30 Ocak 2024 17:58

F-16 satışına 'Yunan adaları üzerinde uçmama şartı' iddiası

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışında "Yunan adaları üzerinde uçmama şartı" olduğu iddia edildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türkiye'nin ABD'den satın aldığı F-16 savaş uçaklarını Yunan adaları üzerindeki uçuşlarda değil, yalnızca NATO ittifakı amaçları doğrultusunda kullanabileceği şartı getirildiğini ileri sürüldü. İddianın sahibi Yunanistan'da yayın yapan Kathimerini gazetesi, haberi "güvenilir diplomatik kaynaklar"a dayandırdı.

Euronews'in aktardığı habere göre ABD Dışişleri Bakanlığının söz konusu şartı, Temsilciler Meclisi ve Senato'nun ilgili dört komitesine gönderdiği ve içeriği gizli tutulacak bir mektupla bildirdiğini yazdı. Mektupta, bu koşulun ihlal edilmesi durumunda Dışişleri Bakanlığının sorunu çözmek için inisiyatif almayı taahhüt ettiği ve sorun hâlâ çözülmezse F-16 programının sonlandırılacağı belirtildi.

Konulan, öncelikle Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Ukrayna'daki faaliyetlerine son derece şüphe ile yaklaşan Kongre üyelerini F-16 satışına onay için konduğu da vurgulandı. İddia ile ilgili ABD Dışişleri Bakanlığından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Benzer bir gelişmenin Ankara'nın Rusya'dan S-400 füzesi satın alması sırasında da yaşandığı ve Türkiye'nin, F-35 programından çıkarıldığı belirtildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mahkeme Sinpaş’a açılan davayı reddetti: Böyle bir hukuksuzluk kabul edilemez

SONRAKİ HABER

YSK, CHP'nin itirazını reddetti: AKP'nin pusuladaki sırası değişmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa