23 Ocak 2024 17:24

“Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürülğü emekçileri işçi sağlığı ve güvenliği sağlansın istiyor”

Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü emekçilerinin bir günlük grevini Meclis gündemine getiren EMEP Milletvekili İskender Bayhan “Çalışanlar işçi sağlığı ve güvenliği sağlansın istiyor” dedi.

İskender Bayhan | Fotoğraf: TBMM

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergesinde Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün yeni taşındığı binanın işçi sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun olmadığını belirterek, “Kamu hizmeti veren personelin ve hizmet alan vatandaşın can güvenliğinin garantisi nasıl sağlanacaktır?​” diye sordu.

Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün Ankara Saraçhane Mahallesinde bulunan binası, depreme dayanıksız olması ve temelinde kayma olduğu gerekçesiyle 2021 Aralık ayında boşaltılarak mevcut binasına taşındığını hatırlatan Bayhan; “Yıllarca atıl bırakılan yeni bina, daha önce misafirhane olarak kullanıldığından bir kamu kurumunun fiziki ihtiyaçlarını karşılamamanın ötesinde, işçi sağlığı ve güvenliği mevzuatına da uygun değildir” dedi.

Mevcut binada yangın merdiven girişlerinin oda haline getirildiğini, elektrik ve su tesisatları eski olduğundan sürekli arıza verdiğini ifade eden Bayhan şunları söyledi; “Temmuz 2023’te elektrik hattında yaşanan aksama nedeniyle çalışmalara 1 gün ara verilmiştir. Mart ayındaysa binayı su basmıştır. Yine Aralık 2022’de kanalizasyonda tıkanma yaşanmış ve çalışanların odaları ve koridorlar kanalizasyon suyu ile dolmuştur. Havalandırmanın yetersiz olması ve dip dibe çalışma koşulları salgın hastalıkların yayıldığı bir mesai ortamı oluşturmaktadır. Başta tuvaletler olmak üzere binada hijyen koşulları da sağlanamamaktadır.”

“Müdürlük kapsamında 194 personel görev yapmaktadır ve ilçedeki devlet okulları, özel okullar, özel kurslar, motorlu taşıt kursları ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine bağlı çalışan yaklaşık 30 bin personele ve nüfusu 1 milyona yakın olan ilçe halkına hizmet vermektedir. Ancak asansör olmadığından engelli çalışanlar ve hizmet alan engelli vatandaşlar zorluk yaşamaktadır. Engelli çalışan ve vatandaşların kullanımına uygun tuvalet de bulunmamaktadır” diyen Bayhan çalışanların sağlığını ve psikolojisini olumsuz etkileyen bütün bu sebeplerle, 1 günlük iş bırakma eylemi kararı aldığını belirtti.

BAYHAN’IN CEVAPLANDIRILMASINI İSTEDİĞİ SORULAR

  • 2021 yılı Aralık ayında depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan Saraçhane Mahallesindeki binanın iyileştirilmesi mümkün müdür? Değilse yıkımı ve yerine güvenlikli ve konforlu bir bina yapımı için Bakanlığınız ne tür adımlar atmıştır?
  • Onarım ya da yeni bina yapımı için bir ihale açılmış mıdır? Açılmışsa ihaleyi hangi şirket, hangi tutar karşılığında almıştır?
  • Depreme dayanıksız olması ve temelinde kayma olduğu gerekçesiyle risk barındırması dolayısıyla boşaltılan bina yerine çalışanların yerleştirildiği yeni bina depreme dayanıklı mıdır? Başka türlü riskler barındırdığı açık olan bu binanın seçilmesinin nedeni nedir?
  • Yaklaşık 1 yıl önce yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkileri ortadayken; çalışanlar neden risk altında tutulmaktadır?
  • Mevcut binada çalışanların iş sağlığı ve güvenliği önlemleri nasıl alınmaktadır? Binanın İSG mevzuatına uygunluğu nasıl denetlenmektedir?
  • Kamu hizmeti veren personelin ve hizmet alan vatandaşın can güvenliğinin garantisi nasıl sağlanacaktır?
  • Engelli personel ve vatandaşına duyarsız, tesisatları çürümüş, çalışanlarının bardaklarını tuvaletlerde yıkamak zorunda kaldığı, yangın merdiven girişleri oda yapılmış bir iş yerinde kamu hizmet vermeye zorlanan personelin sorunlarını çözmek için ne tür adımlar atacaksınız? (HABER MERKEZİ)
Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

H&M reklamı, "çocukları cinselleştirme" suçlamaları üzerine geri çekildi

SONRAKİ HABER

Hizmet sektöründe çalışanlar raporu: Yüzde 92’si yaşamından memnun değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa