25 Ocak 2024 08:56
/
Güncelleme: 14:08

İktisatçı Doç. Dr. Ümit Akçay: Faiz artışı bitti

Merkez Bankası politika faizini yüzde 45’e yükselterek faiz artışlarına son verdiği mesajını verdi. Faiz artışlarına bağlı olarak artan işsizliğin derinleşmesi bekleniyor.

İktisatçı Doç. Dr. Ümit Akçay: Faiz artışı bitti

Fotoğraf: Aytaç Ünal/AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 2024’ün ilk toplantısında politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45’e çıkardı. PPK kararında “gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı” belirtilerek, faiz artışlarının sonuna gelindiği mesajı verildi.

PPK'nın açıklamasında, “Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini değerlendirmiştir” denildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı:

"Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılık gözden geçirilecektir.”

Merkez Bankası geçen ay politika faizini yine 250 baz puan artırarak yüzde 42.5’e çıkarmıştı.

FAİZ ARTIŞININ ANLAMI NE?

İktisatçı Doç. Dr. Ümit Akçay faiz kararını değerlendirdi. Akçay, Merkez Bankasının “Faiz artışları bitti”  mesajı verdiğini kaydetti.

Akçay, 5 temel başlıkta değerlendirmede bulundu.

1. İç Talep: “(PPK metni) Parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin, öngörülen dezenflasyon süreci ile tutarlı seyrettiğine işaret etmektedir”.

Ne demek: İç talepte daha fazla sıkılaştırmaya gerek yok mesajı gelmiş.

2. Döviz: “(PPK metni) Dış finansman koşulları, rezervlerdeki güçlenme, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara talep döviz kuru istikrarına katkıda bulunmaya devam etmektedir”. Ne demek: dövizi bu şekilde yönetmeye devam edeceğiz demiş. Dövizi tutarsan, enflasyonu tutarsın!

3. Enflasyon hedefi: “Aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüş sürmüştür.” Ne demek: ‘Yıllık enflasyon yükseliyor ama aylık enflasyona bakın, ben ona bakıyorum’ demiş.

4. Yüzde 45 faiz yeter mi: “Dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini değerlendirmiştir” Ne demek: Bu faiz seviyesi yeterli denmiş.

5. Arada sorun çıkarsa? “Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılık gözden geçirilecektir.” Ne demek: sorun çıkarsa bakarız demiş!

Akçay, “Şimşek yönetimi bir yandan faizi artırıp, rezervleri artırmaya çalışıyor. Fakat temel doğrultu aynı. Dövizi kontrol edersen enflasyonu kontrol edersin çerçevesi ile devam ediyorlar. Türk lirasındaki değersizleşme aylık enflasyonun altında kalmalı. Aylık yüzde 3 hedefi var. Döviz kuru politikasını buna göre düzenleyecekler” ifadelerini kullandı.

Fotoğraflar: DHA, Grafik: Evrensel

İŞSİZLER ORDUSUNA BİR AYDA 528 BİN KİŞİ EKLENMİŞTİ

Faiz artışı en çok Türkiye işçi sınıfını vurdu. Faiz artışlarının bir sonucu aralık ayına ilişkin işsizlik verilerinde görüldü. Kasımda 8.1 milyon olan geniş tanımlı işsiz sayısı aralık ayında 8.7 milyona çıktı. Buna göre işsiz sayısı 528 bin arttı. Faiz artışlarına bağlı olarak yaşanacak ekonomik durgunluk, işsizliğin artmasına neden olacak. (EKONOMİ SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et