Uluslararası Adalet Divanı soykırım iddiaları “makul seviyede” dedi ancak ateşkes çağrısı yapmadı
Uluslararası Adalet Divanı Güney Afrika'nın İsrail aleyhine açtığı soykırım davasını düşürmeyeceğini açıkladı. Mahkeme soykırım iddiaları “makul seviyede” dedi ancak ateşkes çağrısı yapmadı.

Fotoğraf: Dursun Aydemir/AA
İLGİLİ HABERLER

İsrail’in soykırım davası: Duruşmada neler olacak?

İsrail soykırımı davası başladı: İsrail saldırıları soykırım niyeti taşıyor, derhal durdurulmalı!

Uluslararası Adalet Divanı Gazze’de soykırıma karşı ne yapabilir?
Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in soykırımı önlemek için her türlü tedbiri alması gerektiğine karar verdi. Açık bir ateşkes çağrısı yapmayan mahkeme, İsrail aleyhine ileri sürülen iddiaların “makul seviyede” ispatlandığına hükmetti. İsrail'in 1 ay içerisinde soykırımı önlemek için aldığı tedbirlere ilişkin Divan'a rapor sunmasını talep etti.
Güney Afrika’nın İsrail’i Gazze Savaşı’nda soykırım yapmakla suçladığı dava Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda görüldü. Ara kararını açıklayan Uluslararası Adalet Divanı Güney Afrika'nın ihtiyati tedbir talebini kabul etti.
İSRAİL'İN DAVANIN REDDİ TALEBİ KABUL EDİLMEDİ
Mahkeme Başkanı Joan Donoghue, UAD'nin Gazze'de yaşanan insani trajedinin son derece farkında olduğunu ve can kayıplarından derin endişe duyduğunu bildirdi. İsrail'i Gazze'de soykırım yapmakla suçlayan davayı düşürmeyeceğini açıklayan Donoghue, İsrail'e yönelik bazı iddiaların Soykırım Sözleşmesi hükümleri kapsamına girdiğini ifade etti.
"İDDİALAR MAKUL SEVİYEDE İSPATLANDI"
Uluslararası Adalet Divanı, İsrail aleyhine ileri sürülen iddiaların “makul seviyede” ispatlandığına hükmetti. Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in askeri operasyonunun çok sayıda ölüm ve yaralanmaya yol açmasının yanı sıra evlerin büyük oranda yıkılmasına, nüfusun zorla yerinden edilmesine ve sivil altyapıya büyük zarar vermesine yol açtığını belirtti.
Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in saldırılarına maruz kalan Filistinlilerin Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesindeki "korunan grup" tanımını karşıladığını, Gazze’deki felaket boyutundaki insani durumun, tedbir kararı vermesini gerektirecek düzeyde “acil tehlike” teşkil ettiğini kaydetti.
Uluslararası Adalet Divanı, "İsrail devleti Gazze'de ve Gazze'ye karşı yürüttüğü askeri operasyonları derhal durdurmalı" diyerek İsrail'in Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki fiillerin işlenmesini önlemek için tüm tedbirleri alması gerektiğine hükmetti.
İHTİYATİ TEDBİR KARARI VERİLDİ: İSRAİL'DEN RAPOR İSTENDİ
Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in soykırımı önlemek için her türlü tedbiri alması gerektiğine karar verdi.
Açık bir ateşkes çağrısı yapmayan mahkeme İsrail'den askeri operasyonları durdurmasını da istemedi. Mahkeme "askeri operasyonların soykırım sözleşmesini ihlal etmeyecek seviyeye getirilmesini", "temel ihtiyaçların karşılanması için elindeki tüm gücü kullanmasını", "Filistinlileri aşağılayacak açıklamaların yapılmamasının engellenmesini" istedi.
Mahkeme, İsrail'in 1 ay içerisinde soykırımı önlemek için aldığı tedbirlere ilişkin Divan'a rapor sunmasını talep etti.
January 26, 2024
Güney Afrika Dışişleri Bakanı duruşma sonrası yaptığı açıklamada "Her gün Gazze'de insanlar öldürülüyor, açıkta uyuyor, yiyecek, su ve enerjiden mahrum kalıyor, bu nedenle onların yanındayız ve umutlarını kaybetmemeye çağırıyoruz" dedi. Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı, "Bugün, uluslararası hukukun üstünlüğü açısından kesin bir zafere ve Filistin halkının adalet arayışında önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor. Güney Afrika, İsrail'in daha önce tehdit ettiği gibi bu kararın uygulanmasını engelleyecek eylemlerde bulunmayacağını, bunun yerine, yapması gerektiği gibi, ona tam olarak uymak için harekete geçeceğini umuyor." değerlendirmesinde bulundu.
HAMAS'TAN İLK YORUM: ÖNEMLİ BİR GELİŞME
Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Sami Ebu Zuhri mahkemenin kararını İsrail'in izole edilmesine ve Gazze'de işlediği suçların ifşa edilmesine katkıda bulunan önemli bir gelişme olarak nitelendirdi. Reuters'a konuşan Ebu Zuhri, İsrail'in mahkeme kararlarını uygulanması için baskı yapılması çağrısı yaptı.
Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki de "Tüm devletleri, İsrail dahil, BM'ye bağlı Uluslararası Adalet Divanı'nın verdiği ihtiyati tedbir kararlarının uygulanmasını sağlamaya çağırıyoruz. Bu bağlayıcı bir yasal yükümlülüktür." açıklaması yaptı.
NETANYAHU: SAVAŞ SÜRECEK
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bir video açıklaması yayımlayarak İsrail'in "eşi benzeri olmayan haklı bir savaş" verdiğini iddia etti, "İsrail'in uluslararası hukuka bağlı kalarak kendisini ve vatandaşlarını savunmaya devam edeceğini" söyledi. Netanyahu, “Her ülke gibi İsrail’in de kendini savunma hakkı doğaldır. Bu temel hakkı reddetme girişimi, Yahudi devletine karşı açık bir ayrımcılıktır ve bu haklı şekilde reddedilmektedir. İsrail’e karşı soykırım suçu atfetmek sadece yanlış değil, şoke edicidir ve tüm iyi insanlar bunu reddetmelidir.” ifadelerini kullandı.
Mahkeme soykırıma ilişkin incelemesini davanın esasına ilişkin safhada gerçekleştirecek. Divan, hükmettiği kararları BM’nin ilgili kurumlarına da tebliğ ediyor ve İsrail, Divan'ın muhtemel tedbir kararına uymazsa bu durumda Güney Afrika konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne taşıyarak Divan kararının uygulanması için harekete geçilmesini talep edebiliyor.
İSRAİLLİ BAKAN, UAD'Yİ "ANTİSEMİTİZM" İLE SUÇLADI
İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, ülkesi aleyhinde açılan soykırım davasında ihtiyati tedbir kararı alan UAD'yi “antisemizm” ile suçladı.
Tedbir kararına ilişkin yazılı açıklama yayımlayan Ben Gvir, UAD’yi “Yahudi karşıtlığı” ile suçlayarak, "Lahey'deki antisemit mahkemenin kararı, önceden bilineni kanıtlıyor: Bu mahkeme adalet değil, Yahudi halkına yönelik zulüm arıyor. Holokost sırasında sessiz kaldılar, bugün de ikiyüzlü bir şekilde devam ederek bir adım daha atıyorlar” ifadelerini kullandı.
Filistinlilere yönelik ırkçı, ayrımcı eylem ve söylemleriyle tanınan İsrailli Bakan, “İsrail devletinin varlığını tehlikeye sokan kararlara kulak asılmamalı ve tam zafere kadar düşmanı yenmeye devam etmeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.
ERDOĞAN: TAKİPÇİSİ OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ
UAD'nin kararının ardınan açıklama yapan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Filistinli masum sivillere yönelik işlenen savaş suçlarının cezasız kalmaması için sürecin takipçisi olmayı sürdüreceğiz" dedi.
Karar sonrası X (eski adıyla Twitter) hesabından açıklama yayımlayan Erdoğan şu ifadeleri kullandı:
"Uluslararası Adalet Divanında Gazze'deki insanlık dışı saldırılarla ilgili alınan ihtiyati tedbir kararını değerli buluyor, memnuniyetle karşılıyorum. Filistinli masum sivillere yönelik işlenen savaş suçlarının cezasız kalmaması için sürecin takipçisi olmayı sürdüreceğiz.
Soykırım Sözleşmesi'ne taraf ülkeler için bağlayıcı olan bu kararın; İsrail'in kadın, çocuk, yaşlı ayırt etmeden gerçekleştirdiği saldırılarının artık bir son bulmasına vesile olmasını diliyoruz. Türkiye olarak ateşkesin tesisi ve kalıcı barışa giden yolun temini adına tüm gücümüzle çalışmaya ve Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz."
January 26, 2024
GÜNEY AFRİKA HANGİ TEDBİRLERİ TALEP ETTİ?
Güney Afrika, Divan'dan, İsrail'in;
- Gazze'deki askeri operasyonları derhal durdurmasına,
- Kontrolü altındaki herhangi bir grup tarafından, Gazze'deki herhangi bir askeri operasyonu ilerletecek adımlar atmamasına,
- Filistinlilere yönelik soykırımın önlemesi için gerekli tüm makul tedbirleri almasına,
- Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesi kapsamına giren her türlü eylemden kaçınmasına,
- Yerlerinden edilenlerin evlerine dönerek yeterli gıda, su, yakıt, tıbbi ve hijyen malzemeleri, barınak ve giysi dahil olmak üzere insani yardıma erişiminin sağlamasına,
- Soykırıma karışanların cezalandırılmaları için gerekli adımları atmasına,
- Soykırımın delillerini muhafaza etmesine ve bu amaçla gelen uluslararası görevliler ve diğer yetkililerin Gazze'ye erişimini engellememesine,
- Verilen tedbirleri uyguladığına ilişkin Divan'a düzenli rapor sunmasına,
- Davayı zorlaştıracak veya uzatacak eylemlerden kaçınmasına hükmetmesini istiyor.
(DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et