28 Ocak 2024 18:12

ABD yönetiminden F-16 satışına onay: Siyasi maliyeti ağır olabilir

Erdoğan'ın ABD-Rusya arasındaki gidip gelen dış politikasının ekonomik-siyasi sonuçları hâlâ sürerken, ABD’den F-16 için “Hedeflerimizi destekleyecek” açıklaması geldi.

Fotoğraf: TSK

Paylaş

Erdoğan yönetiminin İsveç’in NATO üyeliği üzerinden onay koparabildiği F-16 satışı, Yunanistan’ın alacağı F-35’lerden pahalıya patladı. ABD-Rusya arasındaki gidip gelen dış politikanın ekonomik-siyasi sonuçları hâlâ sürerken, ABD’den F-16 için “Hedeflerimizi destekleyecek” açıklaması geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliğine onayı imzalayıp göndermesinin ardından ABD Başkanı Joe Biden da Türkiye’ye 23 milyar dolara 40 adet F-16 savaş uçağı ve 79 güncelleme takımı satışı için Kongreye bildirimde bulundu. Ancak Kongrede gelmesi beklenen F-16 itirazları nedeniyle aynı bildirimde Yunanistan’a 8.6 milyar dolara 40 adet F-35 savaş uçağı satışı da yer aldı. Türkiye’nin Trump döneminde çıkarıldığı ve daha ileri savaş teknolojisi olan F-35 programından Yunanistan’ın çok daha ucuza yararlanması birçok kesimden tepki topladı.

2024 BÜTÇESİNDE HEPSİNİ SOLLADI

Öte yandan Erdoğan yönetiminin uzun süredir yabancı yatırım arayışında olduğu döviz darboğazı sürecinde 23 milyar dolar, yani bugünkü kurla 700 milyar TL ülkenin ekonomik sorunlarını daha da derinleştirecek. F-16’nın 700 milyar TL’yi bulan maliyeti, Erdoğan yönetiminin hazırladığı 2024 yılı bütçesindeki Hazine ve Maliye Bakanlığının 4 trilyon TL, Milli Eğitim Bakanlığının 1 trilyon, Sağlık Bakanlığının 732 milyarlık TL bütçeleri dışındaki bütün bakanlık ve kurumları geride bırakıyor.

RUSYA VE ABD ARASINDA GİDİP GELİNCE...

Ancak F-16’ların ülkeye siyasi bedeli daha ağır olabilir. Erdoğan yönetiminin bir ABD bir Rusya ile hareket ederek iki emperyalist ülke arasında gidip gelen dış politikasının, bugüne kadar birçok ağır sonucu olmuştu. 2015’te bir Rus uçağının düşürülmesi, 2016’da darbe girişimi, ABD Patriotlarının verilmemesi ve S-400’lerin alınmasıyla gelişen süreçte, Türkiye F-35 programından çıkarıldı. Bu kapsamda yapılan 1.4 milyar dolar yatırımın da geri alınması amacıyla F-16 filosunun güncelleştirilmesi gündeme getirildi. Bu kapsamda ABD ve Rusya’nın çelişen çıkarlarından faydalanmaya çalışan Erdoğan yönetimi kendisine alan açmaya çalışırken, ülke siyasi ve ekonomik açıdan giderek bağımlı hale geldi.

ABD’NİN HEDEFLERİNİ DESTEKLEYECEK

İktidar F-16 modernizasyonunda “mili güvenlik” gerekçelerini öne sürse de ABD onay açıklamasında bölgedeki çıkarlarına dikkat çekti. ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansından konuyla ilgili gelen açıklamada, “NATO müttefiki Türkiye’nin hava yeteneklerini ve NATO ile iş birliği potansiyelini geliştirerek ABD’nin dış politika hedeflerini ve ulusal güvenliğini de destekleyecek” denildi.

BAHÇELİ MÜTTEFİK GÖRDÜĞÜ ABD’YE SESLENDİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den ise İsveç’in NATO üyeliğini desteklemesine rağmen NATO’nun öncülüğünü yapan ABD’nin Irak ve Suriye’deki varlığına tepki gösterdi. ABD’nin bölgedeki varlığından rahatsız olduğunu savunan Bahçeli, müttefik olarak nitelendirdiği ABD’nin F-16 sözünü tutmasını istedi. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Çukurova'da 63 hasta mahpus kötü muamele nedeniyle tedavi hakkından vazgeçti

SONRAKİ HABER

BES-SEN Kocaeli: Hakça, insanca ve eşitlik içerisinde yaşamak istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa