Almanya'da demiryolu grevi sürüyor
Almanya'da toplu sözleşme görüşmelerinde yaşanan anlaşmazlık üzerine 6 günlük uyarı grevine çıkan makinistlerin eylemleri devam ediyor.
Fotoğraf: Evrensel
Alman Makinistler Sendikası'nda (GDL) örgütlü makinistlerin, toplu sözleşme görüşmelerinde Deutsche Bahn (DB) yönetiminin taleplerine olumlu yanıt vermemesi üzerine başlattıkları 6 günlük uyarı grevi devam ediyor. GDL daha müzakereler başlamadan önce taleplerini kamuoyuna duyurmuştu. Müzakere sürdüren taraflar dört kez masaya oturmuş olmalarına rağmen DB yönetimi bu taleplere uygun bir yanıt vermedi. Müzakere masasındaki anlaşmazlığın çözümüne yardımcı olmak yerine GDL'yi suçlayan DB, grevi önlemek için hukuki yollar denemeye çalışıyor.
Makinistler 25 Ocak'tan itibaren ülke genelinde eylemler yaparak uyarı grevini başlattılar. Eylemlerden biri de saat 11.00’de Hamburg merkez tren garında oldu. Yaklaşık 100 kadar makinist tren garında bir miting düzenledi ve taleplerini kararlıca savunmaya devam edecekleri mesajını verdi. Eyleme Hamburg DİDF ve IJV-Enternasyonel Gençlik derneği üyeleri de katılarak makinistlerin taleplerini ve grevini desteklediler.
Eylemde GDL Başkan Yardımcısı Lars Jedinat, medyanın sendika karşıtı tutumunu da eleştirerek, “Müzakereden kaçmıyoruz ama işçilerin haklarından da vazgeçmiyoruz. Alman Demiryolları yönetimi utanmaz şirket gelirlerini kendi ceplerine aktarıyorlar. Bu yetmez gibi, demokratik haklarımıza da saldırıyor. Taleplerimizde ısrarlı olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Gazetemize konuşan işçiler de, aralarında büyük bir birlik ve kararlılık olduğuna dikkat çekerek, grevle ilgili kamuoyunu yanıltma çabalarına tepkilerini dile getirdiler. Grev nedeniyle işçilerin ve sendikanın suçlanmasının bireycilik ve rekabetçilik anlamına geldiğine dikkat çeken işçiler, "Biz halka karşı değil onlar için de mücadele ediyoruz” dediler.
Makinistlerin grevini desteklemek için bir açıklama yapan Demonratik İşçi Dernekleri Fedarasyonu (DİDF) da, "Sermayesinin tamamı devlete ait olan bir şirketin çalışanlarına ve sendikalarına bu şekilde davranması kabul edilemez! Makinistlerin talepleri ne 'gerçek dışı' ne de 'gerçekleştirilmesi imkansız' veya 'sorumsuzca' değildir! Bu nedenle DIDF olarak demiryolu işçilerinin kesinlikle haklı grevini destekliyor ve tüm talepleriyle dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz” ifadelerine yer verdi.
GDL, toplu sözleşme görüşmelerinde aylık 555 avro ücret artışı, çalışma sürelerinin beş günle sınırlandırılması ve ardından 48 saatlik bir dinlenme süresinin yanı sıra vardiyalı çalışanlar için de haftalık çalışma süresinin 38'den 35 saate indirilmesini talep ediyor.
Makinistler geçtiğimiz hafta da üç günlük bir grev yapmış ve Almanya genelin tren seferleri yapılamamıştı. 6 günlük grev boyunca özel firmalar tarafından işletilen hatlar dışında yakın ve uzak mesafedeki tüm tren seferleri yapılamayacak. (Hamburg/EVRENSEL)