23 Ocak 2024 17:18

AKP’li Mehmet Yarka Şırnak'ta yeniden aday oldu: İhaleci başkana "kayyum seçmen"

2019’da "taşımalı seçmen" gölgesi altında Şırnak Belediye başkanlığına seçilen AKP’li Mehmet Yarka bir kez daha Cumhur İttifakı’nın adayı oldu.

Fotoğraf: Emin Sansar/AA

Paylaş

Şırnak’ta 2019 yerel seçimini “taşımalı seçmen” tartışmaları arasında kazanan AKP’li Mehmet Yarka 2024 seçimlerinde de belediye başkan adayı oldu. Şırnak’ta hem 2019 seçiminde hem de yaklaşan 2024 seçimleri öncesinde şüpheli seçmen hareketleri gözlenirken, Mehmet Yarka’nın aile şirketinin devletten aldığı ihaleler de dikkat çekiyor.

2018 genel seçimlerinde 32 bin seçmenin olduğu Şırnak’ta, bu sayı 31 Mart 2019 seçimlerine kadar 40 bine çıktı. Kütükleri Çanakkale, Trabzon, Rize ve Osmaniye olan 8 bin kişinin, “seçmen” olarak kente kaydırıldığı ortaya çıktı. AKP adayı Mehmet Yarka da 2019 yerel seçimini, HDP adayından 8 bin 500 oy fazla alarak kazandı. Bu 8 bin 500 oy, toplamda 19 bin 718 oy alan Yarka’nın oylarının yaklaşık yarısını oluşturdu.

BEŞ AYDA 8 BİN 343 "YENİ SEÇMEN"

2024 yerel seçimleri öncesi Şırnak bir kez daha “taşımalı seçmen” ile gündemde. MA’dan Ömer Akın'ın haberine göre geçtiğimiz yıl 14 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerden sonraki beş ayda kente 8 bin 343 “yeni seçmen” geldi. Bu seçmenlerden 4 bin 368’i, 23’üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı içinde bulunan konutlara kaydedildi.

Şırnak’ta 14 Mart 2016’da ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasındaki çatışmalarda yok olan sekiz mahallede Mehmet Yarka’nın ailesine ait MAY İnşaat şirketi tarafından yapılan TOKİ konutları da 2019’da seçim malzemesi olarak kullanılmış, kentin mülki amirleri seçim öncesi halkı, “Eğer seçimi kaybedersek, evleri size 50 ile 100 bin TL arası ücretler karşılığında vereceğiz” diye korkutmaya çalışmıştı. Nitekim AKP Adayı Yarka’nın talebiyle, yapım ihalesini aldığı TOKİ konutlarının dağıtımı seçim sonrasına ertelendi.

CEZAEVİ VE TOKİ İHALELERİNİN SAHİBİ

AKP’nin ikinci kez aday gösterdiği Mehmet Yarka, ilk olarak 2004 seçimlerinde iktidar partisinden aday oldu. Şırnak’ta 2004 yerel seçimlerini kaybeden Yarka, bir yıl sonra ailesiyle birlikte kurduğu Ankara merkezli MAY İnşaat Taahhüt Müşavirlik ve Mühendislik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi (MAY İnşaat) ile devletten ihaleler almaya başladı. Cezaevleri ve TOKİ konutları inşa eden MAY İnşaat, birçok kentte stadyum inşaatı ihalesi de aldı. 1 milyar 297 milyon 773 bin TL bedelinde olan İstanbul Ümraniye Hekimbaşı Kentsel Dönüşüm Alanı 1. etap yapım işini almasıyla gündeme gelen MAY İnşaat, son olarak Maraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremde büyük yıkım yaşayan Hatay’da 1 milyar 672 milyon 973 bin TL bedelle “2’inci etap kırsal 500 deprem konutu yapım işi” ihalesini aldı.

ULAŞIM SORUNUNA KARŞI ÖĞRENCİLERİN EYLEMİ

AKP’li Yarka döneminde, şehir içi ulaşım sorunu da krize dönüştü. Şehir için ulaşımı sağlayan araç sayısının eksikliği, ücretlere yapılan zamlar, kent halkı tarafından tepkiyle karşılandı. Kent çıkışında bulunan Şırnak Üniversitesi öğrencileri, yaşadıkları ulaşım sorunlarını protesto etmek amacıyla günlerce üniversite binası önünde eylemler gerçekleştirdi.

BAKANLIK HİBESİYLE SEÇİM ŞOVU

Yerel seçimler öncesi harekete geçen AKP, 5 yıl boyunca hizmet üretmeyen Yarka’ya hibe sağlamaya başladı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, seçim öncesi araç alımı için belediyeye 21 milyon TL aktardı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HÜDA PAR Saray’da ittifak, Van’da "muhalefet"

SONRAKİ HABER

H&M reklamı, "çocukları cinselleştirme" suçlamaları üzerine geri çekildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa