21 Ocak 2024 16:53

Binlerce emekçi Kartal Meydanı'ndan seslendi: Bir günle yıllarımız gasbedildi

Emeklilikte Adalet Derneği üyesi binlerce emekçi, İstanbul Kartal Meydanı’nda "20 sene sonra emekliliğe hayır" diye seslendi.

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Paylaş

Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) üyesi binlerce emekçi, İstanbul Kartal Meydanı’nda bir araya geldi. EYT düzenlemesi ile sigorta girişleri 8 Eylül 1999 tarihinden sonra olan emekçilerin emeklilik hakkından mahrum bırakıldıklarını belirten emekçiler, "Bir günle yıllarımız gasbedildi” dedi.

Birçok ilden Kartal Meydanı’na gelen emekçilere, EMADDER Başkanı Mihriban Uğurlu seslendi. Uğurlu "1 gecede 17 sene yaşlandık. Severek gittiğimiz işimize giderken emeklerimizin boşa sayıldığını hissettik. Ülkemizde kendimizi yok hükmünde ve dışlanmışlığın en üst seviyesinde hissettik. İkinci sınıf vatandaş hissettik” dedi.

“Sabrımız kalmadı” diyen Uğurlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Onurumuz için, sadaka değil hak mücadelesi için, mezarda emekliliği kabul etmediğimiz için, 17-20 yılımız yok sayıldığı için, 9 Eylül ve sonrası işe girenler öncesinde işe girenlerle aynı anayasal haklara sahip çalışanlardır demek için, akranlarımızda daha fazla prim ve hizmetimiz olmasına rağmen 20 sene sonra emekliliğe hayır demek için buradayız. Bizler sadaka, lütuf, avantaj değil anamızın ak sütü gibi helal olan hakkımızı istiyoruz.”

"ADALET İSTİYORUZ"

Uğurlu “Bizler konuşur konuşur susar diyebileceğiniz bir kitle değiliz. Çığ gibi büyüyoruz ve bu hakkı alana kadar asla vazgeçemeyeceğiz. Devlet vatandaşına adil adaletli olmak zorunda. Geleceğimizi çalamazsınız. Nasıl bir yasa çıkardınız ki her yerden mağduriyet yağıyor. Bildiğiniz halde susmanız, görmezden gelmeniz, aldığınız yanlış kararların üstünü örtemez. Emeklilere reva görülen açlık sınırının altındaki maaş bu ülkenin ayıbıdır. Bizlerden destek bekleyen siyasetçiler önce bizim hakkımızı teslim edecekler. Bu adaletsizliğe sessiz kalmak, ortak olmaktır. Geç gelen adalet de adalet değildir” dedi.

"EMEKLİLERİN YAŞAMASI İMKANSIZ HALE GETİRİLDİ"

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da bir konuşma yaptı. Çerkezoğlu, “En temel hakkımız olan emeklilik hakkımıza sahip çıkmak için buradayız. Yeryüzündeki en onurlu şey emeğine, onuruna sahip çıkmaktır. Bu ülkeye değerler katıp değerler üretiyoruz. Bu ülkede hepimizin belli bir süre çalıştıktan sonra emekli olmak ve emekli olduktan sonra da insanca yaşamak yurttaşlık hakkıdır. Ne yazık ki bu ülkede emekli olmak da emekli olduktan sonra yaşayabilmek de neredeyse imkansız hale getirildi. Elbette yöneticiler düzenlemeler yapabilir ancak bu düzenlemeler adil olmalıdır. Tüm adaletsizliklerin ortadan kaldırılması gerekir. Bir günde emeklilik hakkının 17 yıl ötelenmesi kabul edilemez. Derhal bu yanlıştan dönülmelidir. Sizin emeklilikte adalet mücadeleniz onurlu bir mücadeledir” dedi.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Göç Araştırmaları Derneği: Deprem bölgesinde mültecilere insani yardım ayrım gözetmeden yapılmalı

SONRAKİ HABER

Ortadoğu’da gerilim tırmanıyor, savaş genişliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa