28 Ocak 2024 14:16

"Dünyanın en mutlu ülkesi"nde emekçiler mutsuz: Finlandiya’da grev dalgası

Finlandiya’da sendikalar işçi ve emekçiler sağcı hükümetin işçi haklarını tahrip eden politikalarına ve "çalışma reformu"na karşı art arda grev kararı alıyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Altı yıl art arda “Dünyanın en mutlu ülkesi” seçilen Finlandiya’da işçi ve emekçiler sağcı hükümetin işçi haklarını tahrip eden politikalarından mutlu değil. Hükümetin gündeme getirdiği ‘çalışma reformu’na karşı sendikalar art arda grev kararı alıyor. Ulaşım sendikaları, Finlandiya genelinde trenlerin ve başkentteki metro, otobüs ve tramvayların, hükümetin önerdiği çalışma reformlarına karşı yapılan toplu grevin bir parçası olarak 2 Şubat’ta çalışmayacağını açıkladı.

MÜCADELE GEÇTİĞİMİZ AĞUSTOSTAN BU YANA SÜRÜYOR

Önerilen reformları protesto etmek amacıyla Ağustos 2023’ten bu yana gerçekleştirilen iş bırakma eylemleri, şubat ayı başında birkaç gün boyunca ülkenin büyük bir bölümünü durma noktasına getirecek şekilde doruğa ulaşacak.

Yaklaşık 165 bin üyesi bulunan Kamu ve Refah Sektörleri Sendikası (JHL) cuma günü yaptığı açıklamada tren, metro, tramvay ve otobüs grevinin bir gün süreceğini belirtti.

“Enerji sektöründe büyük bir grevin” de “Şubat ayının başında” gerçekleşeceği belirtildi.

Son açıklamada, “Elektrik şebekelerinin inşası ve bakımından sorumlu çok sayıda şirket greve katılıyor” ifadesi kullanıldı.

TİS VE GREV KARŞITI "REFORM"

Ülkenin Muhafazakar Başbakanı Petteri Orpo’nun koalisyon hükümeti, “Finlandiya’nın uzun vadeli rekabet gücünü artırmak” gerekçesiyle ülkenin “ihracata dayalı bir işgücü piyasası modeline” ihtiyacı olduğunu savunuyor. Hükümet, Finlandiya’da toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uygulanan kurallarda değişiklik yapmayı planlıyor ve “endüstriyel eylemleri önlemenin yollarını araştıracağını” söyledi.

İşçi sendikaları 1-2 Şubat tarihlerinde hava trafiğini durdurmanın yanı sıra okulları ve sağlık hizmetlerini kapatmayı ve sanayi, perakende, restoran ve otelleri etkilemeyi planlıyor.

Kreş çalışanları ise 31 Ocak’ta greve gidecek.

JHL cuma günü yaptığı açıklamada 1 Şubat’ta demir yolları ile Hamina ve Kotka limanlarında da çalışmaların duracağını bildirdi.

JHL'nin geçici başkanı Hakan Ekstrom yaptığı açıklamada “Hükümetin istediği değişiklikler sadece işverenlerin yararına. Hükümet müzakere etmiyor, dikte ediyor. Büyük grevler onun politikasının bir sonucudur” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Özak Tekstil işçileri İstanbullu emekçilerle seslendi: Haklarımız verilinceye dek eylemler sürecek

SONRAKİ HABER

Özak işçileri: Evrensel yazdıkça biz mücadeleye devam edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa