Batman'da kayyum pratiği: Kürtçe düşmanlığı, usulsüz atamalar ve yandaşa ihaleler
Batman Belediyesine atanan kayyumlar, Kürtçe dil seçeneğini ortadan kaldırmanın yanı sıra usulsüz atamalar, peşkeş çekilen ihaleler, taşınmaz satışları ve doğa karşıtı politikalarla gündemden düşmedi.
Fotoğraf: MA
Batman Belediyesine 23 Mart 2020’de ikinci kez atanan kayyumdan sonra belediye kaldıramayacağı kadar borç yükü altında. Kayyum döneminde; yolsuzluk, rant, Kürtçe'ye yönelik yasak ve engellemeler yanı sıra keyfi uygulamalar sınır tanımıyor. 31 Mart’ta yapılacak seçimlere doğru giderken Batman’da kayyumun icraatları gündemden düşmüyor.
İLK İCRAAT KÜRTÇE TABELALARIN KALDIRILMASI
Kayyumun ilk icraatı 29 Mart 2020 tarihinde belediyenin web adresinden Kürtçe dil seçeneğini kaldırmak oldu. Kayyumun Kürtçe düşmanlığı caddelerde yayalara öncelikli geçiş hakkının tanınması amacıyla Kürtçe yazılan “pêşî peya” (önce yaya) uyarılarını kaldırmakla sürdü. 2007 yılında Fatih Mahallesi’nde bulunan Kine Em Parkı’na yerleştirilen Kürt Şair Cegerxwîn’in büstü 21 Haziran 2022 tarihinde kaldırıldı. Kayyum tarafından kapatıldıktan sonra yakılan Yılmaz Güney Sineması'nın bulunduğu alan vasfı değiştirilerek parka dönüştürüldü.
USULSÜZ ATAMALAR
Kayyumlar döneminde usulsüz atamalar da gündemden hiç düşmedi. Belediyenin Özel Kalem Müdürlüğüne AKP Siirt İl Gençlik Kolları Başkanı İbrahim Hamit Bedük’ü 30 Haziran 2021 tarihinde atandı. 22 Ekim 2021 tarihinde ise Batman Belediyesi Personel AŞ tarafından özel güvenlik bünyesinde çalıştırılmak üzere daha önce duyurusu yapılan güvenlik personeli alımlarına giren ve mülakatlarda derece yapmalarına rağmen, kuraya dahi alınmayan 20 kişi kendilerine haksızlık yapıldığını, mülakatlarda “torpil” yaşandığını belirterek valilik önüne gitti. Kayyum Yardımcısı Adnan Yörük, kızı Sena Yörük’ü Ocak 2021 tarihinde memur olarak işe aldırdı.
Bir dönem AKP Batman il başkan yardımcılığını yürüten ve 2015 seçimlerinde AKP’den milletvekili aday adayı olan Adile Gürbüz’ün eşi Metin Gürbüz de sınavsız bir şekilde işe alındıktan kısa bir süre sonra kayyum yardımcılığına getirildi. Nuri Aydın adlı işçinin ölümünde kusurlu bulunan Gürbüz halen görevinin başında.
İHALELER YANDAŞA
Mart 2020-ocak 2021 tarihleri arasında yapılan 77 ihalenin 37’si açık ihale, 40’ı ise 21 f-21 b (pazarlık usulü) ile yapıldı. 2021 yılının ilk beş ayında toplamda 93 ihale yapıldı. Bunların 62’si açık ihale, 31’i 21 f- 21 b ile yapıldı. 2022 yılında ise yine 69’u pazarlık usulü, 85’i açık ihale usulü ile yapıldı. Amaç ve hizmet dışı ihalelerdeki usulsüzlükler kentte tartışma yarattı. 3 Aralık 2021 tarihinde Diyarbakır Caddesi’nde bulunan ağaçları ışıklandırma işine 2 milyon 361 bin TL harcadı. Kent girişine konulan “Kadim toprakların modern şehri Batman” yazılı tabela için 22 Eylül 2021 tarihinde pazarlık usulüyle yapılan ihalede 690 bin TL harcandı.
11 TAŞINMAZ SATILIĞA ÇIKARILDI
Kayyum 11 taşınmazla birlikte kamuya ait yolu dahi satışa çıkardı. Satışa çıkartılan taşınmazlar arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) döneminde sosyal donatı alanı olarak planlanan kreş, çocuk oyun alanı, kütüphane, etüt merkezi, itfaiye merkezi, kadın konuk evi, yaşlı sohbet evi gibi birçok yer bulunuyor.
İMAR RANTI KURULDU
6 Aralık 2022’de aldığı karar ile Balpınar beldesi, Karpuzlu köyü, İkiztepe Mahallesi ve Batman Çayı’nı da içine alan geniş bir alanı imara açtı. Atanmışlardan oluşan “Belediye Meclisi”nden geçen karar doğrultusunda Batman Çayı kenarında Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması kararlaştırıldı. Geçen günlerde burada OSB kurulması için çalışma başlatıldı. Burada kentin su ve oksijen ihtiyacını karşılayan çay tehlike altına girmiş oldu. Seyitler Mahallesi’nde konut alanına yakın geçen su kanalının üzeri betonla kapatılmasından kaynaklı geçen yıl 19 Kasım tarihinde şiddetli yağmur sonucu birçok evi su bastı. Bu ihmalden kaynaklı 4 kişi yaşamını yitirdi. (Batman/MA)