30 Ocak 2024 22:56

Ege illerinde Can Atalay kararı protesto edildi: Halkın iradesi yargılanamaz

Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi Ege Bölgesi illerinde de protesto edildi. TİP'in çağrısıyla bir araya gelen kitle "Sarayın korkusu Gezi'nin ruhu" sloganını attı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi hakkındaki kararının TBMM Genel Kurulunda okunmasının ardından Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi Ege Bölgesi illerinde de protesto edildi.

İzmir’de TİP’in çağrısıyla Alsancak Gar önünde toplanan kitle “Ferman sarayın, Can Atalay halkındır”, “Sarayın korkusu Gezi’nin ruhu”, “Can Atalay halktır yargılanamaz”, “Darbeci kukla Bekir Bozdağ” sloganları eşliğinde Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüyüş düzenledi.

Açıklamaya Emek Partisi Genel Başkan Yardımcı Selma Gürkan ve parti üyeleri, SEP, ESP, SOL Parti, TÖP ve İzmir’de bulunan siyasi partiler de destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan TİP Balçova Belediye Başkan Adayı Eray Sevindirici, “Türkiye’de artık bir anayasanın bulunmadığı, anayasal güvencelerin ortadan kaldırıldığı, TBMM tarafından tescillenmiştir. Sanılmasın ki yılacağız, sanılmasın ki pes edeceğiz, ‘öyle olsun’ diyeceğiz. Biz bugün, bir kez daha yeniden başlıyoruz. Buradan bu hukuksuz kararın alınmasında en ufak bir payı olanlara, kararın altına imza atanlara sesleniyoruz; bu ülkenin tarihinin en aydınlık sayfalarından biri olan Gezi Direnişi’ni kirletebileceğinizi sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Ölümü reva gördüğünüz, ölüme mahkum ettiğiniz Hatay halkının iradesini hiçe saymanın hesabını mutlaka vereceksiniz” dedi.

GÜRKAN: HALKIN İRADESİNE SAHİP ÇIKIYORUZ

Açıklamadan sonra söz alan EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, “Aslında Kobane ve Gezi davasında olduğu gibi haksız, hukuksuz bir yargılama sürecinin Can Atalay’da da işletildiğini gördük. Biz bu kararın yargı eliyle alınmadığını biliyoruz. Siyasi iktidarın özellikle AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın özel bir politik hesaplaşmayla, bir müdahaleyle bu davaları ayrı bir yere koyduğunu biliyoruz. Bizzat ‘onlar içeriden çıkamayacak’ talimatıyla bu kararın alındığını da biliyoruz. Can Atalay milletvekili seçildiği andan itibaren Yargıtay ve Anayasa arasında gidip gelen dosyada işleyen sürecin de hukuki bir süreç olmadığını biliyoruz. İki yüksek yargının arasındaki bir siyasi çatışma olmadığını da biliyoruz. Bizzat bu iki yüksek yargı arasındaki çatışma bizzat bu siyasi iktidarın daha otoriter, daha gerici, daha baskıcı bir rejimi örgütlemesinin adeta aracı haline geldi. Dolayısıyla şimdi Yargıtay kararı da bu politikaya hizmet etmekte. Bu kararın bir tek anlamı vardır, faşist bir rejime giderken o yola döşenen taşlardan birisidir bu karar. Dolayısıyla biz Can Atalay hakkında verilen bu karara karşı mücadele ederken sadece Can Atalay için hak ve hukuk mücadelesi vermiyoruz halkın iradesine sahip çıkıyoruz, gerici, otoriter, baskıcı bir rejime doğru gidişin önünün kesmek üzere bir demokrasi mücadelesi olarak ele alıyoruz. Bu yüzden ortak mücadeleye çağırıyoruz” diye konuştu.

“AKP İKTİDARINA VE SERMAYEYE BOYUN EĞMEYECEĞİZ”

SEP PM Üyesi Can Derdiyok ise, “Bunun ardından büyük bir korku var, halka karşı işledikleri suçların korkusu var. Gezi direnisin yeniden ayağa çıkmasının korkusu var. Biz bu iradeyi büyüteceğiz. AKP iktidarına ve sermayeye boyun eğmeyeceğiz” dedi. 

TÖP İzmir İl Sözcüsü Erkan Gökber de “AKP ve MHP faşizmi bugün Mecliste Can Atalay’ın vekilliği düşürerek halkın iradesinden ne kadar korktuklarını gösterdi. Biz bu kokuyu onlara yaşatacağız, sarayın kararını hukuksuz kılmaz için birleşik mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

SOL Parti İzmir İl Sözcüsü Deniz Özçelik ise, “Yargı eliyle tek adam rejimiyle bir hukuksuzluğa daha imza atılmıştır. Can Atalay'ı tutsak etmek hukuku ayaklar altına almaktır. Tüm Gezi tutsaklarını ve Can Atalay’ı alacağız. Omuz omuza mücadele edeceğiz” dedi.

YARGI ÜZERİNDEKİ TAHAKKÜMÜNE GEÇİT VERMEYECEĞİZ”

İzmir Barosu da Alsancak’taki baro binası önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada konuşan İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, “Hukuki güvenlik ve belirlilik ilkesi ihlal edilmiştir. Anayasa’yı ihlal suçu işlenmiştir. Bizler hukukçuyuz! Bizler avukatız! Bu mücadele sürecinde bedeller ödedik. Soruşturmalar geçirdik, yargılandık, yılmadık.

Adliyelerde, alanlarda saldırıya uğradık, boyun eğmedik. İzmir Barosu ve İzmir Barosu üyesi avukatlar olarak; yasama organını işlevsiz hale getiren, ülkeyi bir saray rejimi ile yönetmeyi amaçlayan siyasal iktidarın, yargı üzerindeki tahakkümüne geçit vermeyeceğiz. Yargı darbesine boyun eğmeyeceğiz! Can Atalay halkın iradesiyle seçilmiştir, halkın vekilidir” diye konuştu.

“HALKININ İRADESİNİ HİÇE SAYMANIN HESABINI MUTLAKA VERECEKSİNİZ”

TİP Denizli İl Örgütü çağrısı ile Candoğan Parkında yapılan basın açıklamasına, EMEP, TÖP ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de destek verdi. Basın açıklamasını TİP Denizli İl Yöneticisi Av. Yağmur Yalçın okudu.

Yalçın, "İktidardan, patronlardan büyüğüz" diyerek, mücadele çağrısı yaptı. Eylem sloganlarla sona erdi.

HATAY HALKI VEKİLİNE KAVUŞACAK”

TİP Muğla İl Örgütü ise Sınırsızlık Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. Basın metnini okuyan Nazmiye Kulaç, “Bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Yargıtay eliyle gerçekleştirilen bu Darbe girişiminin bir ortağı haline gelmiştir. AYM kararlarının bağlayıcı olduğu ve tüm yargı kurumlarını bağladığı yönündeki Anayasa hükmü önce Yargıtay tarafından, ardından da TBMM tarafından fiilen yürürlükten kaldırılmıştır. Türkiye’de artık bir anayasanın bulunmadığı, anayasal güvencelerin ortadan kaldırıldığı, TBMM tarafından tescillenmiştir. Biz, Saray’dan büyüğüz, biz iktidarlardan, patronlardan büyüğüz. Bu yüzden şimdi bir kez daha yan yana gelmek, yeniden mücadele etmek zorundayız. Can Atalay er ya da geç esir tutulduğu o dört duvar arasından çıkacak. Hatay halkı vekiline kavuşacak” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DOSYA | Avrupa'da aşırı sağın yükselişi

SONRAKİ HABER

Almanya’da çiftçilerin eylemleri devam ediyor: Artık yeter, çiftçi geleceğini arıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa