlar, 5’i kesici aletler kullanılarak öldürüldü” bilgisini paylaştı. Açıklamada “Veriler ruhsatsız ateşli silahlara erişimin kolaylığını ve denetimlerin eksikliğini de gösteriyor” denildi.

“KADINLAR EVLİ VEYA BOŞANMA AŞAMASINDA OLDUKLARI ERKEKLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ”

18 kadından 10’u, yani yüzde 56’sının evli veya boşanma sürecinde oldukları erkekler tarafından öldürüldüğüne dikkat çeken Işık, “Kadınların, şiddet sarmalının içinden çıkma kararı alarak boşanmak istediklerinde karşılaştıkları şiddet sonucunda katledildiklerini görüyoruz” dedi.

Rapora göre öldürülen kadınların 9’u 35-65, 6’sı 25-35 yaş aralığında.

“KADINLARIN EN GÜVENSİZ OLDUĞU YERLER EVLERİ”

Katledilen 18 kadının 15’inin yaşadığı evde katledildiğine dikkat çeken Işık,  “En güvenli alan” olarak ifade edilen evlerin kadınlar için en güvensiz alanlar haline geldiğini belirterek  “Toplumun temel yapı taşı olarak gösterilen aileler, birçok kadının hayatına mal oluyor. Süsleyerek sundukları kadınlar için esnek çalışma modeliyle, kadınlar üzerindeki bakım emeği yükünü artırırken diğer yandan da tablodaki verilerden de anlaşılacağı gibi kadınları en güvensiz oldukları alana evlere hapsetme peşindeler” dedi.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN ÇIKARAK KADINLARIN ŞİDDETE BOYUN EĞMESİ İSTENDİ”

Kadına karşı şiddetin temel sebebini cinsiyet eşitsizliği olarak tanımlayan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkarak Sözleşme’nin şiddetle mücadelede devlete yüklediği önleyici sorumlulukların terk edildiğini ifade eden SES Adana Şubesi Kadın Sekreteri Selma Çınkır, “Hukuksuz çıkış kararı potansiyel failleri cesaretlendirirken,kadınların şiddete karşı direnme gücünü zayıflattı” dedi.

Çınkır, 6284 sayılı Şiddetle Mücadele Yasası’nın da uygulanmasında sorunlar olduğuna dikkat çekti.

“KADIN CİNAYETLERİNE ALIŞMAYACAĞIZ”

Kadınların aleni ve şüpheli görülecek biçimde katledildiği bir ülkede yaşamaya alışmayacaklarını ifade eden Çınkır, “Kadınlara, çocuklara, LGBTİ+’lara karşı başlatılan ve devam eden bu kanlı savaşa ve eril zihniyetten kaynaklanan yıkıcı, yok edici savaşın her türüne karşı yaşamı savunmaya, öfkemizi büyütmeye devam edeceğiz” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Muğla Menteşe halkı Kent Park'a sahip çıkıyor

SONRAKİ HABER

‘Sansür aynı zamanda bir ekmek meselesi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa