27 Ocak 2024 14:42

İstinaf cezayı onadı: Şebnem Korur Fincancı davasında aynı senaryo

TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya verilen 2 yıl 8 ay 15 günlük hapis cezası onandı. Karar Yargıtaya taşınacak.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya, ‘Silahlı terör örgütü propagandası yapmak’ gerekçesiyle verilen 2 yıl 8 ay 15 günlük hapis cezası onandı. Karar, Fincancı’nın avukatları tarafından Yargıtaya taşınacak. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi (istinaf), Fincancı’ya, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezası kararına yönelik temyiz incelemesini tamamladı. İstinaf, yerel mahkemenin hükmünde değerlendirmenin yerinde olduğuna karar vererek temyiz başvurusunu esastan reddetti.

"HAKSIZ BİR KARAR"

Davanın başından itibaren siyasi olduğunu dile getiren Fincancı’nın Avukatı Meriç Eyüboğlu, istinafta cezanın onaylanmasının da aynı senaryonun devamı niteliğinde olduğuna dikkat çekerek “Siyasi iktidarın yargıya açık talimatlarıyla başlayan bir dava sürecinde hukuki değerlendirme yapmak ta anlamlı değil. Ama yine de kararı temyiz için Yargıtaya taşıyacağız. Ve belki Türkiye’de halen yargıçlar vardır umuduyla temyiz aşamasında bu haksız kararın bozulmasını bekleyeceğiz. Kesinleşmiş bir karar yok. Yeni bir şey, sürpriz yok sadece bu kararın zamanını bekliyorduk” dedi. 

"HUKUKA AYKIRI BİR SÜREÇ İŞLİYOR"

Olayın ilk başladığı zaman Fincancı’nın uluslararası bir konferans için yurt dışında olduğu bir dönemde büyük bir linç kampanyası başlatıldığını hatırlatan Av. Eyüboğlu “Ve Fincancı tutuklanacağını bildiği halde ülkeye döndü. O günlerde tutuklanacağını ön görmüştük. Bugün de aynı noktadayız. Kendisi tüm bunlara rağmen Türkiye’ye geldi” dedi.  En baştan beri hukuka aykırı bir süreç yaşandığını dile getiren Av. Eyüboğlu “Fincancı ülkeye geldiğinde ise kötü muameleye maruz kaldı, tutuklandı, cezaevleri arasında getirildi götürüldü ve en başta ön gördüğümüz gibi hakkında ceza da verildi” dedi. Ülkede yargının ne kadar siyasallaştığını bildiklerini ama buna rağmen mevcut hukuk içinde bile onlarca AYM ve Yargıtay kararı olduğuna dikkat çeken Av. Eyüboğlu “Propaganda suçunun cezaya dönüşmesi için şiddete özendirmesi ve teşvik etmesi gerekiyor. Ama burada böyle bir durum yok. Emsal kararlara aykırı biçimde bir tiyatroya tanıklık ettik ve bu süreç cezayla tamamlandı” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Anneleri işkenceyle katledilen Cemal Akar’ın faillerini sordu

SONRAKİ HABER

Özak işçilerine ziyaretler sürüyor: Türkiye’de hakkını arayan işçilere örnek oldular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa