KYK yurdunda tahliye tedirginliği
Muğla’da üniversite açıldıktan tam 6 ay sonra KYK yurdunun iki blokunun depreme dayanıklı olmadığı ortaya çıktı. Sınav dönemine denk gelen tahliye ve yaşanan belirsizlik nedeniyle öğrenciler endişeli.
Fotoğraf: Övgü Yıldız/Evrensel
Övgü YILDIZ
Muğla
Muğla’da Kredi Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı Milli Piyango Kız Öğrenci Yurdunda D ve E blok depreme dayanıksız olduğu için tahliye hareketliliği yaşanıyor. Yurt yönetimi tarafından telefonla aranan öğrenciler, başka bloklara nakil edilmeye başlanırken bazı öğrenciler ise tahliyeden haberleri olmadığını söyledi. Öğrenciler final haftasına denk gelen tahliye kararı nedeniyle nerede kalacaklarını düşünürken, gönderildikleri yurtların depreme dayanıklı olup olmadığını bilmediklerine dikkat çekti. Yaklaşık 1000 öğrencinin tahliyeden etkilenmesi bekleniyor. Öte yandan depreme dayanıksız olduğu için boşaltılan bloklarda 6 Şubat depreminden sonra kente gelen depremzedelerin bir süre konakladığı ortaya çıktı.
TAHLİYEDEN HABERİ OLMAYANLAR VAR
Milli Piyango Kız Yurdu D blokta kalan bir öğrenci 18 Ocak’ta yurt müdürü tarafından aranarak yine Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Şahidi Kız Yurduna ya da Milli Piyango Kız Yurdunun başka bir blokuna geçebileceğini öğrendiğini söyledi. Aynı yurdun A blokuna geçiş yapıldığını dile getiren öğrenci “Tahliyesi başlanan blokta aynı odada kalan öğrencilerden sadece mezuniyet durumunda olan öğrenciler aranarak bilgi verildi. Yurt müdürü tarafından aranan öğrenciler, ara tatil öncesi geçiş işlemlerini halletmeleri yönünde acele ettiriliyor” dedi. Fakat aynı blokta kalan birinci sınıf öğrencisi, kendisine henüz tahliyeyle ilgili bir bilgi verilmediğini belirterek “Tahliyeyle ilgili resmi bir açıklama, duyuru veya bilgilendirme yapılmadı” dedi.
"NAKLEDİLECEĞİMİZ BİNALAR DAYANIKLI MI?"
Tahliye işlemlerinin final sınavları haftası gerçekleşiyor olmasının öğrencilerin sınavlara odaklanmasını etkilediğine vurgu yapan bir öğrenci ise “Finaller sonrası bütünlemeye kalacak öğrenciler var. Bu belirsizlik nedeniyle bazı öğrenciler derslerden kalma pahasına bir an önce memleketlerine dönüyor. Ayrıca nakledildiğimiz binalar depreme ne kadar dayanıklı bir bilgi verilmiyor. Bloklar aynı zaman diliminde inşa edilmiş, yan yana bulunan bloklardan biri dayanıksız iken diğeri nasıl dayanıklı oluyor” diye sordu.
DEPREMZEDE ÖĞRENCİ: YURTTA KALAMIYORUM
Maraş merkezli depremlerde Hatay’da olduğunu ve enkazdan çıkarıldığını anlatan bir öğrenci ise deprem felaketinin psikolojik etkisinin halen sürdüğünü anlatarak “Şimdi kaldığımız yurt için acil tahliye kararı verilmesi nedeniyle yurtta kalamaz hale geldim” ifadelerini kullanarak kendi imkanlarıyla barınma sorununu çözmeye çalıştığını ve kalacak yer aradığını söyledi.
DAHA ESKİ BLOKLARA TAHLİYE YOK
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Barınma Hizmetleri Şube Müdürlüğünün verilerine göre tahliyesine başlanan sırasıyla 320 ve 316 kişi kapasiteli D ve E bloklarının yapımı 2000 yılının eylül ayında tamamlanarak kullanıma açılmış. Ancak Milli Piyango kız yurtlarının daha eski dönemde yapılmış binaları mevcut. D ve E bloktan A bloka nakil edilen öğrenciler ise bu binaların depreme dayanıklı olduğundan kuşku duyuyor. KYK’ye bağlı erkek yurdunda kalan bir öğrenci benzer bir durumun daha önce erkek yurdu bloklarında yaşandığını aktardı. İki yıl kadar önce boşaltılan iki yurt binası ise şu anda öylece boş duruyor. Deprem sonrası geçici konaklama için bile erkek yurtlarına ait bu iki blok kullanılmamış.
GENÇLİK ve SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜ: KARAR ACİL ALINDI
Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü özel kaleminden alınan bilgiye göre, yakın zamanda tüm yurt binalarında deprem analizi yapıldığı ve sadece bu iki blokta depreme dayanıksız sonucu alındığı için acilen tahliye kararı alındığı doğrulandı. Deprem analizinin nasıl ve kim tarafından yapıldığı bilgisi ise belirsizliğini koruyor. Bu bloklarda bulunan öğrencilerin Şemsi Ana ve Şahidi Kız Yurtlarına nakledildikleri bilgisini veren özel kalem, tahliyenin ne zaman sonuçlanacağı ile ilgili sorumuzu yanıtsız bırakırken, hızla öğrencileri diğer yurtlara aktardıklarını iletti. Bu bloklarda kalan öğrenci sayısı ile ilgili de net bir sayı vermeyen özel kalem, diğer yurtlarda müsait olan yerlere nakil yaptıklarını ve yeterli yer olduğunu, yetmemesi durumunda kiralama yaparak tüm öğrencileri yerleştirecekleri bilgisini verdi. ‘6 Şubat depremlerinden sonra afet bölgesinden Muğla’ya gelen depremzedelerin bu bloklarda konaklayıp konaklamadıklarını’ sorduğumuzda ise depremzedelerin bu bloklarda kaldıklarını doğruladı. Ayrıca öğrencilerin bu konuda tedirgin olduğunu bilgi almak istediklerini sorduğumuzda “maalesef tez canlılar, heyecanlılar” cevabını verdi. Blokların tahliyesi tamamlandıktan sonra ihaleye verilerek yıkım işleminin gerçekleştirileceği bilgisini veren özel kalem, ne zaman olacağı ile ilgili net bir tarih vermedi.