ABD ve İngiltere 4 ülkenin desteğiyle Yemen'i yeniden bombaladı
Husilerin Aden Körfezi'nde ABD'ye ait bir kargo gemisini gemisavar füzeleriyle vurmasının ardından, ABD ve İngiltere, 4 ülkenin desteğiyle Yemen'deki 8 Husi hedefini vurduğunu açıkladı.

Fotoğraf: CENTCOM / Handout/AA
İLGİLİ HABERLER

6 soruda Kızıldeniz'de neler oluyor?

ABD’nin terör listesine aldığı Husiler: Filistin’e desteğimiz sürecek

Kızıldeniz’e askeri yığınak, bölgede savaş endişesi

Ortadoğu’da gerilim tırmanıyor, savaş genişliyor

Husiler bir ABD gemisini daha vurdu
Yemen'de İran destekli Husiler, Aden Körfezi'nde ABD'ye ait bir kargo gemisini gemisavar füzeleriyle vurdu. ABD ve İngiltere de Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın katıldığı operasyonla Yemen'deki 8 Husi hedefini vurduklarını açıkladı.
Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, El-Mesire Televizyonu'na yaptığı açıklamada, Husilere bağlı deniz kuvvetlerinin, Aden Körfezi'nde ABD kargo gemisi OCEAN JAZZ'ı gemisavar füzeleriyle hedef aldığını söyledi. Seri, söz konusu saldırının, Filistin halkına destek ve ABD ile İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarına karşılık vermek için gerçekleştirildiğini ifade etti. "ABD ile İngiltere'nin saldırılarına yanıt mutlaka gelecektir. Herhangi bir yeni saldırı cevapsız ve cezasız kalmayacaktır" diyen Seri, Gazze'deki saldırılar duruncaya ve abluka kaldırılıncaya kadar İsrail'e ait olan ya da İsrail limanlarına giden gemilere engel olmaya devam edeceklerini dile getirdi. Seri, ABD ile İngiltere'nin Yemen'e yönelik herhangi bir saldırısına da Kızıldeniz ve Umman Denizi'ndeki tüm tehdit unsurlarını hedef alarak karşılık vereceklerini kaydetti.
ABD VE İNGİLTERE, SANA'YI VURDU
Yemen'deki Husiler, ABD ve İngiltere güçlerinin, başkent Sana’nın yanı sıra Taiz ve el-Beyza kentlerine hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.
Husilere ait Ensarullah internet sitesinde verilen haberde, "ABD-İngiliz güçlerinden başkent Sana ile bazı vilayetlere hava saldırısı" ifadeleri kullanıldı. Haberde, "Bu hava saldırılarından dördü Sana’daki ed-Deylemi Hava Üssü'nü hedef alırken, diğer dört saldırı da (Sana’daki) es-Sab’in ilçesindeki el-Hafa bölgesini hedef aldı.” bilgisi verildi.
Husiler ait Al-Masirah televizyonunun haberinde de, ABD-İngiltere savaş uçaklarının Taiz kentinde iki hedefi, El-Beyza kentinde de bir hedefi vurduğu belirtildi.
Öte yandan Husilere bağlı Yemen hükümeti Savunma Bakanlığı Manevi İrşad Dairesi Başkan Yardımcısı Abdullah Bin Amir de X platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, "Sana'ya düzenlenen saldırılar, Yemen'e yönelik saldırıların başlangıcından bu yana en şiddetli saldırılar olabilir.” ifadelerini kullandı. Husiler, 19 Ocak'ta da ülkenin batısındaki Hudeyde kentine ABD ve İngiltere'nin 2 kez saldırı düzenlediğini açıklamıştı.
ABD VE İNGİLTERE'DEN AÇIKLAMA
ABD ve İngiltere, Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın desteğiyle Yemen'deki 8 Husi hedefini vurduklarını açıkladı. İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan ortak açıklamada, ABD ve İngiltere silahlı kuvvetlerine ait güçlerin adı geçen diğer 4 ülkenin de desteğiyle Kızıldeniz'deki ticari gemileri hedef alan Yemen'deki Husilere ait bazı noktaları vurdukları belirtildi.
Husilerin 11 Ocak'tan bu yana koalisyon gemilerine yönelik balistik füze saldırıları ve ABD ticari gemilerine yönelik insansız hava araçlı saldırılar düzenlediği kaydedilen açıklamada, "Bugünkü saldırı özellikle Husilerin yer altı depolama sahasını ile füze ve hava gözetleme yetenekleriyle ilişkili yerleri hedef aldı" ifadeleri kullanılırken, vurulan hedef sayısının 8 olduğu kaydedildi.
Kasım ayı ortasından bu yana Husilerin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik 30'un üzerinde saldırı yaptığı belirtilen açıklamada, "Uluslararası toplumun geniş fikir birliğinin bilincinde olarak, kurallara dayalı düzeni, seyrüsefer özgürlüğünü ve uluslararası ticareti korumaya, Husileri denizciler ve deniz ticaretine yönelik yaptıkları kabul edilemez ve yasa dışı saldırılardan sorumlu tutmaya kararlı, benzer düşüncelere sahip ülkelerden oluşan bir koalisyon olarak bir kez daha harekete geçtik." ifadelerine yer verildi.
Koalisyonun amacının Kızıldeniz'de istikrarı sağlamak olduğu iddia edilen açıklamada, "Husilere uyarımızı tekrarlamak istiyoruz. Devam eden tehditler karşısında dünyanın en kritik su yollarından birindeki hayatları ve serbest ticaret akışını savunmaktan çekinmeyeceğiz." ifadeleri kullanıldı. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et