29 Ocak 2024 08:16
Son Güncellenme Tarihi: 29 Ocak 2024 13:07

İran’da dört siyasi Kürt mahkumun idamına tepkiler büyüyor

İran rejimi 19 aydır tutuklu bulunan 4 Kürt tutukluyu bu sabah idam etti.

Fotoğraf: Kürdistan İnsan Hakları Ağı
 

Paylaş

İran rejimi, cezaevlerindeki tutsakları idam etmeye devam ediyor. 4 Kürt tutsak daha haklarında verilen kararlar üzerine idam edildi. 

19 aydır tutuklu bulunan Mohsen Mazlum, Mohammad Faramarzi, Vafa Azarbar ve Pejman Fatehi, bu sabah idam edildi. Tutsaklar, dün aileleriyle ilk ve son kez görüşebildi. Daha sonra 4 tutsağın Kerec Qzalhisar Cezaevi'ne götürülerek bu sabah idam edildiği öğrenildi.

Dört kişinin infazı çok sayıda insan hakları savunucusu ve örgütün infazların durdurulmasını talep etmesine rağmen gerçekleşti. İran rejimine bağlı Mizan haber ajansına göre bu dört kişi, Komleh grubu aracılığıyla İsrail'in iş birliğiyle İsfahan'ın Necefabad kentinde Savunma Bakanlığı'na ait bir fabrikayı bombalamayı planlamakla suçlanmış, operasyondan birkaç gün önce tutuklanmıştı.

İnfaz haberinin ardından çok fazla sosyal medya kullanıcısı karara tepki göstererek, “Sokaklar yine bizim olacak”, “Küllerimizden doğacağız”, “İslam Cumhuriyetine lanet olsun” tweetleri attı.

İran İnsan Hakları Örgütü, dört siyasi tutuklunun infazını şiddetle kınadı ve uluslararası topluma "İran'daki infaz dalgasına ilişkin sessizliğini bozma" çağrısında bulundu. Örgütün yöneticisi Mahmud Amiri Moghadam, "işkence altında ve adil yargılanmadan yapılan itiraflara yapılan bu infazlar cinayettir. Hamaney ve İslam Cumhuriyeti'nin yozlaşmış sisteminin yargısı bu cinayetlerin hesabını vermeli” dedi.

"DAHA NE KADAR SUSACAKSINIZ?"

İdam edilen Kürt siyasi mahkum Pejman Fatehi'nin eşi Bayan Azimi, uluslararası toplumun İslam Cumhuriyeti'nin suçlarına ilişkin suskunluğunu eleştirdi. Azimi İran International'a verdiği röportajda şunları söyledi: "Topluluklar ve insan hakları örgütleri, gençlerimizin İslam Cumhuriyeti tarafından öldürülmesini ne kadar daha susmak istiyor?"

BUGÜN BİZDEN YARIN SİZDEN

İdam edilen siyasi mahkum Mohammad Faramarzi'nin eşi Maria Mahmudi, İran ve Kürt halkından İslam Cumhuriyeti'nin suçlarına sessiz kalmamalarını istedi: "Bugün bizden, yarın sizden olur. Herkes ses çıkarmalı"

"AFFETMEYECEĞİM"

Mohsen Mazlum'un eşi Javana Taimsi, X sosyal medya hesabından eşinin infazı hakkında şunları yazdı: "Bugün ne affedeceğim ne de unutacağım."

"KÜRDİSTAN SESSİZ KALMAYACAK"

İran Kürdistan Komleh Partisi genel sekreteri Abdullah Mehtadi, dört siyasi tutsağın infazına tepki olarak X sosyal medya hesabından Kürtçe bir şiir yayınladı: "Özgürlük şehidi için ağlamaya gerek yok halkın kalbinde diri olanlar ölmeyecektir”, Mehtadi paylaşımında “Kürdistan sessizce oturmayacak” diye vurguladı.

BİR HAFTADA 6 İDAM

İran’da siyasi tutsakların rejim tarafından idam edilmesi hız kesmeden devam ediyor. 23 Ocak’ta iki siyasi mahkumun İran’da idam edilmesinden bir hafta geçmeden 4 siyasi mahkumun idamı gerçekleşti. İran İnsan Hakları Örgütü HARANA'nın Ocak ayında yayınladığı rapora göre 2023 yılında 746 kişi İran'da idam edildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Özgür Özel'den Battal İlgezdi yanıtı: Ne Alevinin ne Kürt’ün tasfiye olduğu yok

SONRAKİ HABER

Ürdün'de İHA saldırısı: 3 ABD askeri öldü, 34 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa