29 Ocak 2024 04:45

Hakları için eylemde olan özel sektör öğretmenleri Evrensel'e konuştu: Taban maaş bizim için hayati

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası ellerinden alınan taban maaş hakkı için meclise gitti. "Taban maaş için Meclise" şiarıyla toplanan öğretmenler taleplerini Evrensel'e anlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Nisa Sude DEMİREL
İstanbul

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasının çağrısıyla birçok öğretmen bugün taban maaş hakları için TBMM önünde gitti. 2014’te 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda yapılan değişiklikle taban maaş hakları elinden alınan öğretmenler, “Taban maaş için Meclise” şiarıyla Milli Egemenlik Parkı’nda toplandı. Eylem öncesinde öğretmenlerin geçim koşullarını ve taleplerini Öğretmen Evin Turgut, Sendika Temsilcisi Uğur Gelmez ve Sendika Başkanı Eren Edebali’yle konuştuk.

"İNSANCA YAŞAM PATRONLARIN İKİ DUDAĞI ARASINDA OLAMAZ"

Özel sektörde öğretmen olarak çalışmanın pek çok sorunu olduğunu ve bu sorunların pek çok talep doğurduğunu anlatan Turgut, “Ama şu anda bizim önceliğimiz 2014’te 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda yapılan değişiklik. Yani kamudaki meslektaşlarımızla aynı ücreti almamamız. Taban maaş hakkımızı geri almak ve bunu duyurmak için Meclisin önünde olacağız” dedi. Daha önce 30 Ağustos’ta TBMM önüne gittiklerini burada biber gazı, gözaltı gibi sert müdahalelerle karşılaştıklarını hatırlatan Turgut, bu sefer de çok farklı bir senaryo beklemediklerini söyledi. 

TBMM önünde taban maaş hakkını geri istediklerini doğrudan muhatabına söyleyeceklerinin altını çizen Turgut, Meclise daha önce bu konuyla ilgili önergeler verildiğini ancak her defasında AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğini hatırlattı. İnsanca yaşam talebinin patronların, bürokratların iki dudağı arasında veya bir ret kararında olamayacağını söyleyen Turgut, “İnsanca bir yaşam için bunun savaşını, mücadelesini vermek zorundayız. Biz çok uzun saatler çok düşük ücretlere çalışıyoruz. Asgari ücretin altına veya en iyi ihtimalle biraz üstü ücretle çalışıyoruz” diye konuştu.

“TALEPLERİMİZİ HAYKIRMAKTAN BAŞKA BİR ÇAREMİZ YOK”

Mobbing ve baskıya maruz kaldıklarını, ek ders ücreti almadıklarını, özlük haklarından mahrum olduklarını, çoğu zaman tatil haklarının gasbedildiğini vurgulayan Turgut, “Bu kadar öğretmeni İstanbul’dan kaldırıp da Ankara’ya götüren güç, artık gerçekten hayatımızı sürdüremiyor olmamız. Alım gücümüz çok düşük, gittikçe yoksullaşıyoruz. Özel okulların velilerden aldığı fahiş ücretler karşısında biz öğretmenlere reva görülen maaşlar devede kulak kalıyor. Artık gerçekten bıçak kemikte, herkes ‘Artık kaybedecek neyim var ki?​’ diyor” dedi. Gündüz öğretmenlik yapan akşam ise çeşitli ek işler yapan öğretmen sayısının çok fazla olduğunu vurgulayan Turgut, öğretmenlerin Ankara’ya gitme motivasyonunu “Öncesinde öğretmenleri örgütlemek, ikna etmek daha güçtü ama üç senedir koşullarımız gittikçe daha da kötüleşiyor. Artık taleplerimizi haykırmaktan, örgütlenmekten, Ankara’ya gitmekten başka çaremiz yok. Bu umut ve hınçla geliyor aslında öğretmenler Ankara’ya” diye anlattı.

“TABAN MAAŞ BİZİM İÇİN HAYATİ”

2014’te taban maaş haklarının elinden alındığını hatırlatarak söze başlayan Sendika Temsilcisi Uğur Gelmez, “Taban maaş hakkımızın tekrar yasalaşması için Meclis önüne gidiyoruz. Muhatabımız, yasalaşacağı yer Meclis” dedi. Özel sektördeki eğitim emekçilerinin bir yaşam mücadelesi verdiğini ifade eden Gelmez, “Çoğu okulda arkadaşlarımız asgari ücretin altında kaldı, en iyi koşullardaki öğretmenler asgari ücretin 1000 lira üstünü alabiliyor. Özellikle büyükşehirlerde artık bu ücretlerle geçinmek mümkün değil. O yüzden taban maaş hakkı bizim için hayati bir önemde” diye konuştu. Özel sektördeki eğitim emekçilerinin asla örgütlenemeyecek bir alan olduğunun söylendiğini anlatan Gelmez, “Sendika her şeyden önce öğretmenleri bir araya getirdi. Öğretmenlere birlikte mücadele etmeyi, haklarını öğretti. Artık muhatapların karşısında bilinçli bir öğretmen kitlesi var” ifadelerini kullandı. 

“BÖYLE GİTMEYECEĞİNİ İLAN EDİYORUZ”

Özel Okul Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali öğretmenlerin yaşam koşullarının zorlaştığının altını çizerek, Meclis tarafından 2014’te taban maaş hakkının ellerinden alındığına ve bunun koşulları daha da zorlaştırdığına dikkat çekti. Biz kararlı ve ısrarlı bir şekilde bu hakkın geri getirilmesini savunuyoruz” dedi. Öğretmenlerin geçinemediğini ve bunun apaçık ortada olduğunu vurgulayan Edebali, “Özel öğretim ‘piyasası’ patronların istediği şekilde şekilleniyor. Bunun artık böyle olmayacağını ilan ediyoruz. Bu ilanın karşılığı da bizim TBMM önündeki bir araya gelişimizle daha da netleşecek” ifadelerini kullandı. Sendika olarak eylemlerini devam ettireceklerini ifade eden Edebali; asgari ücretin ortalama ücret olduğu, mesleklerin rekabet ortamı içinde değerini kaybettiği bu ortamda herkesi taleplerine kulak vermeye çağırdı.

ÖNCEKİ HABER

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: Meral Akşener yargılanmalı

SONRAKİ HABER

Hakan Fidan Balkan turuna çıkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa