22 Ocak 2024 15:02

Hamas'tan 7 Ekim raporu: Savunma eylemiydi

Gazze’yi yöneten Filistinli siyasi örgüt Hamas, 7 Ekim’de İsrail’in Gazze ablukasını aşarak düzenlediği saldırılara ilişkin raporu kamuoyuyla paylaştı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Gazze’yi yöneten Filistinli siyasi örgüt Hamas, 7 Ekim’de İsrail’in Gazze ablukasını aşarak düzenlediği saldırılara ilişkin detayları, 17 sayfalık bir raporla kamuoyuyla paylaştı.

7 Ekim 2023’te Gazze sınırından İsrail’e giren Hamas’a bağlı Kassam Tugayları ve diğer Filistinli militanlar çoğunluğu sivil bin 200 kişiyi öldürmüş, aralarında çok sayıda sivilin de bulunduğu 250’e yakın kişiyi rehin almıştı.

Hamas’ın yayımladığı raporda, 7 Ekim saldırılarının “bir savunma eylemi” olduğu belirtildi ve yalnızca askeri mevzilerin hedef alındığı, sivillerin ise “kazara” öldürüldüğü savunuldu.

RAPORDA NELER VAR?

Örgütün medya ofisi tarafından İngilizce ve Arapça kitapçıklar halinde yayımlanan raporun amacı “Filistin halkına ve dünyanın özgür halklarına 7 Ekim’de gerçekte neler yaşandığını, arkasındaki nedenleri, Filistin davasıyla ilgili genel bağlamını açıklamak, İsrail’in iddialarını çürütmek ve gerçekleri bir perspektife oturtmak” olarak açıklandı.

“Filistin halkının 105 yıldır işgal ve sömürgecilikle savaş halinde olduğunu” belirten raporda bu savaşın örgütün “El Aksa Tufanı Operasyonu” olarak adlandırdığı 7 Ekim saldırılarıyla başlamadığı ifade edildi. Örgüt, kendi resmi verilerine göre ocak 2000 ve eylül 2023 tarihlerini kapsayan dönemde toplam 11 binden fazla Filistinlinin öldürüldüğünü, 156 binden fazlasının da yaralandığını belirtti.

KURTULUŞ YOLUNDA BİR SAVUNMA EYLEMİ

Raporda 7 Ekim saldırıları, “Gazze Şeridi’ndeki ablukanın kaldırılmasının yanı sıra, işgalden kurtulma, ulusal hakların yeniden tesisi, bağımsızlık ve kendi kaderini tayin hakkının elde edilmesi ve başkenti Kudüs olan Filistin devletinin kurulması yolunda atılmış doğal bir adım” olarak tanımlandı.

7 Ekim saldırılarının yalnızca İsrail ordusunun Gazze Tümeni’ni, Gazze çevresindeki İsrail yerleşimlerinin yakınında konuşlanmış İsrail askeri tesislerini yok etmeye odaklandığını ifade eden raporda, İsrailli askerlerin tutuklanarak İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerle esir takasını zorlamak için baskı aracı olarak kullanılmasının amaçlandığı belirtildi.

‘SİVİL ÖLÜMLER KAZARA YAŞANDI’

Saldırıyı düzenleyen Kassam Tugaylarının “İslami değerlere bağlı bir şekilde yalnızca asker ve silah tutanları hedef aldığı ve sivillere zarar vermekten kaçındığı” belirtilen raporda “Sivillerin hedef alındığı herhangi bir vaka varsa; bu kazara ve işgal güçleriyle çatışma sırasında meydana gelmiştir” denildi.

“İsrail güvenlik ve askeri sisteminin hızla çökmesi ve Gazze ile sınır bölgelerinde yaşanan kaos nedeniyle El Aksa Tufanı Operasyonu’nun uygulanması sırasında bazı hatalar yaşanmış olabilir” denilen raporda, Hamas’ın tüm sivillere “olumlu ve nazik bir şekilde” yaklaştığı ve saldırının ilk günlerinden itibaren onları serbest bırakmaya çalıştığı ifade edildi.

"İDDİALAR YALAN"

Raporda El Kassam Tugaylarının 7 Ekim’de İsrailli sivilleri hedef aldığı iddialarının “tamamen yalan ve uydurma” olduğu ve “kaynağı İsrail’in resmi söylemi olan bu iddiaların hiçbir bağımsız kaynakça kanıtlanamadığı” ileri sürüldü. Raporda “başı kesilen 40 bebek” ve tecavüz iddiaları da yalanlandı.

Müzik festivalinde yaşananlar için iki İsrail gazetesinde çıkan habere atıfta bulunan rapor, “Her iki haberde de Hamas savaşçılarının festival hakkında önceden bilgi sahibi olmadan festival alanına ulaştığı ve İsrail helikopterinin hem Hamas savaşçılarına hem de festivale katılanlara ateş açtığı belirtiliyor” denildi.

ABD ile Avrupa ülkelerinin, İsrail’in Uluslararası Adalet Divanı (UAD) önünde yargılanmasına karşı çıkmasına da değinilen raporda, “Özellikle ABD, Almanya, Kanada ve İngiltere’ye, eğer gerçekten adalete inanıyorlarsa, Filistin’de işlenen tüm suçların soruşturulması için yargı sürecine destek vermeleri” çağrısı yapıldı.

AB ZİRVESİNDE "İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM" TARTIŞILDI

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, toplantı öncesi basına yaptığı açıklamada, “iki devletli çözümde” ısrarcı olunması gerektiğini, başka alternatif bulunmadığını söyledi.

Gazze’de her geçen gün kötüleşen insani duruma işaret eden Borrell, “Gazze’de insani durum daha kötü olamazdı. Durumun ne kadar kötü olduğunu açıklayacak hiçbir kelime yok. Yüz binlerce insanın barınacak yeri, yiyeceği, ilacı yok ve bombaların altındalar” şeklinde konuştu.

Gazze’de her gün öldürülen sivil sayısının çok yüksek olduğunu vurgulayan Borrell, “(Dışişleri bakanları) Çok fazla sivil kurban olduğunu kabul ediyor ama sayı ne zaman (saldırıların durdurulması için) yeterli olacak?​” ifadesini kullandı. Borrell, İsrail’in Hamas’ı “Yok etme” yönteminin doğru bir yol olmadığını, uyguladığı yöntemle “Nesiller boyu devam edecek nefret tohumları ektiğini” kaydetti.

Borrell, “Şu andan itibaren barış sürecinden bahsetmeyi bırakarak iki devletli çözüm hakkında daha somut konuşmaya başlamalıyız çünkü barış, ne tür bir barıştan bahsettiğinize bağlı olarak pek çok farklı boyutta olabilir” dedi.

Borrell, “iki devletli çözüm”e İsrail’in karşı olmasını “Kabul edilemez” bulan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile aynı fikirde olduğunu kaydederek, “Çözüm nedir? Filistinlileri Gazze’den çıkarmak mı, hepsini öldürmek mi? Halihazırda 25 bin kişiye yapılan gibi mi? Bunların yüzde 70’i kadın ve çocuk” dedi.

25 binden fazla ölüme rağmen AB bugüne kadar İsrail’i ateşkes çağrısı yapmadı.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares de toplantı öncesi benzer bir açıklama yaparak, Avrupa Birliğini, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırılarını durdurması ve Filistin devletinin tanınması için adım atmaya çağırdı. (DIŞ HABERLER)

İSRAİL GAZZE’DE SIĞINMA MERKEZLERİNİ HEDEF ALDI

AVRUPA ülkeleri tartışırken İsrail Gazze’deki katliamlarına devam etti. İsrail dün, Gazze’nin Han Yunus kentindeki 5 barınakta yerinden edilmiş 30 bin kişiyi hedef alan saldırılar düzenledi. Gazze Medya Ofisinden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada Aksa Üniversitesi, üniversite fakültesi, Halidiye Okulu, El-Mevasi Okulu ve Han Yunus Sanayi barınma merkezlerinin doğrudan hedef alındığı, çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı kaydedildi.

Açıklamada, dünyaya savaşın bitmesi için acil harekete geçme çağrısında bulunuldu. 

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, kabine toplantısı öncesinde yaptığı konuşmada Filistin devletinin kurulmasına ilişkin uluslararası mutabakatın pratik adımlara dönüştürülmesi çağrısında bulundu.

Filistin haber ajansı Wafa’nın haberine göre, Iştiyye, ayrıca dünyayı, devam eden saldırganlığı, sömürgeciliği, işgali ve barışı reddetmesi nedeniyle İsrail’e yaptırım uygulamayı düşünmeye çağırdı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bölgede 9 kente 58 bin 945 "seçmen" kaydırıldı

SONRAKİ HABER

İsrail, Han Yunus'ta sığınmacıların kaldığı okula saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa