DEÜ Rektörlüğünün verdiği iki disiplin cezası daha mahkemeden geri döndü
Akademisyen Doç. Dr. Aksel Çelik, mobbing ve disiplin cezalarıyla kamuoyunda sıkça yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü'nün verdiği iki disiplin cezasına karşı açtığı davayı kazandı.
Fotoğraf: Aksel Çelik'in kişisel arşivi
Ramis SAĞLAM
İzmir
Mobbing ve disiplin cezalarıyla kamuoyunda sıkça yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü, mahkeme önünde bir kez daha mahkûm oldu. DEÜ Spor Bilimleri Fakültesinde öğretim üyesi Doç. Dr. Aksel Çelik’e 2022 yılında verilen “1/30 oranında Maaş Kesim Cezası” ve “Bir Yıl Kademe İlerlemesini Durdurma Cezası” İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi’nden Çelik’in lehine döndü.
DEÜ Necat Hepkon Spor Bilimleri Fakültesi Fakülte Disiplin Kurulunun 12 Eylül 2022 tarihinde verdiği cezaya itiraz eden Çelik, 11 Kasım 2022 tarihinde Disiplin Kurulu kararının hukuka uygun olmadığını iddia etti. Çelik, 2017 yılından bu yana davalı idareye kadro ilanı yapılması için başvuruda bulunmasına rağmen başvuruları sürüncemede bırakılarak hak kazandığı kadroda çalışması engellendi.
Disiplin cezası verilebilmesi için kusurlu halin tespitinden sonra belli süreler içinde ilgili memur hakkında tarafsız bir soruşturmacı görevlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Mahkeme kararında, “Söz konusu soruşturmada memurun lehine ve aleyhine olan tüm delillerin toplanarak ekleriyle birlikte bir soruşturma raporunun oluşturulması ve bu şekilde memurun hangi fiili, nerede, ne zaman, nasıl, ne şekilde işlediğinin somut, hukuken kabul edilebilir delillerle şüpheye yer vermeyecek açıklıkta ortaya konularak yetkili disiplin amiri veya disiplin kurulu tarafından bir disiplin cezası verilmesi gerekmektedir” denildi.
HUKUKİ VE GÜVENLİK İLKESİ
Mahkeme kararında hukuki ve güvenlik ilkesine değinerek açılan soruşturmayla ilgili olarak, “Bağımsız ve üst veya denk görevde olan bir soruşturmacı atanması, olayla ilgili tanık ve soruşturulanın ifadelerinin alınması, ifade alınmadan kişiye haklarının ve soruşturma konusunun bildirilmesi, isnat olunan fiille ilgili lehe ve aleyhe başkaca delillerin araştırılması gerekir. Bu soruşturma sonucunda bir rapor hazırlanması gerekir. Bu raporda; olayın değerlendirilmesi soruşturmacının kanaat ve teklifini belirtmesi ve raporun ilgili makama sunulması gerekir. Soruşturmayı yapan kişi ile soruşturmada elde edilen delilleri değerlendirecek kişi veya kurulların ayrı olmasının, yasal süre içerisinde isnat olunan fiiller bildirilerek sanığın savunmasının alınması gerekliliği disiplin hukukunun temel ilkelerinden olduğu gibi hukuki güvenlik ilkesinin de gereğidir” ifadelerine yer verildi.