Avukatlar 2024 CMK ücret tarifesine tepkili: Asgari ücret tarifesi uygulansın, vergi oranı yüzde 1’e düşsün
Adalet Bakanlığının 2024 için belirlediği CMK ödemelerine ilişkin tarifeye tepki gösteren avukatlar CMK ücretlerinin avukatlık asgari ücret tarifesi dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini söylüyor
Fotoğraf: Zeynep Kuray
Eylem NAZLIER
İstanbul
Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) gereğince barolar tarafından görevlendirilen avukatlara Adalet Bakanlığı tarafından yapılan CMK ödemelerine ilişkin 2024 için belirlenen tarifeye barolar ve avukatlar tepkili. Yeni yıl tarifesindeki ücretlere yüzde 58.4 oranında artış yapıldı. Avukatlar artışın yetersiz olduğunu belirterek itiraz ediyor. Türkiye Barolar Birliği (TBB) ise tarifenin iptali için dava açmıştı. Bazı barolar da açıklanan rakamların meslek onuruna ve emeğe saygısızlık olduğunu belirtiyor ve CMK ücretlerinin avukatlık asgari ücret tarifesi dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini ifade ediyor. Evrensel’e konuşan hukuk örgütü temsilcileri ve genç avukatlar CMK ücretlerinin günün ekonomik koşullarına uygun bir seviyeye getirilmesini, KDV oranının ise yüzde 1’e indirilmesini istiyor.
"ANCAK KARNIMIZI DOYURABİLİYORUZ"
CMK ücretleri en çok mesleğe yeni başlayan genç avukatları ilgilendiriyor. 10 yıl önceki ücretlendirmelerle büro açma masraflarını çıkarabilen ya da ev, araba alabilen bir genç avukat bugün CMK’den kazandığı ücretle karnını doyurmakta zorlanıyor.
2 yıldır avukatlık yapan Candeniz Gük, yüksek seyreden enflasyon oranının CMK ücretlerine yansımadığını ve her yıl CMK ücretlerinin enflasyon karşısında eridiğine dikkat çekiyor. Son yıllarda CMK ücretleri ile avukatlık asgari ücret tarifesi arasındaki makasın da açıldığını söyleyen Gük, “Adalet Bakanlığı genç avukatları ekonomik baskıyla teslim almaya çalışmaktadır. Bunu kabul etmeyeceğiz. Bu ücretlendirmelerin içinde vergiler de var. CMK tarifesi, ‘Karakol, savcı ve mahkeme üçgeninde geçen bir buçuk günlük emeğin karşılığı vergiler düşünce 1500 TL’ diyor” diye konuştu.
"DÜŞÜK ARTIŞ HALKI DA MAĞDUR EDİYOR"
3 yıldır avukatlık yapan Merve Suda ise düşük tarife karşısında baroların yürüttüğü boykot tartışmasına ilişkin “Biz CMK ile maddi durumu olmayan vatandaşlara hukuki hizmet veriyoruz. Yani bu aynı zamanda vatandaşa da zarar. CMK’ye yapılan komik artış bakanlığın vatandaşın savunma hakkına olan yaklaşımını da ortaya koyuyor” dedi.
Soruşturma aşamasındaki CMK atamaları nedeniyle bazen iki günlerinin geçtiğini söyleyen Suda, kovuşturma sürecinin ise bazen yıllar bulabildiğine dikkat çekerek “2 yıl boyunca emek vereceğim, dilekçe yazacağım, duruşmalarına katılacağım bir görev için alacağım ücret 5-7 bin arasında değişiyor. Maliyeti karşılamayan bir durum söz konusu. Bu ücretlerle CMK tamamen angaryaya dönüştü” diyerek şikayet ediyor.
Genç avukatların düşük ücretler nedeniyle intiharın eşiğine geldiğini, çok sayıda avukatın ofis kapatmak zorunda kaldığını söyleyen Suda, “5 sene önce bir avukatın sadece CMK ile geçinebilme imkanı varken bugün CMK yapan bir avukatın ofisi döndürmesi imkansız. Bütün endişemiz bu ayı nasıl çıkaracağız oluyor” dedi.
"BAROLARIN TEPKİSİ ZAYIF"
CMK ücret tarifesinin uzun zamandır avukatlık asgari ücret tarifesinin altında kaldığını dile getiren Demokrasi için Hukukçulardan Avukat Engin Deniz Ergin “Avukatlık asgari ücret tarifesinde 5 bin 300 lira olan dosya, CMK zorunlu müdafi tarifesinde 2 bin 292 lira. Ağır ceza dosyası asgari tarifede 29 bin 800 TL iken CMK’de 7 bin 50 TL” dedi. İki tarifenin denk olmasını talep ettiklerini aktaran Ergin, “Kamu hizmeti olan CMK görevlendirmelerinden yüzde 20 KDV alınmasına da karşı çıkıyoruz. En fazla yüzde 1 olmalı” dedi. TBB’nin aldığı karar doğrultusunda 1 ay süreyle baroların CMK sistemini yavaşlatacağını hatırlatan Ergin, “Tabii her türlü eyleme katılacağız ancak bunların sonuç alıncaya kadar devam etmesi gerekir. Gösterilen tepkiyi zayıf buluyoruz” dedi.
“KÖLELİK KOŞULLARINA YOL AÇIYOR”
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Sekreteri Av. Ezgi Önalan CMK’nin en azından avukatlık asgari ücret tarifesine çıkarılması gerektiğini söyledi. CMK ücret tarifesindeki rakamların açılık sınırının dahi altında kaldığını öne süren Önalan, “Mesleğe yeni başlayan genç avukatlar tek gelir kaynakları olan CMK’den da para kazanamıyor. Üstelik ödemeler aylar sonra yapılıyor, aksatılıyor. Enflasyon karşılığında ücret erimiş oluyor. CMK gelirlerinin düşmesiyle işçi avukatlara kölece çalışmaktan başka hiçbir şans kalmıyor” dedi.