25 Ocak 2024 17:09

Avrupa'da çiftçiler ne istiyor?

Fransa'da binlerce çiftçi traktör ve römorklarıyla eylem düzenledi. Fransa'daki çiftçilerin eylemleri Hollanda ve Almanya'ya da sıçradı. Avrupalı çiftçiler ne istiyor?

Fotoğraf: Luc Auffret/AA

Paylaş

Fransa'da çiftçiler yolları kapattı, saman balyalarını, gübre ve tarımsal atıkları devlet dairelerinin önüne bıraktı. Protestolar sürerken, salı günü Fransa'nın güneybatısındaki Ariège bölgesinde bir protesto barikatında meydana gelen trafik kazasında bir çiftçi ve kızı hayatını kaybetti. 

Fransa'nın en büyük çiftçi sendikası FNSEA, protestoların devam edeceğini söyledi. Hareket ilerledikçe ülke çapında eylemler yapılması bekleniyor. Ancak mesele sadece Fransa değil. Fransa'daki çiftçilerin eylemleri komşu Hollanda ve Almanya'ya da sıçradı. Peki Avrupalı çiftçiler ne istiyor?

FRANSA

Euronews'in derlediği habere göre Fransa'da çiftçilerin öfkesi, farklı politikalar ve fon kesintilerinden kaynaklanıyor. Çiftçiler, sübvansiyonlar kaldırıldığı için mazotun daha pahalı hale geleceğini, su tüketimi için yılda 47 milyon avro ekstra ücretle karşı karşıya kalacaklarını ve karmaşık düzenlemelerin durumu iyice zorlaştırdığını söylüyorlar. Ayrıca, Avrupa Birliği'nin (AB) Yeşil Anlaşması'nın getirdiği pestisit ve herbisit yasaklarına ve Brezilya ve Arjantin'den daha fazla sığır eti ithal edilmesini sağlayacak AB çapında yeni bir anlaşmaya da itiraz ediyorlar. Çiftçiler, hayvan refahı konusunda katı kurallara tabi olmadıkları için bu ülkelerle rekabet etmenin son derece zor olduğunu belirtiyor. Fransa'nın AB'den aldığı yıllık 9 milyar avroluk sübvansiyona başvurmak ise daha büyük bir hayal kırıklığı yaratıyor. Çiftçilere göre, haftanın en az bir günü bu sübvansiyonlar için evrak doldurmakla geçiyor.

HOLLANDA

Geçtiğimiz yıl da Hollandalı çiftçiler yolları kapatmış, sokaklara gübre dökmüş ve azot emisyonlarını azaltmaya yönelik düzenlemeler nedeniyle politikacıların evlerinin önünde protesto gösterileri düzenlemişti. Dünyanın en büyük tarım ihracatçılarından biri olan ülkede tarım sektörü, toplam azot emisyonlarının yaklaşık yarısından sorumlu tutuluyor. Hükümet hayvan çiftliklerini satın almak ve kapatmak da dahil "sert önlemler" alması gerektiğini söyledi ve kesintilere gitti. Çiftçiler, adil davranılmadığını belirterek önceki hükümet politikalarının çiftçileri genişlemeye teşvik ettiğini ancak şimdi borç yükü altındaki çiftçilere operasyonlarını küçültmeleri gerektiğinin söylenmesine tepki gösterdi. Protestolar, çiftçilere tarım politikasında daha fazla söz hakkı vaat eden sağcı siyasi parti BoerBurgerBeweging'in (BBB) kurulmasına yol açtı. BBB, 2023 yılında eyalet seçimlerini kazandı ve Senato seçimlerinin ardından Hollanda Senatosu'nda en fazla sandalyeye sahip parti oldu.

ALMANYA

Almanya'da ise ortalama bir işletme için yılda 3 bin avroya euroya varan yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak kaldırılması planlarına karşı öfke giderek artıyor. Aralık ayından bu yana sokaklara dökülen çiftçilere pazartesi günü Berlin'de çevre hakları için mücadele edenler de katıldı. Caddeler ağır vasıtalarla kaplandı. Çiftçiler, yeşil ve genetiği değiştirilmemiş tarımı desteklediklerini ancak bunun sübvansiyonlarla ya da en azından ürettikleri gıda için adil bir fiyatlandırmayla birlikte gelmesi gerektiğini söylüyorlar. 

ROMANYA

AB'nin doğusunda Polonya, Romanya, Slovakya, Macaristan ve Bulgaristan'da da Ukrayna'dan gelen düşük fiyatlı tahılların yarattığı haksız rekabet tepki çekiyor. 

Romanya'da zorunlu trafik sigortasına yapılan zamlar, gelir vergisinin artırılması ve akaryakıt fiyatlarının yükselmesine tepki gösteren çiftçiler ve kamyon sürücüleri, 10 Ocak'ta ana yollarda trafiği engelleyerek başlattıkları protestoları başkent Bükreş'e genişletti. Romanya ve Bulgaristan'da sınır kapıları traktör ve kamyonlar tarafından kapatıldı.

Protestolar önümüzdeki haftalarda İspanya ve İtalya'nın da harekete katılmasıyla daha da yayılabilir. 

AVRUPA KOMİSYONU GÖRÜŞMELERE BAŞLAYACAK

Avrupa Komisyonu'nun perşembe günü çiftçi sendikaları, tarım işletmeleri ve uzmanlarla görüşmelere başlaması bekleniyor. Gerginlik artmaya devam ederken, haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde tarım, AB genelinde önemli bir gündem maddesi haline geliyor. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Ormanlarını savunan İkizköylüler ifadeye çağırıldı

SONRAKİ HABER

Ölen çocuğun vücudunda darp izleri tespit edilince anne-baba gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa