22 Ocak 2024 04:55

Antep'te iş cinayetleri dur durak bilmiyor: ‘Mezbaha düzeni’ne karşı örgütlenelim

Antep yine iş cinayetleriyle gündeme geldi, 14 günde 4 işçi can verdi. EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca, işçilerin "mezbaha düzeni" dediği koşulların örgütlenmeyle değişebileceğini söyledi.

Arşiv | Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Paylaş

Dilan TEMİZ
Diyarbakır

Antep’te iş cinayetleri dur durak bilmiyor. İşçilerin canını alan çalışma koşulları karşısında önlemler alınmadığı gibi yaşanan cinayetler "kaza" olarak nitelenerek sorumlular cezasız kalıyor. Her gün yeni bir iş cinayeti olurken son iki haftada iş cinayetinde hayatını kaybeden işçilerin sayısı 4’e çıktı. Yaşanılan iş cinayetlerinin ardından İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2013-2023 yıllarını kapsayan “Gaziantep İş Cinayetleri Raporu”nu yayımladı. Raporda son 10 yılda 427 işçinin çalışırken hayatını kaybettiği ve bunlardan 39’unu çocukların oluşturduğu bilgisi yer aldı.

Yaşanan iş cinayetlerine ilişkin Evrensel’e konuşan Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ise uzun yıllardır il örgütlerinin iş cinayetlerine yol açan ölüm çarklarına dikkat çektiğini belirtti. Karaca, Meclisin açılmasından bu yana pek çok kez Antep’teki iş cinayetlerini, iş kazalarını ve sömürü düzenini gündeme getirdiklerini belirterek “Bu yakıcı konuyla ilgili hiçbir adım atılmadığı için son iki haftada dört iş cinayeti daha meydana geldi. Son Bakan Vedat Işıkhan’ın göreve başlamasının üzerinden geçen 6 aylık sürede en az 1000 emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti” dedi.

"YASAL DÜZENLEMELER UYGULANMIYOR"

“Hepimiz biliyoruz ki bu ölümler kaza değil cinayet” diyen Karaca, "Bu cinayetler işlenirken iş yerlerinde işçi sağlığı ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olan işverenlere dokunulmuyor. Ya görevi işverene rehberlik etmek olan, önlem almak gibi bir yetkisi olmayan iş güvenliği uzmanı tutuklanıyor ya da hiç kimse cezalandırılmıyor. İnsan hayatı çöpten değersiz kılınıyor. İş kazaları ve iş cinayetlerinin önlenmesi için var olan yasal düzenlemeler uygulanmadığı gibi, 2013 yılında yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yasalaşmasının üzerinden 11 yıl geçmiş olmasına rağmen AKP iktidarı bu kanundaki kimi maddelerin yürürlük süresini öteleyip duruyor” şeklinde konuştu.

"İŞÇİLER HER GÜN CANINDAN OLMA RİSKİYLE ÇALIŞIYOR"

"Mezbaha düzeni"ne dikkat çeken Karaca, işçilerin her gün bu düzen içerisinde çalıştırıldıklarını söyleyerek “Denetimsizlik, cezasızlık, patron kalaycılığı her gün daha fazla işçiyi canından olma riskiyle karşı karşıya bırakıyor. İşçiler günde 15-16 saat çalışmaya mahkum edildikçe, işsizlik ve açlık korkusuyla bazen riskleri bile bile, ölümü açlığa tercih ederek çalışmak zorunda kalıyor. Adına da 'mezbaha düzeni' diyerek somut gerçeği çarpıcı biçimde ortaya seriyorlar” diye konuştu.

"EN ÖNEMLİ NEDENLERDEN BİRİ ÖRGÜTSÜZLÜK"

İş cinayetleri ve iş kazalarının en önemli nedenlerinden birinin örgütsüzlük olduğunu söyleyen Karaca, işçilere örgütlenme çağrısında bulundu:

“Sendikalaşma oranının bu kadar az olduğu, mücadeleci sendikaların önünün kesildiği kentte, işçiler şikayetçi de olsa bu 'mezbaha düzeni'ne birleşik bir ses çıkaramıyor, bu da ölümleri artırıyor. İşçilerin yaşamını, emeğinin hakkını korumanın tek yolu işçilerin örgütlenmesi. İş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda devletin denetim yaparak önlem almasını sağlayacak olan da budur.”

"KENDİ İMKANLARIMIZLA İŞ GÜVENLİĞİMİZİ SAĞLIYORUZ"

19 Ocak’ta Selçuk İplik’te yaşanan iş cinayetine ilişkin Evrensel'e konuşan işçilerden biri şunları söyledi:

“Kim bilir başka neler oluyordur da duyulmadan üstü kapatılmıştır. Arkadaşımızın nasıl öldüğünü konuşmamız bile rahatsız ediyor yönetimi. İşçilere çok haksızlık var içeride. İş kıyafeti bile doğru düzgün verilmiyor. Millet kendi imkanları ile hallediyor işte. En son 6 sene önce pantolon verildi bize. Yani çalışma koşullarının kötü olduğu yerde işçiler de ölür, yaralanır maalesef.”

"HER GÜN HER YERDE İŞÇİLER ÖLÜYOR"

Bir diğer işçi ise, “Sosyal medyada görüyoruz, her gün her yerde işçiler ölüyor ama buna ciddi bir tepki lazım. 'Kardeşim bu işçiler niye ölüyor?' diye soranlar çok az. Fabrikada da işçiler ses çıkarmaya korkuyor. Şimdi bir de zam ayı geldiği için baskılar arttı. Ne olacak bilmiyoruz” şeklinde konuştu.

14 GÜNDE 4 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

  • 7 Ocak’ta Şahinbey ilçesi TOKİ şantiyesinde kafasına briket düşen İşçi Nevzat Karaaslan kaldırıldığı hastanede öldü. 55 yaşındaki Nevzat Karaaslan dört çocuk babasıydı.
  • 14 Ocak’ta Antep 4’üncü Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Köksan fabrikasında çalışan 55 yaşındaki İşçi Mehmet Tuvaş, yürüyen konveyör bandına sıkışarak hayatını kaybetti.
  • 15 Ocak’ta MYS Yol Madencilik ve Nakliyat Şirketine bağlı olarak Kadın Doğum Hastanesi inşaatında çalışan, isminin Burak olduğu öğrenilen bir işçi beton karıştırma makinesine düşerek öldü.
  • 19 Ocak günü ise 5’inci Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Selçuk İplik’e bağlı elyaf fabrikasında çalışan İşçi Adem Tura, pres makinesine sıkışarak can verdi.
ÖNCEKİ HABER

ÇocukÇA üyesi Necla Korkmaz: Çocuklar evde, okulda ve sokakta güvenlik riski yaşıyor

SONRAKİ HABER

Manş Denizi'ni en hızlı geçen yüzücü Bengisu Avcı: İçimde durdurulmaz bir güç var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa