27 Ocak 2024 15:54

Foça’da iptal edilen taş ocağı sahasını Kültür Bakanlığı SİT ilan etti

İzmir Foça Kocamehmet Köyünde iptal edilen taş ocağı sahasını Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu arkeolojik SİT alanı ilan etti.

Fotoğraf: Ömer Atilla

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir’in Foça ilçesi Kocamehmetler köyüne 850 metre uzaklıktaki Işıklar mevkiinde açılması planlanan ve halkın itirazları üzerine iptal edilen taş ocağı proje alanında yakın çağ dönemine ait arkeolojik kalıntılar tespit edildi. Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformunun, gönüllü arkeologlardan oluşan bir ekiple yaptığı çalışmalar sonucunda bulunan alanı İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu (KVKK) Bölge Müdürlüğü, bölgeyi arkeolojik SİT alanı ilan etti. 

ANTİK TAŞ OCAĞI VE SUYOLU BULUNDU

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlattığı bölgenin korunması için mücadele eden yöre halkı uzun süredir protestolarda bulunuyordu. Platform gönüllülerinin tespit ettiği ve uzmanlar tarafından yapılan incelemede antik dönem taş ocakları, antik su kaynağı ve suyolu tespit edildi.

Kocamehmet köyünü tehdit eden taş ocaklarına karşı mücadele eden Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformunun ısrarlı çabaları sonucu ÇED süreci başlarken Kültür ve Turizm Bakanlığı bölgede bulunan antik taş ocağı ve antik suyolu nedeniyle böyleyi SİT alanı ilan edildi.

3. DERECE SİT İLANI

Kocamehmetler Işıklar Mevkiinde bulunan alanda, antik taş ocaklarının çıktığı bölge 3’üncü derece arkeolojik SİT ilan edilirken, antik su kaynağı ve suyolu kalıntıları ise birinci grup korunması gereken taşınmaz olarak ilan edildi. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından tapuya şerh düşüldü.

“BÖLGEYE KORUMA KALKANI”

SİT kararının ardından gazetemize açıklama yapan Platform Yürütmesi, “Kültür Bakanlığı’nın SİT kararı önemli noktaları içeriyor. Bu alanda Belediye veya Valilik inşaat izni vermeden önce ilgili müze müdürlüğü uzmanları tarafından sondaj kazısı gerçekleştirilmesi gerekiyor. Sondaj sonuçlarına ilişkin raporun kültür varlığının bulunması halinde varsa kazı başkanının görüşleri ile birlikte müze müdürlüğünce koruma kuruluna iletilip kurul kararı alındıktan sonra uygulamaya geçebilecek. Bu Kocamehmetler köyünün ve çevresinin koruma kalkanı altına alındığı anlamına geliyor” dedi.

“TAŞ OCAĞI AÇILAMAYACAK”

Kocamehmetler köyünde açılmak istenen taş ocakları projelerinin bu kararla açılamayacağını belirten Platform Yürütmesi, “Bu alanda, taş, toprak, kum vb. alınmamasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocaklarının açılmamasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzemenin dökülmemesi anlamına geliyor. Köyün içine kadar girmiş, insan ve çevre sağlığına zarar verecek nitelikte faaliyet yürüten iki taş ocağıyla ilgili açılan dava dosyası var. Sürmekte olan taş ocağı dava dosyalarına SİT kararını ekleyerek bölgenin tamamen taş ocaklarından kurtulmasını amaçlıyoruz” diye ekledi.

ÖNCEKİ HABER

Esenyalı’da bir yılda 4 bini aşkın yoksulluk ve şiddet başvurusu: Devlet kadınları yarı yolda bırakıyor

SONRAKİ HABER

"30 yılda tarım alanları Türkiye geneli yüzde 13, Antalya'da yüzde 15 azaldı"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa