30 Ocak 2024 16:49

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Fukushima raporunu yayımladı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Fukushima Nükleer Santrali’nde 2011'deki kazanın ardından biriktirilen suyun okyanusa bırakılmasının güvenlik standartlarına uygun yapıldığını öne sürdü.

Felaketin ardından ekipler alanı kontrol ediyor. | Fotoğraf: IAEA Imagebank/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Paylaş

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), Fukushima Nükleer Santrali’nde 2011’deki kaza sonrasında biriktirilen ve nükleer kirlilikten temizlendiği belirtilen suyun okyanusa bırakılmasıyla ilgili inceleme raporunu bugün yayımladı. IAEA, suyun tahliyesinin güvenlik standartlarına uygun olduğu öne sürüldü.

IAEA’dan bugün yapılan açıklamada IAEA Görev Gücü’nün Fukushima Daiichi Nükleer Santrali’nde güvenlik incelemesi yaptığını belirterek “Görev Gücü, gözlemlerinde tahliyenin uluslararası güvenlik standartlarıyla tutarlı olduğunu tespit etti ve Kurum’un geçen yıl 4 Temmuz'da yayınlanan kapsamlı güvenlik raporundan elde edilen sonuçları teyit etti” denildi.

STANDARTLARA UYGUN OLDUĞU ÖNE SÜRÜLDÜ

DHA'nın haberine göre, IAEA Görev Gücü, 24-27 Ekim arasında 2011’deki kaza sonrasında nükleer atıkla kirlenmiş soğutma suyunun ALPS (Gelişmiş Sıvı İşleme Sistemi) sistemiyle arıtılmış suyun tahliyesi için santralde kurulu tesis ve ekipmanları incelediği ve raporunu bu çalışma sonrası yazdığı belirtildi. Görev Gücü raporunda; sağlam bir düzenleyici altyapının olduğu, ekipman ve tesislerin Japonya'nın su tahliye planına ve ilgili uluslararası güvenlik standartlarına uygun şekilde kurulduğunu ve çalıştırıldığı teyit ettiğini belirtti. IAEA ayrıca devam eden su tahliyesini gözlemlemek ve değerlendirmek için IAEA Fukushima Daiichi NPS Ofisinde sürekli bulunacağını ifade etti.

NE OLMUŞTU?

Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin yol açtığı tsunami, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki 4 nükleer reaktörden 3'ünde hasara yol açmış, radyoaktif serpinti nedeniyle santralin çevresi "tahliye bölgesi" ilan edilmişti.

Radyoaktif sular yıllarca biriktirildi ve arındırma yöntemiyle temizlenip kontrollü biçimde okyanusa salınması kararlaştırılmıştı. Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (TEPCO), 1,34 milyon ton atık su biriktiğini, bunun tahliyesine başlanmazsa depolama kapasitesinin 2024 başında aşılacağını bildirmişti.

Suyu okyanusa bırakma işlemi geçtiğimiz yılın ağustos ayında başladı.

İşlemin radyolojik risklerin tam olarak değerlendirilmediğini, sonuçlarının kestirilemeyeceğini belirten çevre örgütleri ve komşu ülkeler karara tepki göstermişti. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Şireci Tekstil işçisi: Dev zam yok, dev yalan var

SONRAKİ HABER

ÇAYKUR işçisi ek zam istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa