20 Ocak 2024 13:25

Gazeteci Yalçın'a ‘istihbarat notu’ ile verilen hapis cezası bozuldu

Gazeteci Nurcan Yalçın'a “örgüte yardım etmek" suçlamasıyla 2 yıl 1 aylık hapis cezası veren mahkemenin, hüküm kurarken TEM Şube’den gelen "istihbarat notu”nu esas aldığı ortaya çıktı.

Nurcan Yalçın | Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Gazeteci Nurcan Yalçın hakkında verilen 2 yıl 1 aylık hapis cezası, İstinaf Mahkemesi’nden döndü. Yalçın hakkında “örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlamalarıyla 2020 yılında açılan dava, "Rosa Kadın Derneği üyeliği", “sosyal medya paylaşımları", ''ZS35SN58UV52PG10" kod adlı gizli tanığın beyanları ile orada çalışmamasına rağmen Diyarbakır TEM Şube Müdürlüğü’nün JINNEWS’e ilişkin hazırladığı istihbari “bilgi notu"na dayandırıldı.

22 Kasım 2021'de dosyayı karara bağlayan mahkeme, "terör örgütü üyeliği” ile suçlanan Yalçın'a "örgüte üye olmamakla birlikte yardım etmek”ten 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, “terör örgütü propagandası” suçlamasından verdiği 1 yıl 6 ay 22 günlük hapis cezasını ise erteledi.

Mahkeme, gerekçeli kararında, "üye olarak faaliyet gösterilmesinin örgüt hiyerarşisine dâhil olduğunu gösterir biçimde çeşitlilik, devamlılık ve yoğunluk içermemesi karşısında örgüt üyesi olarak kabul edilmesine yasal olanak bulunmadığı" gerekçesiyle, Yalçın'a "örgüt üyeliği”nden ceza vermeye yer olmadığını belirtti.

İSTİHBARAT NOTU HÜKME ESAS ALINDI

Gerekçeli kararda mahkemenin hüküm kurarken TEM Şube’den gelen "istihbarat notu”nu esas aldığı ortaya çıktı. Mahkeme, Yalçın hakkında verilen hapis cezası kararının gerekçesinde delil olarak "Rosa Kadın Derneği üyeliği", "sosyal medya paylaşımları" ve ''ZS35SN58UV52PG10" adlı gizli tanığın beyanlarının yanı sıra TEM Şube’den gelen “bilgi notu”nu da sıraladı.

Kanunen "devletin gizli kalması gereken bilgilerinin ifşası" ve "casusluk" suçlamalarıyla ilgili davalarda, başka delillerle desteklenmesi durumunda istihbarat notlarının mahkemelere sunulması mümkün.

KÜRT SİYASETÇİLERE AĞIR CEZALAR VERMİŞTİ

Yalçın’ın yargılandığı davanın delilleri arasında yer alıp içeriği hakkında bilgi verilmeyen istihbarat notu, Kürt siyasetçilere açılan davalar ve verilen cezaları akıllara getirdi. İstihbarat notunu esas alan 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, HDP Diyarbakır eski İl Eş Başkanı Hülya Alökmen ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı gibi siyasiler hakkında ağır hapis cezaları çıkmıştı.

İSTİNAF KARARI BOZDU

İstihbarat notu delil sayılarak gazeteci Nurcan Yalçın'a verilen hapis cezası, itiraz üzerine dosyanın taşındığı Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi tarafından bozuldu.

GEREKÇE EKSİK İNCELEME!

İstinaf Mahkemesinin bozma gerekçesi ise, yargılamayı yapan mahkemenin, mevcut dosya içeriği ile Yalçın hakkında aynı dönemde yürütülen başka bir soruşturma ile yine Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava dosyası arasında ilişki olup olmadığı konusunda inceleme yapılmadan karar verilmesi oldu. Tüm delillerin birlikte değerlendirerek karar kurması gerekirken mahkemenin eksik araştırma ve yetersiz gerekçe ile karar verdiğini belirtin İstinaf, verilen kararı bozdu.

Mahkeme, delil sayılan istihbarat notu konusunda ise hukuki bir değerlendirmeye gitmedi.

Yalçın hakkında uygulanan adli kontrol tedbirinin kaldırılması talebini de reddeden İstinaf, eksikliklerin giderilmesi ve yeniden yargılama yapılması için dosyayı Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. (Diyarbakır/MA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İsrailli muhalif Milletvekili Cassif: Savaşa karşı çıkan İsrailliler ölüm tehditleri alıyor

SONRAKİ HABER

DEM Parti Milletvekili Perihan Koca: MESEM projesi uluslararası çocuk sözleşmelerine aykırı değil mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa