Almanya ve Hollanda da "Hamas'a destek" iddialarının ardından UNRWA'ya desteğini askıya aldı
İsrail'in BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının bazı çalışanlarının Hamas'a destek verdiği iddiası üzerine İsrail'e silah satan ülkeler UNRWA’ya desteğini bir bir askıya aldı.
Fotoğraf: RomanDeckert/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0
İsrailli yetkililerin Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) bazı çalışanlarının Hamas'a destek verdiği iddiası üzerine Almanya, Gazze'deki UNRWA’ya geçici olarak yeni fonların onaylanmayacağını duyurdu. Hollanda'da UNRWA'ya finansal desteğini askıya aldı. Daha önce de Finlandiya, Avustralya, İngiltere ve ABD, UNRWA'ya yönelik finansal desteğini durdurma kararı aldıklarını açıklamıştı. Bu ülkelerin İsrail'e silah satan ülkeler olması dikkat çekti.
İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, daha fazla ülkenin Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) yardımlarını kesmesini istedi. Katz, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, UNRWA'yı "silahlı Hamas mensuplarına sığınak sağlamakla" suçladı. İsrailli bakan, "ABD, Kanada, Finlandiya, Avustralya, İtalya ve İngiltere, personelinin 7 Ekim olaylarına karışması nedeniyle UNRWA'ya fon sağlamayı durdurdu. Daha fazla ülkeyi bu çabalara katılmaya çağırıyorum." ifadelerini kullandı. UNRWA'nın yönetiminin görevden alınması ve faaliyetlerine ilişkin kapsamlı soruşturma yapılması gerektiğini savunan Katz, "Gazze'nin yeniden inşası sürecinde, UNRWA'nın yerini gerçek anlamda barış ve kalkınmaya adanmış kuruluşların alması gerektiğini" iddia etti.
Bu çağrı üzerine Almanya ve Hollanda'da da UNWRA'ya desteklerini askıya aldıklarını duyurdu. Almanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, UNRWA'nın rolünün Filistin halkına temel hizmetlerin sağlanması bakımından hayati önem taşıdığı belirtildi. Açıklamada, bundan dolayı UNRWA’nın çalışanları hakkındaki iddialar karşısında hemen harekete geçmesinin ve UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarin'in derhal önlemler almasının doğru olduğu aktarıldı.
"Almanya, soruşturma bitene kadar diğer donör ülkelerle koordinasyon içinde Gazze'deki UNRWA için geçici olarak yeni fonlar onaylamayacak. Zaten şu an için yeni taahhütlerde bulunmuyor." ifadesi kullanılan açıklamada, insani yardımlara devam edileceği, birkaç gün önce Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne ve BM Çocuklara Yardım Fonu’na (UNICEF) yapılan desteğin 7 milyon avro arttırıldığı bilgisi paylaşıldı. Açıklamada, 7 Ekim'den bu yana UNRWA üzerinden sağlanan insani yardımlarla ve kalkınma işbirliği fonlarıyla Gazze Şeridi'ndeki insanlara ve özellikle güneye kaçan ailelere su, gıda, acil barınma, hijyen gibi temel ihtiyaçlar ile tıbbi malzemelerin finanse edildiği kaydedildi.
Hollanda, Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, UNRWA çalışanlarının Hamas'a destek verdiği iddialarına ilişkin araştırmanın sonucunun beklendiği belirtildi. Açıklamada, suçlamaların ciddi olduğu ve araştırma sürecinde UNRWA'ya finansal desteğin askıya alındığı ifade edildi. Bunun yeni talepler için de geçerli olduğu aktarılan açıklamada, Gazze'deki sivil halka başka yollarla insani yardım sağlamaya devam edileceği kaydedildi.
"DESTEĞİN KESİLMESİ, YARDIM ÇALIŞMALARININ SONLANMASINA YOL AÇABİLİR"
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Lazzarini, "Dokuz ülke UNRWA'ya yönelik fonlarını geçici olarak askıya almıştır. Bu karar, başta Gazze Şeridi olmak üzere bölge genelinde devam eden insani yardım çalışmalarımızı tehdit etmektedir" ifadesini kullandı.
UNRWA'nın şeffaf ve bağımsız soruşturma talep ettiğini belirten Lazzarini, UNRWA'nın Gazze'deki başlıca insani yardım kuruluşu olduğunu ve 2 milyondan fazla insanın "hayatta kalmak için bu kuruluşa ihtiyaç duyduğunu" belirtti. Lazzarini, "Özellikle bölgede savaş, yerinden edilme ve siyasi krizlerin yaşandığı bir dönemde, bazı kişilere yönelik suç teşkil eden iddialar nedeniyle bir kuruluşa ve hizmet ettiği tüm topluma yaptırım uygulamak son derece sorumsuzca olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Ülkelerin desteklerini geçici süreyle kesmesinin bölgedeki insani yardım faaliyetlerinin sona ermesine neden olabileceğini belirten Lazzarini, ülkeleri bu kararlarını gözden geçirmeye çağırarak Gazze'deki insanların yaşamının buna bağlı olduğunu vurguladı.
AYNI ÜLKELER İSRAİL’E, FİLİSTİNLİLERİ ÖLDÜREN SİLAHLARI SATIYOR
Filistinlilere mali yardımı kesen ülkelerin sadece son üç buçuk ayda çoğu çocuk ve kadın 26 bin Filistinliyi öldüren İsrail’e silah satan ülkeler olması ise şaşırtıcı değil. Stockholm’de bulunan Barış Enstitüsünün (SIPRI) verilerine göre İsrail, 2011-2020 yılları arasında silahların yüzde 70’ini ABD’den, yüzde 24’ünü Almanya’dan, yüzde 6’sını İtalya’dan ve yüzde 0,.5’ini Kanada’dan aldı.
İngiltere de 2015’ten bu yana tekli lisans adı altında 621 milyon doların üzerinde silah satışını onaylamış durumda. Şirketlerin açık lisanslar altında çok daha fazla ihracat yaptığı tahmin ediliyor. Bu, ABD’de üretilip İsrail’e satılan F-35 savaş uçaklarına on milyonlarca sterlin değerindeki temel ekipman katkısını da içeriyor.
Şu anda İngiltere’de İsrail’e satılan silahlar konusunda açılmış bir dava da sürüyor. İnsan hakları örgütlerinden oluşan bir koalisyonun İngiltere Yüksek Mahkemesine aralık ayında açtığı davada İngiliz hükümetinin İsrail’e askeri parça ve silah satışını sürdürme kararının incelenmesi talep ediliyor.
NE OLMUŞTU?
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail yetkililerinin UNRWA personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına ilişkin iddialarının acilen soruşturulmasını istemişti. UNRWA, İsrail'in iddialarının ardından harekete geçerek, bazı personelini işten çıkarmış ve iddialara yönelik soruşturma başlatmıştı.
Finlandiya, Avustralya, İngiltere ve ABD, UNRWA'ya yönelik finansal desteğini durdurma kararı aldıklarını açıklamıştı. Almanya ve Hollanda'nın da bu ülkelere eklenmesi ile İsrail'e silah satan ülkelerin neredeyse tamamı UNRWA'ya desteğini kesen ülkelere eklenmiş oldu.
İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin ise İsrail’in bazı UNRWA çalışanlarının Hamas’a destek verdiği yönündeki iddialarına rağmen UNRWA’ya destek vermeye devam edeceklerini belirtmişti.
BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese ise çalışanlarının Hamas'a destek verdiği iddiası üzerine UNRWA'ya finansal desteğini durdurduğunu açıklayan ülkeleri "soykırıma yardımcı olmakla" suçlamıştı.
Filistin ise UNRWA'ya fon sağlamayı geçici olarak durduran ülkeleri bundan vazgeçmeye çağırmış, bunun Filistinli mülteciler meselesinin tasfiyesi anlamına geldiğini belirtmişti.
BM bünyesindeki UNRWA Filistin'de yaşam koşullarının insani düzeye getirilmesi için 1949 yılından bu yana çalışma yürütüyor. Gazze'de, kent her yandan kuşatılmış ve ağır saldırı altındayken dışarıdan yardım olmadan yaşamı sürdürmek mümkün değil. İsrail'in UNRWA'ya yönelik bu hamlesi bölgeye ulaşabilen az sayıdaki insani yardımı da büyük ölçüde kesmeye yönelik bir çaba olarak yorumlanıyor. (DIŞ HABERLER)