26 Ocak 2024 04:22

MMK Metalurji’de ‘muhalif’ işçiler işten çıkarıldı

MMK'da çalışan işçilerden Bülent Dalmaz, Eyüp Topaldemir, Celal Bayır, Yunus Karaca ve Hamza Bayrakdar ‘performans düşüklüğü, ‘verimsizlik’, ‘ekonomik daralma’ gibi gerekçelerle işten çıkarıldı.

Fotoğraf: MMK Metalürji Basın Bülteni

Paylaş

Halil İMREK
Hatay

Hatay’da bulunan MMK Metalurji’de işten çıkarılan 5 işçinin Özçelik-İş Şube yönetimine açıktan muhalefet eden işçiler olması dikkat çekti.

Özçelik-İş’in örgütlü olduğu MMK Metalurji’de çalışan işçilerden Bülent Dalmaz, Eyüp Topaldemir, Celal Bayır, Yunus Karaca ve Hamza Bayrakdar ‘performans düşüklüğü, ‘verimsizlik’, ‘ekonomik daralma’ gibi gerekçelerle işten çıkarıldı. İşçilerin ortaklaştığı yan ise Özçelik-İş’teki anlayışı eleştirerek, geçen yıl yapılan şube kongresinde mevcut Başkan Mehmet Güngör’ü desteklememeleri.

RAPORLUYKEN TAZMİNATSIZ İŞTEN ATILDI

Zira konu mahkemeye de taşındı. Duruşmada MMK Metalurji patronunun avukatı, Özçelik-İş’i savundu. Atılan işçilerin muhalif olmasına ve tazminatsız bir şekilde işten çıkarılmasına dair bir şey diyemedi.

En son atılan işçilerden Hamza Bayrakdar 14 yıllık bir işçiydi. 6 Şubat depremleri sonrası annesi felç olan, üç çocuk babası Bayrakdar, tazminatsız bir şekilde işten atıldı. Fabrikada, “İşini iyi yapan, iş yeri amirleri tarafından sevilen, başarılı bir işçi” olarak anılan Bayrakdar, sendikacıların patron yanlısı tutumlarını eleştiriyordu.

Bayrakdar, ameliyat olup raporluyken işten atılmış. İlk raporu bittiği gün tam iyileşmediği için kontrole gittiği doktorunda 10 günlük bir rapor daha alıyor. Ancak raporu fabrikaya iletmek istediğinde iş akdinin feshedildiğini ve noter aracılığı ile tebligatın kendisine gönderildiğini öğreniyor. Üstelik işten tazminatsız olarak çıkarılıyor. Neden tazminatsız çıkarıldığına dair bir açıklama da yok. İş yerinde kavgası olmamış, işini aksatmamış, yüz kızartıcı herhangi bir davranışta bulunmamış.

Bayrakdar, işten atıldıktan sonra birçok kuruluşa ulaşıp işten atılmayı engellemeye çalışmış. Sendikaya ulaşmaya da çalışmış ancak hakkında sendikacıların söyledikleri karşısında şaşırıp kalmış, “Hamza mı solcu o. Adam solculuk yapıyor ve iç huzuru bozuyor. ‘Hak ve emek’ adlı WhatsApp grubu kurmuş. Sendika karşıtı yazılar yazıp işçileri kışkırtıyor.”

"SENDİKANIN ARACILIĞIYLA İŞTEN ATILDIM"

Bu söylemlerden sonra Bayrakdar yaşananları, “Hiç solcu diye bir adam işten atılır mı? Düşünsenize beni böyle bir gerekçe ile tazminatsız olarak işten çıkardılar. 25/2 maddeden tazminatsız attılar. Üstelik ameliyat olmuştu raporluydum. Hem seni işten çıkarıyorlar hem de onurunu yerle bir etmeye çalışıyorlar. Çok ağır bir şey bunu kabul etmem mümkün değil. İşe iade davası açtım” diye anlattı. Bayrakdar, ‘solcu’ kelimesinin anlamına baktığını, “Emek-sermaye çelişkisinde emekten yana taraftır. İnsan merkezlidir” yazdığını anlatarak, “Ben de insana insan olarak davranıyorum kimseyi ötekileştirmedim. Şimdi ben sendikanın dediği gibi solcuysam, solculuk kötü bir şey mi? Büyük ve kurumsal bir fabrika olan MMK Metalurji, Özçelik-İş sendikasının yönlendirmesi ile mi işçilerin işine son veriyor? Sendikanın yanlışlarını eleştirdiğim, sendikanın aracılığıyla işten atıldım. Bu aynı zamanda muhalif işçilere bir gözdağı” dedi.

"İŞVERENİN AVUKATI SENDİKAYI SAVUNDU"

Dörtyol 2. İş Mahkemesinde görülen ilk duruşmada MMK Metalurji avukatı, feshin usul ve yasaya uygun olduğunu, Özçelik-İş sendikasının işçilerin haklarını koruma amacı güttüğünü, işverenden bağımsız bir sendika olduğunu savundu. Bayrakdar’ın “Sendikanın eliyle işten atıldım” iddialarına karşı patronun avukatı, sendika seçimlerinde muhalif listeyi savunan hiçbir işçinin iş akdinin feshedilmediğini söyledi. Kimi işçinin şirketin yaşadığı ekonomik sorunlarından, kiminin üretim daralmasında kiminin ise performans düşüklüğü yeterince verim alınmamasından işten atıldığını isim vererek anlatan avukat, işten atılan işçilerin hepsinin sendikaya muhalif olmasına ve bir önceki dönem yapılan sendika seçimlerinde mevcut şube başkanını desteklememelerinin tesadüf olup olmadığı sorusuna ise açıklık getirmedi.

Davanın bir sonraki duruşması, Özçelik-İş sendikasına yazı yazılıp üyelik aidat fişleri ve TİS kayıtlarının istenmesi için 4 Nisan tarihine ertelendi.

ÖNCEKİ HABER

IPI Küresel Yönetim Kurulu: Gazze’de ölümleri durdurun

SONRAKİ HABER

Şikayetlere rağmen yeterli önlem alınmamış, elektronik kelepçe talebi reddedilmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa