Adana Ekoloji Platformu: Merkeziyetçiliğe karşı yerel yönetimlerin güçlendirilmesini istiyoruz
Adana Ekoloji Platformu tarafından "Nasıl bir yerel yönetim anlayışı istiyoruz" açıklamasında; “Merkeziyetçiliğe karşı yerel yönetimlerin güçlendirilmesini istiyoruz" denildi.
Fotoğraf: Evrensel
Adana Ziraat Mühendisleri Odasında bir araya gelen Adana Ekoloji Platformu, 31 Mart Yerel Seçimlerinde Adana Büyükşehir Ve İlçe Belediyelerinde nasıl bir yerel yönetim anlayışı istiyor? Konulu basın açıklaması düzenledi.
Adana Ekoloji Platformu sözcülerinden Yaşar Gökoğlu, 2023 yılının gelmiş geçmiş en sıcak yıl ilan edildiğini hatırlatarak; “Konuyu takip eden bizler için 10 senedir sıcaklık giderek artıyor ve sadece bu yıla özel değil,2015, 2014 yıllarında da gelmiş geçmiş en sıcak yıl ilan ediliyordu. Müdahale edilmesi gereken, durdurulması gereken ters bir gidiş var. Kim yapacak bu müdahaleyi? Bu müdahaleyi zaten sorunu çıkaranlar yapmıyor mu? Şöyle örnek vereyim, hayvan haklarını koruma derneğinin bir toplantısında başkanlığı yürüten kişinin bir kasap olduğunu düşünün” dedi.
“YEREL YÖNETİMLERİN GÜÇLENDİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Gökoğlu imar planlarının belediyenin asli işi olmasına rağmen, Bakanlığın depremi bahane ederek imar planları yaptığını, rezerv alanları ilan ettiğini vurgulayan Gökoğlu şunları söyledi; “TOKİ alanı deniliyor, resmen kentlerin planlarını bakanlık yapıyor. Bu kadar anormal bir durum olamaz. Bunu vurgulayarak kayyum konusuna gelmek istiyorum. Demokrasi halk oyu diye kutsuyorlar, halk bir belediye başkanı seçmiş hiçbir şey yokken ortada, ben seni sevmedim diyerek Kaymakamı Valiyi kayyum atıyorlar. İzah edilemez bir durum. Böyle bir merkeziyetçiliğe karşı biz yerel yönetimlerin güçlendirilmesini istiyoruz.”
“ÖNCE BELEDİYE İŞÇİLERİNİN FİKRİ ALINMALI”
Belediyelerin bir çalışmayı yapmadan önce çalışanların fikrini alması gerektiğinin altını çizen Gökoğlu, “O kadar kolay ki, çünkü örgütlüler, sendikaları var, sendika iş yeri temsilcileri var. Çok kolay değil mi bunu yapmıyorlar işte. DİSK’e bağlı Genel İş tanıdığımız bildiğimiz sendika ama bir türlü olmuyor. Ekoloji konularıyla emek konularının, emek mücadelesinin kesiştiği yerlerden biridir bu bunu çözmeye çalışacağız. Bu üzerinde durulması gereken bir konudur “vurgusu yaptı.
“ADANA GİBİ BİR ŞEHRİN SÜNGER ŞEHRİ OLMASI LAZIM”
Adana gibi bir şehrin sünger şehir olması gerektiğini ifade eden Gökoğlu, “Yağışın toprakla buluşması lazım, taş yol olunca su toprakla direkt buluşur ama asfalt öyle değil, doğrudan kanalizasyona gider, yağmur suyuyla atık su çoğu yerde beraber toplanılıyor, bazı projelere başladılar ama tamamlayamadılar. Yağmur suyu ayrı ayrı toplanamadığı için arıtma tesislerine gidiyor. Bu belediyeleri asfalt politikasından vazgeçirmek lazım” dedi. (Adana/EVRENSEL)