23 Ocak 2024 15:24

Kapadokya’da sit alanındaki usulsüz kazı çalışmalarına karşı dava açıldı

Kapadokya'da doğal sit alanında kepçeyle kazı yapıldı, molozlar başka bir sit alanına döküldü. Açılan davada savcı, şirket yetkililerinin cezalandırılmasını istedi.

Fotoğraflar: Kapadokya Koruma Platformu

Paylaş

Özer AKDEMİR

Nevşehir’in Ürgüp İlçesi Ortahisar Beldesi'nde sit alanı üzerinde ağır iş makineleri ile yapılan çalışmalarla ilgili dava açıldı. Ürgüp Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davada savcı, sit alanında usulsüz ve izinsiz çalışma yapan şirket yetkililerinin 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçundan cezalandırılmaları istendi.

FİRMA: “PROJE ALAN BAŞKANLIĞINDAN ONAYLI”

24 Nisan 2022'de Kapadokya Excap Projesi adı altında çelik bloklar üzerine betonarme kabuk yapılarak turizm amaçlı kubbeli yapılar yapılması ile ilgili çalışmaların usulüne uygun yapılmadığı gerekçesiyle Kapadokya Koruma Platformu Sözcüsü Mimar Zeynep Çöloğlu tarafından suç duyurusunda bulunuldu. Doğal sit alanı niteliğinde olan alanda ağır, paletli iş makineleriyle kazı ve tesfiye faaliyetleri; alanda yapılan gözlem, fotoğraf ve video çekimlerinde tespit edildikten sonra Çöloğlu tarafından jandarmaya ihbarda bulunuldu. İhbar sonucu olay yerine giden jandarmanın tespit ve belgeleme çalışmalarında, uygulamayı yapan kişiler, parseli Ürgüp Belediyesinden kiraladıklarını belirterek, projenin inşaat ruhsatlı ve Kapadokya Alan Başkanlığından onaylı olduğunu ileri sürdüler.

SİT ALANINDAN ÇIKARILAN MOLOZLA BAŞKA BİR SİT ALANI DOLDURULMUŞ

Ruhsat ve projeleri inceleyen Çöloğlu ise firmaya iznin verildiği belgelerde çalışmaların "hafif panellerle, hazır yapı elemanları ile çelik konstrüksiyon yapılacağı” belirtildiği, yapılacak yapıların temelsiz olarak inşaa edilmesi gerektiği ve kazı ruhsatlarının olmadığını görüyor. Firmanın aynı alanda ağır iş makinesiyle kazılarak ortaya çıkan molozları yine doğal sit alanı olan vadiyi doldurmakta kullanıldığını gören Çöloğlu, parselde doğal kaya alanlarının kazılarak onaylı projeye aykırı işler yapıldığını tespit ediyor. Çöloğlu, doğal sit alanında kazı ve dolgu faaliyetleri yapılarak geri dönüşü olamayacak zararlar meydana getirildiğini belirterek 2863 sayılı kanunun ilgili maddelerine aykırı uygulamalar yaptıkları için firmadan şikayetçi oldu.

DAVA AÇILDI

Şikayet sonrası Cumhuriyet Savcılığınca başlatılan soruşturmada Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin istenen belgelerin içeriğinden firmaya izin verilirken çalışmaların nasıl yapılması gerektiğine dair konuların göz ardı edildiği ortaya çıktı. Kolluk kuvvetince hazırlanan tutanaklarda alanda yapılan kazı ve betonlama çalışmalarının aktarıldığı soruşturma dosyasında “2863 Sayılı Yasaya Muhalefet suçunu işlediğine dair hakkında kamu davası açmaya yetecek şüphe oluştuğu, iddia, savunma, suç duyurusu, fotoğraflar, tapu kayıtları, adli raporlar, nüfus sabıka kayıtları, tutanaklar ile tüm soruşturma kapsamından anlaşıldığından” ilgili kişilerin yasaya muhalefet suçundan cezalandırılmaları ve belli haklardan mahrum bırakılmaları istendi.

İki yıl önce olan olayla ilgili başlatılan soruşturmanın dava sürecine evrilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu belirten Kapadokya Koruma Platformu Sözcüsü Mimar Zeynep Çöloğlu süreci yakından takip ettiklerini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Staj gördüğü atölyede üzerine sunta blokları devrilen 15 yaşındaki Erol Can Yavuz öldü

SONRAKİ HABER

Evli olduğu kadını öldürüp kayıp başvurusunda bulunan sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa