21 Ocak 2024 04:47

Vergiler cep boşaltacak

Gelir vergisi dilimleri henüz belirlenmişken işçileri kesintilerin kaygısı sardı. İşçiler bu yıl kaçıncı ayda ikinci vergi dilimine gireceklerini tartışmaya başlamış bile.

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

Paylaş

Özgür KAYA
Ankara

Ankara’da bulunan MAN Türkiye AŞ işçileri, MESS sözleşmesini değerlendirdi. Bir işçi, işçilerin sözleşmeye dair ilk tepkilerinin “İdare eder ama yetmez” olduğunu kaydetti. İşçiler ayrıca aydan aya artan vergilerin, ceplerini boşaltacağını ve fabrikada verginin daha tartışılır hale geldiğini söyledi.

“Sözleşme duyulduğunda ben çalışıyordum. Duyulunca bizim bölümde sessizlik oldu” diyen bir işçi, “Önce herkes kendi maaşının ne kadar olduğunu anlamaya çalıştı. Sonra anladık ki neredeyse herkesin aynı 30 bin civarında. Sonra da toplu para ne yatacak, ne kadarı kesilecek, ne kadarı vergiye gidecek hesabına düştük. Toplu yatacak para ancak kredi kartlarını kapatır anlaşılan o. Kimse çok iyi sözleşme demedi. Olacağı buydu, bunların yapacakları da bu kadar olurdu dedi” dedi.

İşçiler görüşme süreçlerinin uzamasından da çokça şikayetçi olduklarını söyledi. Bir işçi, “Anlıyoruz sen bir şey diyorsun onlar bir şey diyor ama 5 ay 6 ay da sürmemeli. Arada biz eziliyoruz ben kaç aydır asgari ücrete çalışıyorum. Her şeye zam geliyor maaş değişmiyor. Bekliyoruz sözleşme bitecek de biz de borçları kapatacağız. Bu sürede herkes borçlandı kredi kartlarında kimsenin yeri kalmadı. Görüşme sürecinde işçi enflasyona ezdirildi” ifadelerini kullandı.

Sözleşme imzalandıktan bir gün sonra işe giden bir işçi ise sözleşme detaylarının anlaşılmasından sonra işçilerin vergi tedirginliğine kapıldıklarını anlattı. “Geriye dönük almamız gereken paraları ocaktan sonra alacağımız için onlar da bu yıla dahil olacak” diyen işçi, “Yani eylül maaşım da şimdi belirlendiği için o zaman eksik yatan paralar şimdi yatacak ama o zaman yatsaydı o güne göre vergiye dahil olacaktı bu yıla kalmayacaktı. Toplu para yatınca daha erken vergi dilimlerine gireceğiz bu maaş yıl sonuna kadar vergiden erir gider. Zaten vergi dilimleri düşük çabuk giriliyor bu yıl daha erken gireriz” ifadelerini kullandı.

Bir işçi de önemli noktalardan birinin enflasyon karşısında ücretlerinin korunamayacak olduğunu anlattı:“Sözleşme enflasyon farkına sabitlendi. Ne kadar enflasyon olursa 6 ayda bir maaşa yansıyacak ama gerçek enflasyon alıp başını gidiyor. Enflasyon yüksek olunca asgari ücrete zam yapmak zorunda kalıyorlar yine geçen yıllardaki gibi olursa asgari ücret de bizi yakalar.”

ÖNCEKİ HABER

Sendikacılar ‘Ben yaptım’ demesin

SONRAKİ HABER

BUDO'nun 14 seferi olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa