Özel sektör öğretmenlerinin taban maaş talepleri ve çalışma koşullarının zorlukları Meclis gündeminde
DEM Parti Milletvekili Özgül Saki özel sektör öğretmenlerle ilgili soru önergesinde, “Özel sektör öğretmenlerinin taban maaş talepleri derhal yeniden düzenlenmeli, özlük hakları sağlanmalı” dedi.

Fotoğraf: Özgül Saki
Özel sektör öğretmenlerinin taban maaş talepleri ve çalışma koşullarının zorluklarıyla ilgili soru önergesi veren DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki; “Özel sektör öğretmenlerinin taban maaş talepleri derhal yeniden düzenlenmeli, öğretmenlik mesleğinin ticari amaçlara bağlı olmayan, patronların keyfine bırakmayan ve özlük haklarının eksiksiz sağlayan koşullar oluşturulmalıdır” dedi.
Saki, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından cevaplandırılmasını istediği soru önergesinde, örgün eğitim hakkının siyasi iktidar döneminde kamusal niteliğinden tamamen uzaklaştırıldığına dikkat çekerek; “2014 yılında başlayan özel teşvikler, destek ve vergi indirimleri özel okulların sayısını katlamıştır. Eğitim ile hiçbir ilgisi olmayan farklı iş kollarındaki sermayedarlar özel okullar açmış, bu okulları ticarethane gibi işletmeye başlatmışlardır. Eğitim hakkının piyasalaşması eğitim olanaklarına erişimde eşitsizliği artırmakla kalmamakta, çoğunlukla KPSS sonrası yapılan mülakatlar nedeniyle ataması yapılmadığı için özel kurumlarda çalışmak zorunda bırakılan yüzbinlerce öğretmenin emeğinin ağır bir biçimde sömürüsünü de beraberinde getirmektedir” dedi.
"ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİ DERİNLEŞEN SÖMÜRÜ KOŞULLARIYLA KARŞI KARŞIYA"
Özel okul, kurs, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki eğitim emekçilerinin belirsiz, keyfi ve sömürünün derinleşmesinin önünü açan çalışma koşulları ile karşı karşıya olduğunun altını çizen Saki şu ifadeleri kullandı; “4857 sayılı kanuna bağlı olarak belirli iş sözleşmeleri yapılarak uzun çalışma saatleri, düşük ücretler, güvencesiz ve kayıt dışı çalıştırılan öğretmenlerin, ülkedeki ağır ekonomik çöküş ve enflasyonla birlikte geçinme imkanları kalmamıştır. Kıdem ve ihbar tazminatı gibi özlük hakları gasp edilen özel sektör öğretmenleri; çalışma koşullarına ve sefalet ücretine itiraz edip hak aradıklarında ise belirli süreli sözleşmenin yenilenmeyeceği ve işten atılma tehdidiyle karşılaşmaktadırlar. Tazminat hakkının ortadan kalkması için bu sözleşmeler 10 aylık sürelerle sınırlandırılmakta ve öğretmenlerin işi bırakmaması için senetler imzalatıldığı iddia edilmektedir.
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerini işleten patronların devletten her bir çocuk için her ay 4692 TL alırken; her gün en az 8 seans derse giren öğretmenlere ders başı en fazla 70 TL verdiğine işaret eden Kıran; “Özel sektör öğretmenlerine Şubat ayında zamlı ücret ödenmesi gerekirken zamlı maaş açıklaması çeşitli bahanelerle patronlarca ertelenmeye çalışılmaktadır.”
"TABAN MAAŞ DÜZENLEMESİ YAPILMALI"
Bir önceki 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda yer alan ‘öğretmenin sözleşmede yer alan maaşı resmi okullarda çalışan öğretmenin taban maaşından daha düşük gösterilemez’ maddesinin kaldırılmasının özel sektör öğretmenlerinin yaşadığı emek sömürüsünün temel sebeplerinden olduğunu vurgulayan Saki; "Yürürlükte bulunan 5580 Sayılı Özel öğretim Kurumları Kanunu patronların can simidi olmuş; öğretmenlerin oldukça düşük ücretlerle sömürülmesine, haklarından yoksun bırakılmasına, belirli süreli sözleşmelerle mevsimlik işçi pozisyonuna sürüklenmesine yol açmıştır.
Kamudaki öğretmenlerin dahi aldığı ücretler ve çalışma koşulları iyileştirilmesi gerekirken Özel sektör öğretmenleri çok daha düşük ücretlerle çalıştırılmaktadır. Eşit ücret almayan, ek ders, etüt gibi etkinlikler için ayrıca ücret ödenmeyen, her türlü mobbinge maruz kalan Özel sektör öğretmenlerinin taban maaş talepleri derhal yeniden düzenlenmeli, öğretmenlik mesleğinin ticari amaçlara bağlı olmayan, patronların keyfine bırakmayan ve özlük haklarının eksiksiz sağlayan koşullar oluşturulmalıdır” ifadelerini kullandı.
YUSUF TEKİN’İN CEVAPLANDIRILMASI İSTENEN SORULAR
- Özel okul, kurs ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki asgari ücretle çalıştırılan öğretmenlerin sayısı kaçtır?
- Özel okul, kurs ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki asgari ücretin bile altında cüzi bir ücretle, esnek ve güvencesiz çalıştırılan kaç öğretmen vardır? Bakanlık olarak bu kurumların denetimini yapıyor musunuz?
- MEB’e bağlı olmasına rağmen adeta ticarethaneye dönüşmüş özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenler niçin yok sayılmaktadır? Sömürünün dayanağı olan okulların kolayca açılabilmesinin önlenmesi için bir düzenleme yapılacak mıdır?
- Özel sektör öğretmenlerine işi bırakmamaları için senet imzalatıldığı iddiaları Bakanlığınızca araştırılmış mıdır?
- Taban maaş düzenlemesiyle kamuda çalışan kadrolu öğretmenlerle sözleşmeli ve özel kurumlarda çalışan öğretmenlerin aldıkları maaş arasındaki adaletsizliği giderecek misiniz?
- Anadilde, ücretsiz, bilimsel, laik ve demokratik bir eğitim anlayışı yerine eşitsiz, ticarileşen, dinselleşen bir eğitim politikası yürütmeye devam edecek misiniz? (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et