25 Ocak 2024 04:51

"MESEM’li öğrencilerin yaşama hakkı yok mu?"

Ben MESEM kapsamında 15 yaşında çalışmaya başlayan bir öğrenciyim ama asıl işim işçilik. MESEM’lilerin iş cinayetine kurban gitmesi beni tedirgin ediyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kayseri’den bir MESEM öğrencisi

Ben merkezi eğitim merkezi MESEM kapsamında bu yıl çalışmaya başlayan 15 yaşında bir öğrenciyim. Kendime öğrenciyim diyorum ama aslında öğrencilikle doğrudan bir bağım yok. Sadece okuldan mezun olunca bir lise diplomam olacak. Yaptığım iş öğrencilikten daha çok işçilik. Elektrik bölümünde kayıtlıyım ve bu alanda bir işte çalışıyorum.

YAŞITLARIMIN ÖLÜM HABERİNİ ALMAK ÇOK ZOR

MESEM’i tercih etmemin nedeni hem lise diploması hem de ustalık belgesi alabilecek olmam. Ancak bu sene MESEM’e kayıt yaptırmamla beraber ülkenin farklı yerlerinde MESEM’lilerin iş cinayetine kurban gitmesi beni tedirgin etti. Benim yaptığım işin riski çok yüksek değil ama aklıma ilk gelen soru yüksek riskli işlerde neden önlem almıyorlar oluyor. Benim babam da fabrika işçisi ve yakın zamanda bir iş kazası geçirdi. İş kazası sonrası sürecin ne kadar sorunlu olduğuna yakından şahidim. MESEM’lere bağlı çalışanların büyük küçük çok fazla iş kazası geçirdiğini görüyorum. İş kazası geçirenlerin yaşları daha 15-16 oluyor. Yaşı küçük olanlar için bu sürecin babama göre çok daha zor geçtiğini tahmin edebiliyorum. Kaza sonucu hayatını kaybeden MESEM’lilerin sayısı da son dönemde çok arttı. Belirli sürelerde, yaşıt olduğumuz ve aynı yerlerde okuduğumuz arkadaşlarımızın ölüm haberini almak bizim için çok zor oluyor.

TATİL YAPMAYA, EĞLENMEYE HAKKIMIZ YOK MU?

Yaşanan ölümlerle ilgili ‘Dikkatsiz olursanız başınıza böyle işler gelir’ gibi şeyleri iş yerlerinde ve öğretmenlerden çok duyuyoruz. Daha çocuk yaşta bizden beklentiler çok büyük. Dikkatli olmasak bile önlem almak çok mu zor? Benim babam yıllardır fabrikada çok dikkatli çalıştı yine de büyük bir iş kazası geçirdi. İnşaatta yüksekten düşerek ölen MESEM’li arkadaşımız dikkatli olmasa bile, düşmeyi engellemek için file yapmak kimsenin aklına gelmemiş mi? 16-17 yaşında hiçbir derdimizin olmaması gerekirken, iş yerinde ben de iş cinayetine kurban gider miyim bunu düşünüyorum. Bence çalıştığımız iş ne olursa olsun iş yerlerinde işçi sağlığı için önlemler alınmalı. Bir kaza yaşanınca da sorumluları ağır bir şekilde cezalandırılmalı. Ne de olsa bu dünyaya bir defa geliyoruz. Şu an 15 tatilin içindeyiz. Ben normalde haftada 5 gün çalışıp 1 gün okula gidiyorum. Okul tatil oldu diye 6 gün çalıştırıyorlar. Aldığım para da artmıyor ama fazla çalıştırılıyorum. Benim de yaşıtlarım gibi dinlenmeye, eğlenmeye, tatil yapmaya ve iş cinayetleri karşısında yaşamaya hakkım yok mu?

 

ÖNCEKİ HABER

Dışişleri Bakanı Blinken Afrika turunda: ABD’nin bir gözü de Afrika’da

SONRAKİ HABER

Maraş'ta ağır hasarlı bina yıkım sırasında çöktü: Operatör hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa